Aniston

Déjà vu

Har du haft følelsen af déjà vu?

Har du prøvet at sidde og kigge ud af dit vindue og være sikker på, at du før har set den gule bil, der lige kørte forbi? Undrer du dig, når din kæreste siger, at hækken altså skal klippes, for det synes du, han har sagt allerede? Eller har du bare nogle gange en underlig følelse af, at alt det, der foregår lige nu, er sket før?

ANNONCE
Déjà vu
Fænomenet déjà vu har længe været uforklarligt. Man er sikker på, at noget er sket før, men når man tænker sig om, så ved man godt, at det ikke er. Det kan virke både spirituelt og godt, men det er også noget, der skræmmer mange.

Déjà vu er fransk og betyder "allerede set", og op til 70 % af befolkningen har oplevet dette fænomen mindst én gang. Mange læger og psykologer ser det som ren fantasi og ønsketænkning, mens flere og flere mener, at det er en fejl i hjernen, der gør, at man forveksler fortid og nutid.

Der er forskellige dele af hjernen, der styrer fortid, fremtid og nutid. De forskellige dele sættes i gang, når man for ekspempel tænker på eller bekymrer sig om fremtiden, eller hvis vores hukommelse arbejder på højtryk, udløst af en ting, for eksempel en duft, der minder os om noget.

Vi mennesker sammenligner konstant nutiden med fortiden. Når vi oplever noget nyt eller har en samtale med et andet menneske, sammenligner vi situationen med fortiden for at finde ud af, hvordan vi skal reagere. For at forenkle det lidt, kan man bruge et eksempel: nogle hader fugle, da de har haft en dårlig oplevelse med dem, hvorimod andre elsker deres lille Jacob, da den minder dem om søndagshygge med familien, da de var små, og fuglen fløj rundt og pippede imens.

Det øjeblik, hvor vi sammenligner nutiden med fortiden, går så hurtigt, at vi ikke selv opfatter det, men nogle gange sker der det, at der kommer for meget kommunikation mellem det sted i hjernen, der styrer fortiden, og det, der styrer nutiden.

Langtidshukommelsen, der indeholder alle vores minder og reaktioner omkring ting, blandes sammen med korttidshukommelsen, og dette fører til en følelse af, at vi har set eller oplevet noget før.

Jamais Vu
Det modsatte af Déjà vu hedder Jamais Vu og er en følelse af, at noget er fuldstændig ukendt, og at man aldrig har set eller oplevet det før.

Her er der for lidt kommunikation mellem langtids- og korttidshukommelsen, så man slet ikke kan forbinde nutidens situation med noget, der er sket før. Dette kan være meget ubehageligt, da man så har svært ved at finde ud af, hvordan man skal forholde sig til oplevelser og reagere på dem. Man kan altså stå og snakke med en god ven og pludselig have følelsen af, at han er total ukendt.

Jamais vu forekommer ikke så ofte som déjà vu.

Der er mange, der mener, at déjà vu er, når man oplever noget, man har oplevet i et tidligere liv, men dette kan naturligvis ikke bevises.

Nogle finder følelsen af déjà vu euforisk, mens andre finder det uhyggeligt og ubehageligt.

Har du oplevet déjà vu?
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce