Aniston

Derfor bør du skifte mellem sommer- og vinterdæk

Denne artikel indeholder reklame


Når de mørke vintermåneder nærmer sig i Danmark, luften bliver koldere og vejene glattere, vælger en del af danskerne at skifte til vinterdæk, men desværre ikke alle. Det er nemlig ikke lovpligtigt at montere vinterdæk på bilen herhjemme. Det anbefales dog, at man skifter til vinterdæk, når temperaturen kommer under 7 grader. Herunder får du de bedste argumenter for, hvorfor det er en god idé at skifte til vinterdæk når kalenderen siger november måned. 

Forskellen på sommerdæk og vinterdæk

Ikke alle er klar over, hvor stor forskel der er på vinterdæk og sommerdæk. Først og fremmest er vinterdæk grundlæggende mere fleksible og bløde end sommerdæk, og det betyder, at vinterdækkene ikke bliver hårde i frostgrader, som sommerdæk gør. Det er blandt andet med til at give et langt bedre vejgreb, når temperaturen er lav. Desuden har vinterdæk et andet mønster end sommerdæk. Dybden på mønsteret er dybere og opbygget af flere lameller for at få et bedre greb i vejens overflade og samtidig lede vand og slud væk fra dækkene, så du undgår akvaplaning.  

Det er aldrig en god idé at køre med den forkerte slags dæk, hverken sommer eller vinter, da det både slider unødvendigt på dækkene og giver en kortere levetid, øger dit brændstofniveau og, vigtigst af alt, giver dig lavere sikkerhed, da både vejgreb og bremselængde forværres med de forkerte dæk. Derfor anbefales det, at du omkring november skifter til vinterdæk og omkring april skifter tilbage til dine sommerdæk. I Danmark er det heller ikke et krav at få monteringen klaret hos et autoriseret værksted, men vil du være sikker på, at alt sidder, som det skal, så kan du få monteret dine dæk hos eksempelvis AutoPartner.dk, der har værksteder i hele landet. 

Find de bedste vinterdæk for din optimale sikkerhed

Når du har truffet et valg om at skifte til vinterdæk, er det ikke helt lige meget, hvilke vinterdæk du vælger at investere i. Alle vinterdæk har samme egenskaber, men nogle er naturligvis bedre end andre. Faktorer såsom typen af gummi og mønsteret i dækkene har betydning for, hvor godt dækkene holder vejgreb på glatte veje. Det kan være svært at finde hoved og hale i de mange udbydere af vinterdæk, og derfor er der heldigvis hjælp at hente hos dit autoværksted. Vil du vide, hvilke vinterdæk der vandt flere bedst i test i 2018, så læs mere på AutoPartner om test af vinterdæk

Hvornår bør du skifte dæk?

Som udgangspunkt bør du skifte dine dæk i starten af november måned, eller når temperaturen når under 7 grader. Vejret er dog en uforudsigelig størrelse, og derfor er det altid en god idé at holde øje med vejrudsigten. Ligeledes bør du skifte tilbage til sommerdæk i april. 

Det er svært at give et specifikt svar på, hvornår du bør investere i nye dæk. Det kommer blandt andet an på dækkets levetid og kilometertal, hvordan du vedligeholder dit dæk og dine kørevaner. En god tommelfingerregel er at få tjekket dine dæk årligt, hvis de er mere end fem år gamle. Vær desuden altid opmærksom på at tjekke dækkets mønster jævnligt for eventuelle skader. Er dine dæk mere end 10 år gamle, så er det som regel en god idé at investere i nogle nye.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE