Aniston

Det Blå Håb

En ulykkens diamant

Den siges at bringe ulykke, og mange ejere er rent faktisk rendt ind i ulykke efter ulykke, ligesom flere af dem er blevet dræbt igennem tiderne. Men kan man rent faktisk stole på det, eller er det blot en overtroisk skrøne?
Det Blå Håb
"Det Blå Håb" hedder den - en 45,52 carat blå diamant, som første gang blev fundet i 1600-tallet. Den har haft adskillige ejere, og mange af dem er blevet forfulgt af ulykker. Men kan disse ulykker ikke have haft ganske naturlige årsager?

Mange prominente ejere

De første prominente ejere var den franske Louis den 14. og Marie Antoinette. Louis den 14. døde af røde hunde, og Marie Antoinette blev halshugget. Spørgsmålet er bare, om ikke røde hunde var en ganske normal sygdom i 1600-tallet, og man havde næppe meget medicin at gøre godt med.

At Marie Antoinette blev halshugget var nok ikke et resultat af, at hun ejede "Det Blå Håb", men nærmere et resultat af det faktum, at Frankrig på det tidspunkt gennemgik en revolution.

På et tidspunkt fik Baron Henry Hope (heraf diamantens navn) og hans familie fat i diamanten. Hans familie var ikke ligefrem uheldige, bortset fra Lord Francis Hope, der gik konkurs på grund af en spillegæld.

Andre ejere havde dog deres problemer. En mand ved navn Habib Bey og hele hans familie druknede i et skibsforlis, og Evalyn Walsh McLean mistede sin 9-årige søn i en bilulykke. Hendes 25-årige datter døde af en overdosis. Hendes mand blev involveret i en finansskandale, og de blev skilt, ligesom hun selv døde af lungebetændelse i 1949. Her er spørgsmålet jo så, om det virkelig var på grund af diamanten. Men en ting er sikkert: lungebetændelse var ganske normalt at dø af på det tidspunkt.
ANNONCE
Det Blå Håb
Sandt eller falsk?

Men der er andre, der siges at have været forfulgt af ulykke. En fransk marskandiser siges at have købt diamanten, hvorefter han blev sindssyg og begik selvmord.

En skuespillerinde skulle være blevet skudt, første gang hun havde diamanten på, og en prins skulle være blevet stukket ihjel under en revolution, ligesom en tyrkisk sultan blev kastet ud over en klippe, mens han og familien kørte bil.

Men det vides ikke, om alle disse tilfælde er sande eller falske.

Og hvad skal man også tro?

At en diamant skulle bringe ulykke til dem, der ejer den, ligesom det skulle bringe ulykke at spilde salt på bordet, at slå et spejl itu eller gå under en stige.

Er al denne overtro ikke bare en gang sludder, eller skal man virkelig tro på det?

Er det nu også den?

Og spørgsmålet er endda også, om stenen nu også er den rigtige sten. Mange tror, at den skulle være en sten ved navn "Eye of Shiva", som blev stjålet, før "Det Blå Håb" blev fundet. "Eye of Shiva" var en diamant, som man sagde, bragte ulykke, og derfor har man, til at starte med, sagt, at "Det Blå Håb" også måtte bringe ulykke.

Men "Det Blå Håb" forsvandt for en kort periode, da Louis den 14. og Marie Antoinette mistede den under deres flugt fra Frankrig. Da en tilsvarende sten, som dog var 44,50 carat i stedet for 45,52 carat, dukkede op, gik man ud fra, at det måtte være den.

Så selvom "Det Blå Håb" skulle være "Eye of Shiva", er det ikke engang sikkert, at "Det Blå Håb" rent faktisk er "Det Blå Håb". Måske er der tale om 3 forskellige sten, der under det samme navn har fået et rigtig dårligt ry!

Man kan den dag i dag se stenen på The Smithsonian Institution i Amerika.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce