Den perfekte nytårsmiddag i 3 udgaver
Nytår står for døren. Er du vært og mangler lidt idéer så kig med her.
Forretter:
En af de vigtigste retter, mest fordi folk ikke endnu er påvirket af alkohol (Normalt)
Her er 3 udemærkede ideer til en lækker og nem forret:
Tian med rejer og agurk
Til 4 personer
Ingredienser:
300g frosne kutter-rejer
3spsk. ægte mayonnaise
½tsk. revet citronskal fra en ubehandlet citron
½tsk. dijon sennep
salt og peber efter smag
1 stor agurk
2 spsk. dragon blue risvinseddike
2tsk. sukker
2spsk. hakket dild
Grissini eller små hjemmebagte brød som tilbehør
Tilberedning:
Sæt rejerne til optøning i en sigte, så de kan dryppe godt af. Rør mayonnaise, citronskal og sennep sammen og smag til med salt og peber. Hak rejerne og vend dem i dressingen.
skræl agurkeren og skær den i meget tynde skiver. Dup agurkeskiverne tørre med køkkenrulle. Rør risvinseddike og sukker sammen og vend agurkeskiverne i lagen. Lad dem trække mindst 30 min. og hæld så lagen fra og bland med hakket dild.
Læg agurkeskiver og rejesalat lagevis i en skål og tryk det sammen,start og slut med agurk. Vend det ud på en tallerken og server med grissini. Pynt evt. med et par dild kviste, og servér.
Filet royal med wasabicreme, sprøde wasabiærter og spæde salater
300g frosne kutter-rejer
3spsk. ægte mayonnaise
½tsk. revet citronskal fra en ubehandlet citron
½tsk. dijon sennep
salt og peber efter smag
1 stor agurk
2 spsk. dragon blue risvinseddike
2tsk. sukker
2spsk. hakket dild
Grissini eller små hjemmebagte brød som tilbehør
Tilberedning:
Sæt rejerne til optøning i en sigte, så de kan dryppe godt af. Rør mayonnaise, citronskal og sennep sammen og smag til med salt og peber. Hak rejerne og vend dem i dressingen.
skræl agurkeren og skær den i meget tynde skiver. Dup agurkeskiverne tørre med køkkenrulle. Rør risvinseddike og sukker sammen og vend agurkeskiverne i lagen. Lad dem trække mindst 30 min. og hæld så lagen fra og bland med hakket dild.
Læg agurkeskiver og rejesalat lagevis i en skål og tryk det sammen,start og slut med agurk. Vend det ud på en tallerken og server med grissini. Pynt evt. med et par dild kviste, og servér.
Filet royal med wasabicreme, sprøde wasabiærter og spæde salater
4 personer
Ingredienser:
1filet royal (rygfilet)
1 dl. creme fraiche 38%
1knsp. revet citronskal fra en økologisk/ubehandlet citron
1spsk. citronsaft
1tsk. wasabi
sukker, salt og peber efter smag
50g wasabi ærter
1 stor håndfuld spæde salater
Tilberedning:
Rør creme fraiche, citron skal, citron saft, og wasabi sammen.
Lad dressingen trække en time og smag til med sukker, salt og peber.
Skær laksen i pæne stykker og anret på tallerkener sammen med dressing, grofthakkede wasabi ærter og salat. Server eventuelt med lidt lunt brød, og Værsgo
Rejecoctail
8 personer
Ingredienser:
1filet royal (rygfilet)
1 dl. creme fraiche 38%
1knsp. revet citronskal fra en økologisk/ubehandlet citron
1spsk. citronsaft
1tsk. wasabi
sukker, salt og peber efter smag
50g wasabi ærter
1 stor håndfuld spæde salater
Tilberedning:
Rør creme fraiche, citron skal, citron saft, og wasabi sammen.
Lad dressingen trække en time og smag til med sukker, salt og peber.
Skær laksen i pæne stykker og anret på tallerkener sammen med dressing, grofthakkede wasabi ærter og salat. Server eventuelt med lidt lunt brød, og Værsgo
Rejecoctail
8 personer
Ingredienser:
300g rejer
200g iceberg salat
Dressing:
2dl creme fraiche 18%
1dl mayonnaise
4spsk tomat ketchup
1tsk paprika
1spsk teriyaki
1spsk worchestersauce
Pynt med citron både, tomat både og et par dildkviste
Hovedretter:
Noget af det vigtigste ved ethvert måltid, det er det måltid man husker bedst så det er vigtigt at have den på plads. Bare rolig med disse opskrifter bliver det ikke et problem.
Mørbrad fyldt med pistacie, feta og oliven
300g rejer
200g iceberg salat
Dressing:
2dl creme fraiche 18%
1dl mayonnaise
4spsk tomat ketchup
1tsk paprika
1spsk teriyaki
1spsk worchestersauce
Pynt med citron både, tomat både og et par dildkviste
Hovedretter:
Noget af det vigtigste ved ethvert måltid, det er det måltid man husker bedst så det er vigtigt at have den på plads. Bare rolig med disse opskrifter bliver det ikke et problem.
Mørbrad fyldt med pistacie, feta og oliven
4 personer
Ingredienser:
1 svinemørbrad ca. 500g
75g feta
1spsk hakkede sorte oliven uden sten
1/4dl hakkede pistaciekerner
1/4dl hakket persille
salt og peber efter behov
husholdnings garn
600g små kartofler
2spsk. olivenolie
2 fed knust hvidløg
2-3 kviste frisk oregano
salt og peber efter behov
hakket persille
1 stor agurk
1spsk salt
2spsk citron saft
1spsk. honning
½gl. marinerede hvidløg
Persille og oregani efter smag
Tilberedning:
Skær en lomme ind i siden på mørbraden. Brug evt. skaftet på en grydeske til at gøre hullet større. Bland smuldret feta med oliven, pistacie og persille og stop det i mørbraden. Luk med husholdningsgarn, krydr med salt og peber og brun den grundigt på en pande.
Halver kartoflerne og vend dem i olivenolie, hvidløg og oregano. Læg kartoflerne i et ovnfast fad og steg dem i ovnen ved 200 grader/c i ca 35min. Krydr med salt og peber, og drys med persille.
Læg den brunede mørbrad i et ovnfast fad og steg den færdig i ovnen sammen med kartoflerne ca. 25min.
Skræl agurken en anelse og skær den i tynde skiver. Drys agurkeskiverne med salt og lad dem trække i 15min. Rør citronsaft og honning sammen. Skyl saltet af agurkerne og dup dem tørre. Vend agurkerne i citronlagen og lad dem trække mindst 15minutter.
Sæt hvidløgene til afdrypning og bland med agurk, hakket persille og oregano.
Server salaten til kødet sammen med kartoflerne.
Fyld eventuel med brød og lidt græsk youghurt
Ribeye med kartofler og whiskey sauce
til 6 personer
Ingredienser:
1 svinemørbrad ca. 500g
75g feta
1spsk hakkede sorte oliven uden sten
1/4dl hakkede pistaciekerner
1/4dl hakket persille
salt og peber efter behov
husholdnings garn
600g små kartofler
2spsk. olivenolie
2 fed knust hvidløg
2-3 kviste frisk oregano
salt og peber efter behov
hakket persille
1 stor agurk
1spsk salt
2spsk citron saft
1spsk. honning
½gl. marinerede hvidløg
Persille og oregani efter smag
Tilberedning:
Skær en lomme ind i siden på mørbraden. Brug evt. skaftet på en grydeske til at gøre hullet større. Bland smuldret feta med oliven, pistacie og persille og stop det i mørbraden. Luk med husholdningsgarn, krydr med salt og peber og brun den grundigt på en pande.
Halver kartoflerne og vend dem i olivenolie, hvidløg og oregano. Læg kartoflerne i et ovnfast fad og steg dem i ovnen ved 200 grader/c i ca 35min. Krydr med salt og peber, og drys med persille.
Læg den brunede mørbrad i et ovnfast fad og steg den færdig i ovnen sammen med kartoflerne ca. 25min.
Skræl agurken en anelse og skær den i tynde skiver. Drys agurkeskiverne med salt og lad dem trække i 15min. Rør citronsaft og honning sammen. Skyl saltet af agurkerne og dup dem tørre. Vend agurkerne i citronlagen og lad dem trække mindst 15minutter.
Sæt hvidløgene til afdrypning og bland med agurk, hakket persille og oregano.
Server salaten til kødet sammen med kartoflerne.
Fyld eventuel med brød og lidt græsk youghurt
Ribeye med kartofler og whiskey sauce
til 6 personer
Ingredienser:
6 ribeye bøffer
3 Jensens whiskey sauce
1kg kartofler
1dl oliven olie
krydderier efter smag
3 creme fine / 3dl fløde
Tilberedning:
Skær kartoflerne i både, og lig dem i en pose. Olien og krydderierne hældes i, og der rystes til de er blandet godt. Lad det gerne stå og trække 10min, og sæt dem så i ovnen på 200 grader/c ca. 35minutter.
Efter et kvarter kan du begynde at stege kødet og blande saucen.
Dette er klart den hurtigste, og letteste hovedret, men også super god påtrods af det. Tilsæt gerne med noget frisk salat og en god flaske rødvin til. Der kan også laves bacon indsvøbte asparges til for at holde den grillede smag. De puttes blot i ovnen i et ildfast fad i ca 10min.
Kogt torsk med sennepsauce
6 ribeye bøffer
3 Jensens whiskey sauce
1kg kartofler
1dl oliven olie
krydderier efter smag
3 creme fine / 3dl fløde
Tilberedning:
Skær kartoflerne i både, og lig dem i en pose. Olien og krydderierne hældes i, og der rystes til de er blandet godt. Lad det gerne stå og trække 10min, og sæt dem så i ovnen på 200 grader/c ca. 35minutter.
Efter et kvarter kan du begynde at stege kødet og blande saucen.
Dette er klart den hurtigste, og letteste hovedret, men også super god påtrods af det. Tilsæt gerne med noget frisk salat og en god flaske rødvin til. Der kan også laves bacon indsvøbte asparges til for at holde den grillede smag. De puttes blot i ovnen i et ildfast fad i ca 10min.
Kogt torsk med sennepsauce
4 personer
Ingredienser:
ca. 1½ kilos renset torsk uden hoved
Fiskesennep
1 stort rødløg
2 kogte æg
30-40gram Revet peberrod
200gram Torskerogn i bukser
100gram smør
600gram kartofler
150gram kapers (udrænet vægt)
1dl mel
2 laurbærblade
salt og hele peberkorn
Tilberedning:
Start med at sætte vand over til kartoflerne, og læg kartoflerne i, når det koger. Sæt en stor gryde med vand over til torsken. Put 2 laurbærblade, ca. 10 peberkorn og en god sjat salt i vandet (der kan tilsættes en anelse eddike også). Når vandet koger, så læg torsken i gryden og skru derefter ned på laveste blus. Torsken skal koges omtrent 15-20 minutter. Imens tilberedes tilbehøret. Skær de kogte æg i tern, det samme med løget og torkserognen. Læg ingredienser i hver sin lille skål - kapers og peberod ligeså. Pil kartoflerne, og påbegynd sovsen. Tag en lille sovsegryde og smelt smøret heri ved svag varme. Smid melet i det smeltede smør under omrøring. Tilsæt lidt af torskevandet i etaper, så konsistensen kan styres. Hæld derefter fiskesennep i som det nu passer den enkeltes smag i styken - smag tilsidst til med salt og peber. Sæt evt. overskydende fiskesennep på bordet i en lille krugge til dem, der ønsker sovsen endnu stærkere. Det hele serveres i skåle, så gæsterne selv kan tage den mængde af hvert tilbehør, som de nu bedst kan lide. Håber torsken smager.
Desserter:
Desserten er som sådan ikke så vigtig da de første allerede nu er en smule rundtossede, men det kan jo bare rive ro til at give resten en kulinarisk oplevelse.
Passionsurprice
8personer
Ingredienser:
ca. 1½ kilos renset torsk uden hoved
Fiskesennep
1 stort rødløg
2 kogte æg
30-40gram Revet peberrod
200gram Torskerogn i bukser
100gram smør
600gram kartofler
150gram kapers (udrænet vægt)
1dl mel
2 laurbærblade
salt og hele peberkorn
Tilberedning:
Start med at sætte vand over til kartoflerne, og læg kartoflerne i, når det koger. Sæt en stor gryde med vand over til torsken. Put 2 laurbærblade, ca. 10 peberkorn og en god sjat salt i vandet (der kan tilsættes en anelse eddike også). Når vandet koger, så læg torsken i gryden og skru derefter ned på laveste blus. Torsken skal koges omtrent 15-20 minutter. Imens tilberedes tilbehøret. Skær de kogte æg i tern, det samme med løget og torkserognen. Læg ingredienser i hver sin lille skål - kapers og peberod ligeså. Pil kartoflerne, og påbegynd sovsen. Tag en lille sovsegryde og smelt smøret heri ved svag varme. Smid melet i det smeltede smør under omrøring. Tilsæt lidt af torskevandet i etaper, så konsistensen kan styres. Hæld derefter fiskesennep i som det nu passer den enkeltes smag i styken - smag tilsidst til med salt og peber. Sæt evt. overskydende fiskesennep på bordet i en lille krugge til dem, der ønsker sovsen endnu stærkere. Det hele serveres i skåle, så gæsterne selv kan tage den mængde af hvert tilbehør, som de nu bedst kan lide. Håber torsken smager.
Desserter:
Desserten er som sådan ikke så vigtig da de første allerede nu er en smule rundtossede, men det kan jo bare rive ro til at give resten en kulinarisk oplevelse.
Passionsurprice
8personer
Ingredienser:
3 lagkagebunde
4 passions frugter
1liter god vanilje is
2spsk cointreau
1bk friske hindbær
1,5dl pasteuriserede æggehvider, ca 4stk
200g sukker
1tsk eddike
Tilberedning:
Udstik lagkagebundene så der bliver 16 lige store, runde kager.
Halver passions frugterne og skrab kødet ud. Rør den sammen med vaniljeis, cointreau og hindbær. Sæt den tilbage i fryseren til den bliver fast. Lav kugler af isen og læg dem imellem kagerne såder bliver 8 sandwiches.
Sæt dem tilbage i fryseren efterhånden som de er lavet og ret kanten til, når isen igen er helt fast. Lad dem stå i fryseren indtil servering.
Pisk æggehviderne stive, drys sukkeret i lidt ad gangen, tilsæt eddike og pisk til marengsen er luftig og sej. Smør marengsen udover iskagerne med en palet så de er helt dækket. Sæt dem straks i ovnen ved 250grader/c i ca. 3 minutter til marengsen er let sprød og gylden. Servér straks.
Appelsiner i Moscatel
3 lagkagebunde
4 passions frugter
1liter god vanilje is
2spsk cointreau
1bk friske hindbær
1,5dl pasteuriserede æggehvider, ca 4stk
200g sukker
1tsk eddike
Tilberedning:
Udstik lagkagebundene så der bliver 16 lige store, runde kager.
Halver passions frugterne og skrab kødet ud. Rør den sammen med vaniljeis, cointreau og hindbær. Sæt den tilbage i fryseren til den bliver fast. Lav kugler af isen og læg dem imellem kagerne såder bliver 8 sandwiches.
Sæt dem tilbage i fryseren efterhånden som de er lavet og ret kanten til, når isen igen er helt fast. Lad dem stå i fryseren indtil servering.
Pisk æggehviderne stive, drys sukkeret i lidt ad gangen, tilsæt eddike og pisk til marengsen er luftig og sej. Smør marengsen udover iskagerne med en palet så de er helt dækket. Sæt dem straks i ovnen ved 250grader/c i ca. 3 minutter til marengsen er let sprød og gylden. Servér straks.
Appelsiner i Moscatel
8 personer
Ingredienser:
8 appelsiner
1 plaske moscatel eller anden sød dessertvin
3-4 stjerneanis (Kan undlades)
1 stang vanille
1 strimmel appelsinskal fra en ubehandlet appelsin
200g honning
50g sukker
50g smuttede mandler
1tsk smør
250g total græsk yoghurt 10%
Tilberedning:
Skær skrællen af appelsinerne tæt til kødet.
Bring Moscatel, stjerneanis, en flækket vanillestang, appelsinskal og honning i kog.
Kom appelsinerne i lagen og lad det koge 15-20minutter så lagen samtidig koges godt ind. Sluk for varmen og lad det stå indtil det er koldt.
Smelt sukkeret på en pande. Tilsæt smør og lad det bruse op. Kom mandlerne på panden og ryst godt, så mandlerne glaseres. Læg dem til afkøling på et stykke bage papir.
Anret appelsinerne i dybe tallerkner og hæld lagen over.
Kom en god skefuld yoghurt ved og drys med grofthakkede mandler.
Chokoladekage
til ca 6 personer
Ingredienser:
8 appelsiner
1 plaske moscatel eller anden sød dessertvin
3-4 stjerneanis (Kan undlades)
1 stang vanille
1 strimmel appelsinskal fra en ubehandlet appelsin
200g honning
50g sukker
50g smuttede mandler
1tsk smør
250g total græsk yoghurt 10%
Tilberedning:
Skær skrællen af appelsinerne tæt til kødet.
Bring Moscatel, stjerneanis, en flækket vanillestang, appelsinskal og honning i kog.
Kom appelsinerne i lagen og lad det koge 15-20minutter så lagen samtidig koges godt ind. Sluk for varmen og lad det stå indtil det er koldt.
Smelt sukkeret på en pande. Tilsæt smør og lad det bruse op. Kom mandlerne på panden og ryst godt, så mandlerne glaseres. Læg dem til afkøling på et stykke bage papir.
Anret appelsinerne i dybe tallerkner og hæld lagen over.
Kom en god skefuld yoghurt ved og drys med grofthakkede mandler.
Chokoladekage
til ca 6 personer
Ingredienser
120 g. mel
6 dl. mælk
2 dl. vand
5 dl. sukker
400 g. mørk chokolade
160 g. smør
3 æg
Tilberedning:
smelt smør og chokolade
køl det lidt af
bland resten minus æg
put æggene i og pisk
læg hele i en kageform
og sæt den i ovnen ved 200 c i 1-1½ time
Kagen nedkøles før spisning og pyntes eventuelt med noget sorbet is og friske bær.
120 g. mel
6 dl. mælk
2 dl. vand
5 dl. sukker
400 g. mørk chokolade
160 g. smør
3 æg
Tilberedning:
smelt smør og chokolade
køl det lidt af
bland resten minus æg
put æggene i og pisk
læg hele i en kageform
og sæt den i ovnen ved 200 c i 1-1½ time
Kagen nedkøles før spisning og pyntes eventuelt med noget sorbet is og friske bær.