Aniston

Dansk tatoverings historie del 2

Interview med dansk tatovør om mode inden for tatoveringer og den aktuelle debat om tatoveringsfarver.

Tatovør Brian Abrahamsen. - Dansk tatoverings historie del 2 Tatovør Brian Abrahamsen.
I forbindelse med den forrige artikel om historien bag danske tatoveringer, moden fra den spæde begyndelse til nu og den aktuelle debat med Miljøstyrelsens krav om indholdsdeklaration på tatoveringsfarverne har Aniston.dk sat tatovør Brian Abrahamsen fra Odenses ældste tattoo saloon Fyns Tattoo Corner, stævne til en snak om moden inden for tatoveringer og den måske nye lov om tatoveringsfarverne.

Det skal pointeres, at dette er Brian Abrahamsens egne holdninger, og at de på ingen måde kan knyttes til andre i tatoveringsbranchen.

Brian, du har været tatovør siden 2005 og alle år hos Fyns Tattoo Corner. Kan du i grove træk huske, hvordan moden inden for tatoveringer har ændret sig i den periode? Fra begyndelsen af din karrierer og til nu?
"I begyndelsen lavede jeg kun tatoveringer i sort farve og utrolig mange kinesiske tegn, stjernetegn og tribal tatoveringer, som jo var på mode dengang. Det velkendte røvgevir eller trampstamp var på vej ud, og når jeg tænker over det, så har jeg faktisk ikke lavet så mange af dem, men alle var i sort. Det var først senere, at tatoveringer med farver kom frem, og jeg kan huske, at det var overraskende flot, hvad man kunne lave med farver. Før det alt var i det hele taget sort!" 

Hvordan ser moden inden for tatoveringer så ud lige nu? Eller sagt med andre ord, hvad tatoverer du mest på nuværende tidspunkt?
"Jeg tatoverer skrift og atter skrift! Nok 80 % af mit kundegrundlag vil have tatoveret en eller anden form for skrift eller noget med skrift. Hvis ikke det er skrift, er det ofte blomster, sommerfugle og silhuetfugle. Men det er klart, at det er sjovere at lave f.eks. en Pinup, end det er at lave skrift!"
ANNONCE
Nu har vi berørt mode inden for tatoveringer, og hvad der rør sig i den verden på nuværende tidspunkt, så er vi næsten nødt til at få en kommentar på den aktuelle debat omkring Miljøstyrelsens krav til danske tatovørers valg af tatoveringsfarver, som (hvis loven træder i kraft), skal have en synlig indholdsdeklaration. Hvad er din holdning til denne debat, hvis du skal sige det meget kort?
"Jeg ved ikke helt, om jeg forstår hele den debat. Min holdning er, at jeg synes, den er fjollet, men omvendt kan jeg godt forstå det med indholdsdeklarationen. Det er en svær debat. Dansk Tatovør Laug, som med deres medlemmers erfaring talt sammen har mere end 100 års erfaring inden for tatoveringer (heriblandt farver, hygiejne ect.), ved om nogen, hvad der er godt og kommer ofte med forslag til eventuelle kontroller osv. og alligevel har det ikke interesse hos Miljøstyrelsen."
 
Miljøstyrelsen er efterfølgende kommet med en pressemeddelelse, hvori de bekendtgør, at der ikke er tale om,at gøre tatoveringer ulovlige i Danmark, men at farverne skal være godkendt og med indholdsdeklaration ned til meget få procenter. Her henvises også til, at lande som både Tyskland, Sverige og Norge allerede har indført lignende regler – uden at tatovørerne har måttet lukke butikken. Er du bekendt med disse regler? 
"Ja, de regler er jeg bekendt med, og det er korrekt, at disse lande har indført dem - det har England og USA også. Men der taler vi altså ikke om en indholdsdeklaration ned til 1 %! Så problemet er, at vores standard eller regler skal være anderledes, og at Miljøstyrelsen tager den skridtet længere, og det er lidt noget fis."

Kan det blive problematisk, at indfører disse regler, og er der overhovedet behov for det?
"Hvis det sker det med indholdsdeklarationen, så bliver det ulovligt at tatovere, og ingen tatovører kan arbejde. Producenterne på tatoveringsfarverne skal kontaktes, og produktionerne skal laves om og omvendt, hvis en producent sætter sig på markedet, kan det også blive noget rod. Så det bliver problematisk. Men jeg aner ikke, om det kommer til at ske. Men kunne der teoretisk set ikke være nogen tatovører, der så bare vælger at bytte indholdet i flaskerne rundt eller fylde flaskerne med den korrekte indholdsdeklaration op med noget andet farve? Og hvis det er tilfældet, er der så nogen, der kan se om indholdet (farven i flaskerne red.) i så fald er korrekt? - Det er fis i en hornlygte! Hvis jeg kan få den tanke, så er der også andre der kan."
ANNONCE
Close up af Brians Tattooart. Kunstner: Ed Perdomo, fra Heidi Hay Tattoo Studio i Göteborg, Sverige - Dansk tatoverings historie del 2 Close up af Brians Tattooart. Kunstner: Ed Perdomo, fra Heidi Hay Tattoo Studio i Göteborg, Sverige
Kan man ikke sige, at det er et spørgsmål om at vælge en anerkendt og dygtig tatovør, hvis man ønsker at blive tatoveret?
"Det har jeg altid ment. Forbrugeren behøver jo ikke at være USA-dum. Man oplever for ofte unge, der lige er fyldt 18 år og bare vil have en tatovering, og så falder valget ofte på en tilfældig og billig tatovør. Det kan ikke passe, at man skal være så dum. De unge kan bruge flere tusinde kroner på Louis Vuitton tasker og andet dyrt mærke tøj flere gange i deres ungdom, men de vil ikke betale for en ordenlig tatovering én gang. 

Tænk dig om! Sæt dig ind i tingende, tag ind til en anerkendt tattoosaloon og se, hvordan vi gør. Vær kritisk, og stil spørgsmål til tatovøren - også med hensyn til farverne.

Det er lige så meget kundens ansvar, både at vælge en dygtig tatovør, men også efterspillet. Den korrekte behandling af en ny tatovering er kundens ansvar. Den skal behandles med omsorg og holdes ren, til den er helet. Det er småting, der kan påvirke din nye tatovering. 

Jeg havde eksempelvis en kunde, som var blevet tatoveret på armen og efter et par dage ringede og fortalte, at der var gået betændelse i. Jeg spurgte selvfølgelig til, hvordan han havde behandlet tatoveringen, og hvad han har lavet i de efterfølgende dage, hvortil han svarede, at han havde lavet havearbejde, siden han kom hjem fra salonen. Hvilket så var årsagen til infektionen, og det giver lidt sig selv. 

Det kan jo heller ikke nytte noget, at man klør sig i røven og bagefter smører creme på tatoveringen eller står ude i Bilka med vognen og to skrigende unger og tænker, hov jeg skal have creme på min tatovering nu. Efter at man har rørt kundevognen, diverse varer og måske lige har tørret munden på ungen. - Tænk dig om! Det kan ikke passe, at man skal være så dum!"


Sidste spørgsmål. Hvad ville du gøre, hvis det skulle blive problematisk for dig at udføre dit arbejde som tatovør, eller hvis det skulle blive ulovligt? 
"Så længe jeg kan få strøm til mine maskiner, og jeg kan få fat i de farver, jeg bruger til at tatovere med, så stopper jeg IKKE!!!!" 
ANNONCE
Close up af Brians Tattooart. Kunstner: Ed Perdomo, fra Heidi Hay Tattoo Studio i Göteborg, Sverige - Dansk tatoverings historie del 2 Close up af Brians Tattooart. Kunstner: Ed Perdomo, fra Heidi Hay Tattoo Studio i Göteborg, Sverige
Del

Seneste nyt

Annonce