Aniston

De kendtes valgkamp i USA

Når Bush og Kerry skal kæmpe om stemmerne til dette års præsidentvalg i USA, får de hjælp af de kendte

Valgkampe er som bekendt et stort medieshow over there. Politikerne bruger alle midler for at reklamere for dem selv - og skyder mange penge i valgkampagnen. I år får de hjælp fra en, måske, uventet kant.

Stem for dælen

Mange kendte i USA har allerede tilkendegivet deres politiske holdning. Nogle støtter enten republikanernes George Bush eller demokraten, John Kerry, mens andre bare slår et slag for at folk skal bruge deres stemmeret. I USA er valgdeltagelsen ofte fortvivlende lav. Til valget i 2000 var der kun 36,1 % af de 18 til 24-årige der stemte.. For at få de unges opmærksomhed, tog P. Diddy et initiativ og samlede en masse andre kendte indenfor rap/hip-hop. André 3000 (Outkast), Jadakiss, Eminem, Jay-Z, Beyonce, Nelly og Ludacris er nogle af dem, der skal få de unge til stemmeurnen.

Demokraterne tiltrækker stjerner
ANNONCE
De kendtes valgkamp i USA
Demokraten John Kerry er den af de to præsidentkandidater der har flest tilhængere iblandt skuespillerne i Hollywood. Af de mest kendte kan nævnes Ben Affleck, Christina Ricci, Leonardo DiCaprio, Sean Astin, Bono, Madonna, Meg Ryan, Robert Redford, Chevy Chase, Sarah Jessica Parker, Chris Cooper, Jon Bon Jovi og Red Hot Chili Peppers, som allerede har givet donationer eller positive reaktioner til Kerrys valgkamp og politiske holdninger, og støtter offentligt op om ham, i håb om at kaste lidt stjernestøv over Kerry, så han appellerer til flere unge vælgere. Listen over Hollywood-stjerner, der støtter Kerry, er lang og mange har endda henvendt sig direkte til demokraterne og tilbudt deres hjælp, eksempelvis Sheryl Crow, Dave Matthews og Tom fra Blink 182. Ligeledes har Justin Timberlake været vært for en fest for demokraterne, og disse glæder sig selvfølgelig over, at så mange berømtheder også ønsker et amerikansk regeringsskifte. En række sangere og bands er også bragt sammen i hvad de kalder "Vote For Change" og vil spille koncerter i de stater, hvor meningsmålingerne viser, at det bliver et tæt løb. Bruce Springsteen, Beastie Boys, Pearl Jam, Dixie Chicks, Jackson Browne, Bonnie Raitt og REM er nogle af navnene, og de er udmærket godt klar over, at deres politiske holdninger og udmeldinger mod Bush og hans regering kan koste dem dyrt i popularitet, men behovet for en kursændring er vigtigere for dem. "Vi kæmper for en regering, der er åben, rationel, retfærdig og progressiv,« skriver kunstnerne i en fælleserklæring.
ANNONCE
De kendtes valgkamp i USA
Republikanerne halter lidt bagefter hvad angår star quality

Listen over tilhængere af Bush i Hollywood er ikke så imponerende som den Kerry kan fremvise og dem der er, får ikke meget medieomtale. Måske fordi det kun er trendy at stemme på Kerry? En af dem, der står frem og støtter Bush, er Bruce Willis. Han har før sagt, at han var parat til at tage til Irak og kæmpe for hans land, og er erklæret republikaner. Arnold Schwarzenegger, "The Governator", er som vi alle ved også republikaner og Lee Ann Womack, Kid Rock, Jessica Simpson, Ted Nugent, Martina McBride og Britney Spears har også meldt sig under Bush"s faner.

Der er både fordele og ulemper ved de kendtes indblanding i politik og den aktuelle valgkamp. Partierne får først og fremmest rigtig mange millioner via donationer ned i kampagne-kassen, som de ellers ikke ville have set skyggen af. De kendte kan også bruges til at skabe opmærksomhed omkring et bestemt politisk emne man gerne vil have taget op i den offentlige debat. Men ulemperne er, at alt postyret og mediefokus omkring stjernerne kan give det indtryk at partierne simpelthen anses er blevet useriøse og overfladiske. Pop-kulturen kan måske skræmme de virkeligt seriøse vælgere væk. Valgkampen er næsten blevet til en kamp mellem demokraterne og repulblikanerne om, hvem der kan få den største berømthed i nettet. Burde det ikke handle om politik i stedet?

Hvad mener du? Er det i orden at Bush og Kerry får hjælp af de kendte og ville du selv stemme på eksempelvis Kerry, hvis du var amerikaner, bare fordi Madonna siger du skal? Ødelægger politikerne deres politiske troværdighed og seriøsitet til gengæld for mediedækning og avisoverskrifter? Og er det i orden at de kendte står frem med deres politiske holdninger og bruger deres berømmelse til at promovere den?
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce