Aniston

Det gode menneske Jesus og skurken Kristus

Religionskritiker Philip Pullmans fortælling om Jesus og hans tvillingebror Kristus.

5 ud af 6 stjerner
At Philip Pullman er noget kritisk over for kristendommen er alment kendt. Men det vil dog være nyt for de fleste, at Jesus havde en tvillingebror ved navn Kristus.
Det gode menneske Jesus og skurken Kristus
Philip Pullmans nyeste roman "Det gode menneske Jesus og skurken Kristus" fortæller den bibelske historie om Jesus.

Philip Pullman leger dog med beretningen, som vi kender den fra Det ny testament og har således givet Jesus en tvillingebror ved navn Kristus.

Jesus og bror Kristus
Jesus fødes som en lille, skrøbelig sag, mens Kristus er en sund og rask lille dreng lige fra dag ét. Derfor bliver det også Jesus, som Maria vælger at vise frem for de tre vise mænd, da de kigger forbi, fordi hun mener, at han har behov for mere beskyttelse end den noget stærkere bror.

Herfra følger vi Jesus' liv, som meget ligner den historie, som vi allerede (i hvert fald til husbehov) kender i forvejen.

Men Jesus bliver fulgt af Kristus, der er meget forskellig fra sin bror, og som følger sin bror trofast og somme tider griber ind, når han fornemmer, at Jesus' liv har brug for styring.

Kristus møder dog en ukendt fremmed, som manipulerer Kristus undervejs, men da Kristus er overbevist om, at den fremmede er en engel, vælger han at følge den fremmedes råd.

Løgn og halve sandheder
"Det gode menneske Jesus og skurken Kristus" er blevet gjort til lidt af en litterær sensation af den allerede verdenskendte britiske forfatter Philip Pullman.

Romanen har været meget omdiskuteret i England, hvilket man godt kan forstå, idet det bliver mere end antydet, at biblens beretninger langt hen ad vejen er baseret på løgne og manipulation - eller som minimum halve sandheder.

Bogen blev modtaget med begejstring af den engelske presse og er allerede en top-bestseller, men den har også medført mordtrusler mod Philip Pullman. 

Jeg havde da også set frem til "Det gode menneske Jesus og skurken Kristus", da jeg har været begejstret for meget af Pullmans tidligere arbejde.

Biblen møder den gode historie
Idéen bag bogen er også god, men selve fortællingen bliver bare en smule kedelig undervejs.

Historien er imponerende ud fra det perspektiv, at Pullman forstår at flette den "rigtige" bibelhistorie sammen med fiktion og dermed hans egen historie.

Og der er ingen tvivl om, at Pullman virkeligt kender sin bibelhistorie, men jeg savner alligevel noget, som gør, at jeg bliver suget ind i universet og i den gode historie.

Men ingen tvivl om, at det er en tankevækkende bog, der er sjovt tænkt.

"Det gode menneske Jesus og skurken Kristus" er skrevet af Philip Pullman og udgivet af Tiderne Skifter den 20. maj 2010. Vejl. udsalgspris 249 kr.
ANNONCE
Del

Seneste nyt