Aniston

DVD: Abernes Planet - Oprindelsen

Når aber bliver sådan rigtigt sure ...

4 ud af 6 stjerner
"Abernes Planet" er sådan en film, som alle på et eller andet tidspunkt har set.

Jeg kan huske, at jeg har set "originalen" engang, da jeg var barn, og at jeg syntes, den var ret uhyggelig.

Men så husker jeg vist heller ikke så meget mere ... Og selvom du måske vil påstå, at jeg også har set den version, der blev lavet i starten af årtusindskiftet, så husker jeg det ikke. Beklager!

Men "Abernes Planet" er alligevel noget, som ringer en klokke - og som man bør se. Således også den helt nye "Abernes Planet - Oprindelsen", som udkom på dvd tidligere for nyligt.

En helt speciel abe
"Abernes Planet - Oprindelsen" skal forestille at være "historien før historien". Den er dermed det kapitel, som lå før det, vi ellers kender til. Vi får således blandt andet sendt en rumraket afsted i denne film - som kan komme forbi igen i versionen fra slut 60'erne ...

Men i denne film møder vi altså Caesar, som er en yderst intelligent abe. Han er født af en mor, som har været behandlet med eksperimentel medicin, og han kan derfor noget, som andre aber ikke kan. Han behersker blandt andet tegnsprog og er langt foran sin udvikling - og endda menneskebørns udvikling.

Han bor hos en menneskefamilie midt i forstadsidyllen. Men da han en dag går beserk på naboen, må han forlade sin elskede familie.

Han har aldrig kendt til andet end at bo sammen med mennesker, så det er lidt af et chok at blive placeret blandt andre af sin art. Han falder da heller ikke uden videre til, fordi han er meget anderledes. Han er dog intelligent nok til at finde ud af, hvordan han laver om på dette.

Han føler sig nemlig svigtet af menneskene og bliver derfor leder for sin egen races kamp om frihed. 

Og om det er abe eller menneske, der vinder, kan du få at vide ved at smide VHS'en af den oprindelige "Abernes Planet" på din videoafspiller ...

Action med morale
"Abernes Planet - Oprindelsen" er en ok vellykket "forgænger-film". Dem er der gået lidt mode i de seneste år, og nogle fungerer - andre gør ikke. Denne fungerer helt fint!

Dog skuffer den en smule på special effects-fronten, fordi abernes bevægelser ofte bliver for hurtige og hopla-agtige. Men man har dog forsøgt at lave abernes så naturtro som mulige - og ikke proppet mennesker i abekostumer, som man ellers kan opleve i den gode gamle 60'er film.

Herudover er "Abernes Planet - Oprindelsen" en ret hjerteskærende film om en abe og dens menneskeven og hver deres konflikter med den art, de hører til. Man får helt ondt af Caesar og kan jo dybest set godt forstå, at den begynder at hade mennesker. 

Den dybere morale må da også være, at det er menneskets arrogance, der forårsager en kæde af handlinger, som fører til voksende intelligens hos aber, hvilket således i sidste ende udfordrer vores position som den dominerende art på jorden.

"Abernes Planet - Oprindelsen" er derfor også lige til at blive i dårligt humør af. Men den er god alligevel og bør altså ses!


"Abernes Planet - Oprindelsen" er udkommet på dvd den 3. januar 2012.
 
ANNONCE
DVD: Abernes Planet - Oprindelsen
Del

Seneste nyt