Aniston

Dansk tatoverings historie del 1

Det modemæssige, inspirationen og den aktuelle debat.

Hugin og Munin, Odins to ravne. Navnene betyder "Tanken" og "Erindringen". Øjet i nakken er den egyptiske Guds Horus' øje. Tatovør Hugin & Munin: Carlos Ulman ved Elektrisk Tatovering, Odense. - Dansk tatoverings historie del 1 Hugin og Munin, Odins to ravne. Navnene betyder "Tanken" og "Erindringen". Øjet i nakken er den egyptiske Guds Horus' øje. Tatovør Hugin & Munin: Carlos Ulman ved Elektrisk Tatovering, Odense.

Tatoveringer er blandt de ældste kunstformer i verden og bliver oftest forbundet med kropsudsmykning. I nogle sammenhæng eller kulturer bliver de endda forbundet med noget så spirituelt eller selvrealiserende som magisk kraft, styrke, personlig udfoldelse, statusmarkering eller tilhørsforhold til en gruppe.

Listen over, hvad tatoveringer bliver forbundet med, er ikke bare blevet individuel, men også uendelig lang. Det samme er tatoveringens historie, som for Danmarks vedkommende begyndte i slutningen af 1800-tallet og dermed har en lang og stolt tradition bag sig. 

 

Tatoveringens danske historie

I slutningen af 1800-tallet tog Danmarks formentlig første tatoveringsbutik sine første spæde skridt, da en ung mand ved navn Hans, senere kendt som Tusch-Hans, begyndte at tatovere kunderne i en lille kælderbeværtning i Nyhavn Nr. 17. Og allerede få år efter, i 1915, kom Danmarks første rigtige tatoveringsbutik til verden i samme lokaler, dog i kombination af en tobakshandel og tatoveringsbutik.

Nyhavn blev hurtigt Nordens centrum for tatovører og var det frem til 1970'erne, men havde også en særlig appel til søfolk, som også var blandt de første tatoverede typer, hvis vi ser på vor tids (elektriske) tatoveringer. 

Her var moden inden for tatoveringer præget af maritime, patriotiske, religiøse og romantiske motiver, såsom skibe med store sejl, flaskeskibe, ørne, sømandstegn, roser eller letpåklædte piger/pin ups. Tatoveringsmotiver, som vi i dag kalder 'Old School' stilen.

Siden da har 'modebilledet' inden for tatoveringer ændret sig med næsten samme hast som modebilledet inden for beklædning, og vi har set utallige trends og tendenser gennem tiden. Lige fra tribal tattoos og det velkendte tramp stamp til kinesiske tegn, skrift i alle afskygninger, stjernetegn ect. Og samme ændring er sket med hensyn til hvad tatoveringer bliver forbundet med.
 

Tatoveringens historie anno 2013

I dag er Nyhavn Nr. 17 ikke længere den eneste tatoveringsbutik i landet, som kan skabe denne kropsudsmykning. Tatoveringsbutikkerne eller tattoo salonerne (som de kaldes i dag) findes i næsten alle byer, og valget af den rigtige tatovør kan nu virke uoverskueligt. 

Det at blive tatoveret er stadig et af individets frie valg efter, man er myndig og forbindes oftest med ren individuel kropsudsmykning. Enten for udseendet skyld, for at mindes eller ære eller for andre personlige årsager.

Og udviklingen inden for tatoveringer er endnu ikke forbi. Tatoveringskunsten bliver mere og mere avanceret, unik og smuk, og hygiejnen omkring tatoveringer er forbedret en hel del siden begyndelsen.   

Trends og tendenser ses stadig i tatoveringsuniverset og er stadig aktuelle men domineres af tidens næsten altoverskyggende debatter omkring tatoveringer, hygiejnen i tatoveringsbutikkerne og som nu tatoveringsfarverne. 
 

Aniston.dk har i den forbindelse valgt at gøre opmærksom på emnet både ved at opsummere den danske historie om en af verdens ældste kunstformer og ved at bruge 'billeder siger mere end ord'-konceptet med et fyldt galleri og artikel af personlige tatoveringer, som ikke kun kan inspirere til den første tatovering eller næste, men som også viser, hvor smuk, unik og personlig en af de ældste kunstformer eller kropsudsmykninger kan være.

Desuden har vi allieret os med en anerkendt og dygtig tatovør, som giver sit bud på tidens trends og tendenser inden for tatoveringer og kommenterer på den aktuelle debat omkring Miljøstyrelsens krav vedrørende indholdsdeklaration på tatoveringsfarverne.

Interviewet vil blive del 2 af dansk tatoverings historie og vil forhåbentlig give et indblik i både tidens trends og tendenser inden for tatoveringer og en tatovørs vinkel på hele debatten omkring tatoveringsfarvene.
Gymnopedie 1.. - Dansk tatoverings historie del 1 Gymnopedie 1..
Tatovør på fuldendt arm: Brian Abrahamsen, Fyns Tattoo Corner, Odense - Dansk tatoverings historie del 1 Tatovør på fuldendt arm: Brian Abrahamsen, Fyns Tattoo Corner, Odense
Del