Aniston

Dirch

6 ud af 6 stjerner
Dirch
Vi møder Kjeld og Dirch i København i slutningen af 50´erne, hvor  et stort og yderst forventningsfuldt publikum er stimlet sammen på Frederiksberg Allé.

De er alle kommet for at se Dirch Passer, der på dette tidspunkt er 30 år gammel og allerede en myte blandt befolkningen.

Han formår med et blik og en enkelt replik at fortrylle publikum som ingen anden.

Dirchs drøm
Sammen med makkeren og vennen, Kjeld Petersen, er Dirch Passer intet mindre end på toppen af verden.

De to (med Dirch i spidsen) lægger gaderne øde med deres symbiotiske og fantastiske timing i revyernes højborg - Stig Lommers farverige ABC-scene på Frederiksberg.

Alt, hvad Dirch nogensinde har drømt om, er blevet virkelighed.

Han nyder livet som berømt og går på masser af byture, har favnen fuld af damer og ikke mindst arbejde til op over begge ører - og  Kjeld er med på sidelinjen som Dirchs evige sidekick, der gør en dyd ud af at give Dirch noget modspil.

Venskabens lak
Men selvom man skulle tro, Dirchs liv er lige, som han havde gået og drømt om, så lurer der usikkerhed, sceneskræk, jalousi og en spirende ambition om også at levere en mere seriøse scenepræstation lige ude i kulissen.

Der går druk i den, og alt dette truer med at lave ridser i lakken på den konkliktsky Dirch og den konfliksøgende Kjelds venskab.

Scenesammenbrud
Kjeld bliver syg, ABC vil fyre ham, men Dirch stiller sig på bagbenene og sætter sine egne drømme på spil for Kjelds skyld. Men efter et opgør med Kjeld ender han dog med at give makkeren dødsstødet.

Han får dog herigennem mulighed for at entrere på den mere seriøse teaterscene, hvilket han længe har drømt om. Scenen er fortsat ABC, og folk flokkes for at opleve Dirch Passer endnu engang. Men lige så snart han træder ind på scenen i "Mus & mænd", grines der. Publikum forventer grin af ham, så han bliver skuffet og bryder sammen på scenen.
ANNONCE
Dirch
Som at møde selveste Dirch
”Dirch” spænder over tre årtier og er en både episk og universel fortælling om et menneskes søgen efter meningen med livet.

Filmen starter op med fuld gas, og man bliver suget ind i fortællingen med det samme! "Dirch" er i det hele taget rigtig godt skruet sammen og virkeligt seværdig på alle måder. Den lukker os ind i en verden, som vi godt kendte på overfladen, men som vi nu får et dybere og mere fyldestegørende indblik i.

Nikolaj Lie Kaas er desuden virkeligt overbevisende som Dirch Passer, og når man ser ham på scenen sammen med "Kjeld" er det faktisk 99 % som at se selveste Dirch Passer. Det er meget imponerende gjort!

"Dirch" er i det hele taget troværdig hele vejen igennem og velspillet hele vejen rundt. Og ja, den er blevet kritiseret for at være dyster. Men hvis det havde været en revy-humor-film fra ende til anden, så ville vi nok føle, vi havde set det hele flere gange før.

Filmen er dog en hyldest til Dirch Passer selv, til komikken, til latteren, til håbet, til Dirch Passers kæmpe befriende råb udover scenen, der rev alt med sig, fik publikum til at glemme ensomheden, og som gjorde ham udødelig.

Derudover er der egentlig ikke så meget mere at sige. "Dirch" er bare et must-see for enhver uanset alder, køn og baggrund. 


"Dirch" er netop udkommet på dvd. 
ANNONCE
Del

Seneste nyt