Aniston

E-numre

Har du nogensinde undret dig over, hvad du egentlig spiser?

Man kan ikke bare gå ud fra, at den mad, man spiser består af naturlige råstoffer og derfor er vitaminrig og fuld af andre næringsstoffer. Flere og flere madvarer bliver tilsat E-numre for enten at give farve, bedre smag eller anden konsistens.
E-numre
Når vi bliver sultne, tager vi noget mad fra køleskabet, spiser det og fortsætter med det arbejde, vi afbrød for at spise. På intet tidspunkt under denne proces tænker man over, hvad der egentlig er i den mad, man indtager. Alligevel indeholder maden mere end vi umiddelbart går og tror.

Ser man på varedeklarationen på for eksempel en ganske normal hønsesalat, finder man, at der under stabilisatorer står ting som: gelatine, E 412, E 401, E 415 og så videre samt under smagsforstærkere: E 631 og E 635.

For almindelige dødelige er det noget uforståeligt vrøvl, og det bliver ikke lettere, hvis slår op under de forskellige E-numre og finder at E 464 hedder Hydroxypropylmethylcellulose. Til dem, der ikke lige ved, hvad det er, kan det oplyses, at det er et fortykningsmiddel, der naturligt fremkommer i plantefibre og derfor er ganske harmløs.

Der findes naturligt forekommende tilsætningsstoffer som ovennævnte, men der findes også syntetisk fremstillede tilsætningsstoffer. Stoffer, der laves så de kommer til at ligne de naturligt forekomne stoffer både med henblik på egenskaberne og de kemiske aspekter.

Af gode grunde kan der tilsættes skadelige stoffer i maden, men alle tilsætningsstoffer har forskellige egenskaber - nogle mennesker kan endda være allergiske overfor nogle af tilsætningsstofferne. Derfor er det altid en god idé, at have en oversigt over de forskellige numre liggende i hjemmet, så man kan se, hvad man putter i munden.

Ufarlige E-numre

Her oplistes nogle tilsætningsstoffer, deres E-numre og deres oprindelse, disse tilsætningsstoffer er ganske ufarlige og tålelige for 99,9 % af befolkningen.

E 101 - B-vitamin

B2-vitamin - også kendt som Riboflavin, er gult fra naturens side og bliver derfor brugt som farvestof.

E 104 - Klorofyl

Klorofyl - er det farvestof, der udgør det grønne i alle Jordens planter og bliver derfor brugt i fødevarer som grønt farvestof.

E 160 - Karotenoider

Karotenoider - er en række naturlige plantefarvestoffer, der virker som antioxidanter inde i kroppen.
ANNONCE
E-numre
E 161 - Xanthohyller

Xanthohyller - er en speciel gruppe af E 160, som, mange forskere mener, kan styrke kroppens forsvar mod kræft.

E 300 - C-vitamin

E-numrerne - E 300, E 301 og E 302 er simpelthen C-vitamin, der benyttes i fødevarer for at forlænge deres holdbarhed.

E 306 - E-vitamin ekstrakt

Dette E-nummer dækker over ekstrakter fra naturlige E-vitaminrige olier. Det anvendes for at hæmme ældningen af fødevarer. E 307, E 308 og E 309 er ligeledes E-vitaminer.

E 322 - Lecitiner

Benyttes i fødevarer for at forbedre konsistensen.

Konserveringsmidler

Mange tilsætningsstoffer, E-numre, dækker over et konserveringsmiddel, altså et stof, der øger holdbarheden på fødevarer. Stofferne er ikke sundhedsskadelige - de er jo trods alt ingredienser i fødevarer, men langt fra alle er lige anvendelig til forskellige former for fødevarer.

Der findes forskellige måder at konservere fødevarer på. Her kan nævnes: tørring, saltning, sukring og de kemiske konserveringsmetoder. Ikke alle metoder til konservering virker lige godt på al slags mad, nogle egner sig bedst til at bekæmpe forekomsten af svamp, andre egner sig bedst mod bakterier.

Uanset hvad maden indeholder, er det altid godt at stille spørgsmålstegn ved det. Det er trods alt noget man putter indenbords og sætter til livs. Næste gang der handles ind, så tænk over, hvad den mad du køber indeholder. Du vil blive overrasket over, hvor mange E-numre, der er i maden.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce