Aniston

Det er dansk, det er dejligt

Og i øvrigt med langt færre pesticider og mindre miljøbelastning som bonus!

Det er dansk, det er dejligt
Jeg står ganske ofte i grøntafdelingen og tænker: "Damn, den der spanske agurk er godt nok billig!" Men alligevel betaler jeg ekstra for at få den danske! 

Jeg indrømmer blankt, at det ikke er noget, jeg altid har gjort. Men efter, at jeg er blevet mor, er jeg begyndt at kigge noget mere på, hvad der egentlig er i de madvarer, vi propper ind i køleskabet efter den ugentlige indkøbstur. Og her er noget af det, jeg kigger på, hvor mine grøntsager egentlig stammer fra. Og dermed ikke sagt, at jeg aldrig køber udenlandsk. For det gør jeg. Men skal jeg give 2 kr. mere for den danske agurk, så er det den, der ryger i kurven!

Udover, at jeg ofte synes, smagen er bedre i det danske (tænk blot på danske jordbær), så er der tre ting, som også er vigtige for mig:

1. Pesticidresterne: I Danmark er langt færre pesticider godkendt end i mange andre lande. Og faktisk indeholder dansk frugt og grønt cirka 50 pct. mindre pesticidrester end udenlandsk. Det skal man lige tænke på, næste gang man indtager et spansk æble uden at vaske det - yiyks!

2. Fødevaresikkerhed: Når der dyrkes dansk frugt og grønt, bruges vand med drikkevandskvalitet i vandingen. Herudover er de, der arbejder med salaten og æblerne nøje instrueret i hygiejne og dermed i at undgå at sprede sygdom. Fødevarestyrelsen er også enormt effektive til at tage løbende prøver af frugt og grønt i Danmark, hvilket også giver lidt mere "ro i maven" i mere end en forstand.
 
3. Transport: Det kan virker helt sort på mig, at en agurk overhovedet kan dyrkes og køres fra Spanien eller Holland og til Danmark og så sælges for 3 kr. i Netto. Ikke desto mindre kan det tilsyneladende løbe rundt?! Men jeg vil helst ikke være hende, der er skyld i den CO2-regning, der kommer ud af det, når nu vi kan dyrke det mindst lige så godt herhjemme - i hvert fald noget af året. 

Jeg vil nødig lyde hellig, for det kan jeg vist ikke tage på mig, og jeg skæver ikke til dig i Netto, hvis der ligger en spansk agurk i din indkøbskurv. Men jeg synes jo også, det er lidt vigtigt at støtte de danske gartnerier, når nu de faktisk gør det så godt, som de gør :-)

Og nu vil jeg guffe en håndfuld danske ærter - HAPS!!
ANNONCE
Det er dansk, det er dejligt
Det er dansk, det er dejligt
Det er dansk, det er dejligt
Del

Seneste nyt

Annonce