Aniston

Designermøbler

Original eller replica?

Det har længe været meget populært at eje de møbler, som har et af de store designeres navne bag sig. Især danske designere er et stort hit på møbelmarkedet. Her kan blandt andre nævnes Arne Jacobsen, Verner Panton, Nanna Dietzel, Hans J. Wegner, Poul Kjærholm, Børge Mogensen og Poul Henningsen.
ANNONCE
Designermøbler
De ovennævnte danske designere har hver især tilegnet sig stor succes og omtale på baggrund af deres helt egne og unikke designs.

Det specielle ved disse designere er oven i købet at de ikke bare er kendte i Danmark, men faktisk i det meste af verden.

Desværre har den store popularitet og verdensberømthed gjort at priserne for et originalt designermøbel er helt i top.

Fx vil Poul Henningsens berømte lampe 'Koglen' kunne findes til priser mellem ca. 40.000 og 60.000. Og det er ikke alle, der vil betale den pris, som de danske designmøbler nu engang koster.

Flere og flere har øje for og vælger rent faktisk at købe de branchedestruerende replica - også omtalt som reproduktioner eller kopimøbler - og mange bliver taget med ulovlige kopivarer ved EU's landegrænser.

Eksempelvis har et britisk firma ved navn Classic Furniture 4 You (http://www.classicfurniture4u.com/) åbnet flere showrooms og en hjemmeside hvorfra det er muligt at købe reproducerede designklassikere til langt under halvdelen af prisen på de originale møbler - og flere og flere danskere benytter sig faktisk af denne mulighed.
Mange vil altså hellere spare lidt penge og eje en kopi at det originale produkt.

En kompleks situation opstår i møbelbranchen, som følge heraf. I Danmark er det nemlig først lovligt at reproducere et møbel efter den oprindelige designer har været død i 70 år - i England er det 25 år og det er derfor ikke ulovligt for Classic Furniture 4 You at sælge disse kopier.

Problemet har været meget fremme i medier og bliver stadig heftigt debatteret.

Hvad mener du? Er kopimøbler tyveri og respektløst overfor designeren? Eller er det ok at købe reproduktioner?
ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE