Aniston

Drukviser

Hvor godt synger du, når du bliver stiv og hvad synger du?

Hvor tit har du ikke fundet dig selv til en julefrokost, påskefrokost eller måske bare i festligt lag, med et glas alkohol af en eller anden art i hånden, syngende en sang af ukendt oprindelse, men med det ene formål at tømme glasset i hånden og blive mere fuld?
Drukviser
Jeg snakker selvfølgelig her om drukviser. Disse gamle, anerkendte folkeviser, der er gået i arv igennem stolte traditioner i de danske kernefamilier. Jeg kan tydeligt huske da jeg stolt sad ved morgenbordet med min første Fernet Branca, som otteårig og kiggede ned i min havregrød med blanke øjne, og desperat forsøgte at lære en tekst med en dram og andre lækre ting.

Jeg er ud af en stolt arbejderfamilie, en familie, der igennem tiderne har vist sig på fagforeningsscenen, slaget på heden og adskillige første maj arrangementer. Disse traditionelle folkefester i den socialdemokratiske højborg, fælledparken, hvor pædagoger med fjällræven, rygsæk og barnevogn deler en grøn tuborg i skæret af endnu en dundertale fra Holger K.

Det er her drukviserne har deres første rødder. Alt for mange pædagoger, der kan alt for mange arbejdersange, sidder med deres guitarer og keder sig og så opstår drukviserne.

Den første sang jeg overhovedet lærte var "Når jeg ser et rødt flag smælde" og jeg blev altid enormt skuffet, når der var fællessang i steiner-børnehaven og ingen af børnene kunne den samme sang som mig.

Den næste sang jeg lærte, lærte jeg over det førnævnte glas Fernet Branca. En dejlig sang, der efter min mormors rødstrømpeudsagn, skal synges i festligt lag. Den er let at huske og bringer et smil på læben. Den kommer her:

"Lille dram du er så klar

Du gør mig så fornøjet

Brænder som en lille brun klat sæbe i mit øje

Put put put mig ned dulme sorgen

Ned og lave maven om til tømmermænd i morgen."
ANNONCE
Drukviser
Enkel, lækker og ligetil. Senere i min opvækst blev jeg præsenteret for et nyt fænomen. Min mor bestemte at samle alle sine venner på en lejrskole i Roskilde og bruge en weekend på at drikke hjernen ud og synge ovennævnte sang. Vi unger var selvfølgelig også med og nogle onde tunger vil måske mene, at det er en anelse uansvarligt at drikke sig i hegnet foran sin tiårige knægt, men vi lærte mange vigtige lektier den weekend.

Blandt andet lærte vi at passe på hinanden og vi lærte at løfte i samlet flok, bogstaveligtalt, når vores forældre skulle bæres i seng.

Vi lærte at holde orden og gøre rent (bræk lugter på anden dagen og man skal jo rydde op efter maden, før eller siden), men allervigtigst lærte vi endnu en selvopfundet spændende druk sang og den er lidt mere sjælden og utraditionel end den ovenstående. Men ikke dermed sagt, at den ikke er god. Den går cirka sådan her:

"Havet omkring Danmark

Moderlige hav hav hav

Mustafa Mustafa gas generator

Engros! Skåååål."


Sjælden men enormt god! Lad mig høre hvilke druksange i kender og hvad historien er bag dem.
ANNONCE
Del

Seneste nyt