Aniston

Dracula

Lever han et evigt liv i mørket?

Vi kender ham bedst fra de mange tegnefilm, skrøner og vandrehistorier om vampyren, Dracula. Men hvem var han egentlig, var der virkelig en mand ved navn Dracula, og hvad er historien bag?
Dracula
Vlad Dracula Tepes var en mand, der af tre omgange kom til magten i fyrstedømmet, Vallakiet. Han blev født i 1431 i en transylvansk landsby i Rumænien, hvor hans far var medlem af en hellig drage-orden. Faderen yndede at kalde ham "Drakylia", hvilket betyder "dragens søn".

Senere blev han dog kendt under navnet "Dracula", der betyder "Djævelens Søn". Og i og for sig er det også et mere passende tilnavn for en mand, der yndede at udstille sine fjender til skue for alle andre, mens de led en forfærdelig og langsom død.

I alt henrettede han 100.000 af sine egne landsmænd, som kun talte 500.000 og dertil masser af fjender under de mange krige, han førte mod nabolandene.

En ungdom i tyrkernes varetægt

Som 13-årig blev Dracula og hans ene bror sendt til tyrkerne af deres far. Faderen var blevet indsat som fyrste i Vallakiet, men han sad som en lus mellem to negle - tyrkerne i Det Osmanske Rige og især ungarerne fra Europa. Derfor måtte han opgive to af sine sønner for at pleje forholdet til den tyrkiske sultan.

Kun 3 år efter fik Dracula at vide, at hans far samt hans anden bror var blevet myrdet af adelen. Derfor indsatte tyrkerne Dracula som fyrste, men denne første regeringstid varede kun to måneder, før ungarerne havde hjulpet oprørerne i landet til at sætte Dracula fra magten.

Dracula flygtede, men opgav ikke magten. Otte år senere, i 1456, erobrede Vlad Dracula Tepes fyrstedømmet; og grangiveligt for at få vished, beordrede han sin brors grav åbnet. Det syn, der mødte ham, gjorde ham endnu mere blodtørstig, end han var i forvejen. Broren var blevet begravet levende, og skrabemærker på kisten beviste, at han havde kæmpet til det sidste for at komme ud, før han var død af luftmangel.

Draculas drabsmetoder

Dracula var hævngerrig, og han styrede riget med hård hånd. Alle, der gik ham imod, blev henrettet på den ene mere blodsudgydende og forfærdende måde efter den anden. Han yndede at koge sine ofre, eller flå dem levende. Og han gik ikke af vejen for at hakke dem i småstykker. Men hans foretrukne metode var spidning.

I sin samtid fik han også tilnavnet "Tepes", som betyder "Spidderen", men folk vovede ikke at sige det for højt af frygt for hans vrede.
ANNONCE
Dracula
Ved spidning førtes en pæl gennem endetarmen, hele vejen forbi mavesækken - aldrig igennem, da dette ville medføre en for hurtig død - og gerne ud gennem munden.

Så blev oprøreren sat op til skue for alle andre, mens han døde på sin pæl. Nogle gange blev pælen også ført gennem hovedet eller gennem hjertet, men dette medførte også en meget hurtig død.

Det var dog ikke kun hans egne landsmænd, der måtte lide pæle-døden.

I 1462 var forholdet mellem ham og tyrkerne så forfærdeligt, at Dracula valgte at gå i storoffensiv, og selvom hans hær var meget lille, lykkedes det ham at vinde en del slag i Transsylvanien og Vallakiet.

Men tyrkerne indsatte en total invasion, og Dracula måtte flygte. Han lod dog intet tilbage til tyrkerne. Han sørgede for at afbrænde alle markerne, forgifte floderne og spidde 20.000 tilfangetagne tyrkere.

Da dette syn mødte tyrkernes hær, opgav de jagten på Dracula. De indsatte dog hans bror, Radu, som fyrste, og derved var Draculas anden regeringstid forbi.

Draculas sidste regeringstid

Dracula flygtede til Ungarn, hvor han håbede på at få hjælp, men han havde ikke ligefrem plejet sit forhold til ungarerne, og de belønnede ham med at sætte ham bag lås og slå. Her brugte han 12 år på at øve sin kunstværdige spidning på rotter og mus.

Han blev dog sluppet løs igen, og hans lidenskab for magten drev ham tilbage til Vallakiet, hvor det lykkedes ham at sætte den nye fyrste fra magten. Men blot en måned efter blev Draculas rige indtaget af tyrkerne, der fangede ham, halshuggede ham og sendte hans hoved til den tyrkiske sultan.

Men hvorfor anser vi ham i dag for at være vampyr?

Der er to grunde til at Dracula i dag anses for at have været vampyr. Vampyrer lever af at drikke menneskeblod, og det siges, at Dracula elskede at dyppe sit brød i sine ofres blod, inden han spiste det.

Derudover er hans hovedløse krop forsvundet. Man ved, hvor han blev begravet, og man ved, hvor hans kiste befinder sig, men da man i 1931 ville undersøge hans legemlige efterladenskaber, var det eneste, man fandt i hans kiste, nogle af hans klæder. Derfor tror nogle, at Dracula besejrede døden og nu lever et evigt liv i mørket.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce