Aniston

Egeskov Marked

Ikke verdens mest trendy beskæftigelse, men det er sjovt

Er der noget mere folkeligt end at vade rundt i højt solskin, blandt feststemte og småberusede folk. I tivoliets technorytmer og kræmmernes råb for opmærksomhed. I duften af pølser, honningkager og hest. Egeskov Marked er for mig en hyggelig tradition og altid en oplevelse værd.
ANNONCE
Egeskov Marked
Den 3. onsdag i september begiver jeg mig mod Kværndrup med familien, udstyret med gummistøvler, paraply og en go' sweater.

For nok er vejret som regel flot, men Egeskov Marked har mange traditioner og en af dem er alt-gennemblødende regnskyl.

Nu er der nok mange, der tænker: "Kræmmermarked? Ej, det er bare for kikset, desuden er jeg hverken gammel eller bondsk nok til den slags! Mine gummistøvler er ikke moderne i år og så videre. "

Men et marked har så mange ting at byde på. Desuden er det en oplevelse bare at gå en tur gennem gaderne og mærke atmosfæren og opleve stemningen.

Danmarks ældste heste- og kræmmermarked
Egeskov Marked har en lang historie. Man mener, at det er startet op som et såkaldt "kildemarked". Altså, der har ligget en helbredende kilde, som syge er valfartet til, og det har kræmmere straks set som en mulighed for at sælge deres varer.

Det fortælles, at der i året 1393 blev solgt afladsbreve for Kværndrup Kirke, og at disse breve blev solgt på et marked. Så Egeskov Markeds historie går så langt tilbage, at den fortaber sig i fordums tåger.

Egeskov Marked har altid været afholdt på Egeskovs grund. Tidligere nær slottet, men senere flyttede man hen, hvor Markedet afholdes i dag, da det krævede mere plads. Egeskov Marked er altid blevet afholdt i september, men det har nu i mange år været fast tradition at afholde det på den 3. onsdag.

Siden 1988 har Markedet været afholdt af Egeskov Markedsforening, der består af frivillige. Overskuddet fra salg af pølser, fadøl, parkering med mere går til foreninger og klubber i Kværndrup Sogn.

Egeskov Marked har noget for alle
Der er selvfølgelig hestemarkedet, som er grundstammen for det hele. Dette foregår om formiddagen, så man skal stå tidligt op (eller pjække fra arbejde!), hvis man vil score sig en flot hoppe.

Så er der alle handelsgaderne proppet med boder. Her er både professionelle kræmmere og folk, der har ryddet garagen. Der er nye ting, gamle ting, antikviteter og ragelse.
Man kan sagtens finde noget interessant, hvis man gider stå på hovedet i dyngerne af gamle ting, og det er jo et kræmmermarked, så bare kom i gang med at prutte prisen ned, når du har gjort dagens fund.

Så er der selvfølgelig alle dyrene, og der er meget mere, der finder vej til Egeskov end bare heste. Der er altid et stort udvalg af fjerkræ, kaniner, mus, katte og hunde, men også dyr som lamaer, hængebugsvin og papegøjer kan købes.
ANNONCE
Egeskov Marked
Noget af det vigtigste er selvfølgelig boderne med mad og drikke! Man kan finde de obligatoriske pølse- og ølboder over alt. Og her er "kæmpe" et yndet tillægsord. Kæmpe "hotter" og kæmpe Bratwurst bliver fortæret i utrolige mængder.

Men også wokmad er blevet populært, selvfølgelig tilberedt i en kæmpe wok.
Desuden er der masser af usunde sager, slik, is og pandekager.
Og så er der jo alle boderne med frugt, kød, ost, fisk og honningkager. Til markedspriser selvfølgelig.

Som det første, og sidste, man ser på pladsen ligger tivoliet. Hele dagen pumper der technomusik, skrig og lokkende tilråb fra tombolaerne om kæmpe bamser ud over hele markedspladsen.

Om aftenen, når alle handels-boderne er lukket, kører tivoliet for fuld hammer med masser af blinkene lys, duft af popcorn, hvin og skrål.

Faste traditioner
Egeskov Markeds "Kræmmerkro" er et samlingspunkt for alle og danner rammer om mange begivenheder.
Søndagen før markedet er der således Damemiddag i kroen. Det er kun for damer, dress code er en hat, og så er der ellers 3-retters menu og musik.

Ellers er der live musik og fadøl i stride strømme hele onsdagen.
Vil dog lige tilføje, at jeg endnu ikke har vovet mig derind. Efter branderterne, der ligger i teltkanten at dømme, skal man vist være temmelig hardcore!

Og så er Egeskov Marked jo stedet, hvor landets landevejsriddere har deres årlige møde.
Det er her, nye landevejsriddere får deres dåb, der, på ægte landevejsriddermanér foregår i og med masser af øl! Samtidig bliver der holdt gudstjeneste.
Og det er her, den nye Stodderkonge bliver valgt.

Der er virkelig mange indtryk på sådan et kræmmermarked. Noget at kigge på og forlyste sig med for alle. Så ved du ikke lige, hvad du skal få onsdag den 21. september til at gå med, bør du overveje at kigge forbi Egeskov Marked og få en oplevelse.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce