Aniston

Dette er ikke en krimi

Anti-krimi antologi.

3 ud af 6 stjerner
Hvad har elleve danske forfattere og en enkelt islandsk til fælles? At de ikke skriver krimier!

I "Dette er ikke en krimi" er disse 12 forfattere således blevet bedt om at skrive en fortælling, der ikke er en krimi. Bogen har nemlig til formål at debattere krimigenren, som gennem årene er blevet allemands eje. 

Således problematiseres og dekonstrueres krimigenren i "Dette er ikke en krimi" - men på 12 meget forskellige måder, som alle tager udgangspunkt i krimien som genre.

Alt dette vakte min nysgerrighed, da jeg for nyligt så småt er begyndt at læse krimier og ikke mindst, fordi en række interessante forfattere har lagt pen til antologien.

Forfatterne bag "Dette er ikke en krimi" er Svend Åge Madsen, Einar Már Guðmundsson, Pia Juul, Mette Moestrup, Lars Frost, Harald Voetmann, Dennis Gade Kofod, Jens Blendstrup, Kristina Stoltz, Hans Otto Jørgensen, Torben Munksgaard og Mette Thomsen.

Krimier, der burde være blevet i skuffen
Allerede i forordet til denne "ikke-krimi" lægges et højt abstraktionsniveau. "En stilfærdig apologi for den kriminelle fortælling" er nemlig historien om Hemingways sans for det usagte samt en indføring i krimiens historie og særpræg.

Samtidig bliver tanken om alle de krimier, der står på boghandlerens hylde, og som, ifølge Bo Tao Michaëlis, aldrig burde være blevet skrevet, luftet.

En anderledes forudsætning for at læse en bog, men ikke desto mindre er dette indføringen til "Dette er ikke en krimi".

Fortællinger, der burde være blevet i skuffen
Fortællingerne i "Dette er ikke en krimi" er meget forskellige, og det vides da heller ikke, hvorfor netop de 12 udvalgte forfattere netop er udvalgt til at komme med deres bidrag. Herudover kan det nogle gange være svært at se, hvordan de enkelte historier har noget med krimi eller det modsatte at gøre.

Dekonstruktionen af krimigenren kan eksempelvis være svær at spore i fortællingen af Einar Már Guðmundssons, som er baseret på en erindring om Keflavikbasen i Island. Den virker uden for kontekst og passer ikke helt ind sammen med de øvrige fortællinger.

Men der er mange sjove bud på dekonstruktioner af krimien, og nogle er mere læseværdige end andre, men antologien virker desværre ikke helt gennemtænkt, selvom idéen er god. 

På visse punkter virker det altså som om, at fortællingerne er hevet frem af forfatternes skuffe, hvor nogle af dem skulle være blevet.

Men samlet set er "Dette er ikke en krimi" en samling af finurlige, afskyelige, sjove, anderledes og underlige historier. Men de er på ingen måde krimier! Så mission accomplished!


"Dette er ikke en krimi" indeholder fortællinger af Svend Åge Madsen, Einar Már Guðmundsson, Pia Juul, Mette Moestrup, Lars Frost, Harald Voetmann, Dennis Gade Kofod, Jens Blendstrup, Kristina Stoltz, Hans Otto Jørgensen, Torben Munksgaard, Mette Thomsen. Forord af Bo Tao Michaëlis, udgivet af Lindhardt & Ringhof.
ANNONCE
Dette er ikke en krimi
Del

Seneste nyt