Aniston

Chagall - Kærlighed og eksil

En fantastisk kunstner bliver til en person.

9 ud af 6 stjerner
Jackie Wullschlager vækker liv i historierne om Chagall og giver et helt andet indtryk af kunstneren.

Chagall - Kærlighed og eksil
Det er ikke nogen hemmelighed, at Chagall var en udmærket kunstner, ej heller at selveste Leonardo Da vinci har udtrykt sin respekt til selv samme kunstner. Desværre levede de begge i en tid, hvor en kunstner var det stykke kunst, de leverede på værket og ikke egentlige personer.

Dette laver Jackie Wullschlager om på i sin biografi "Chagall, kærlighed og eksil", der virkelig giver et indblik i personen bag kunsten.

En biografi kendes i dag enten som skrevet af en person, der har levet mange år i rampelyset, og som oftest har lavet nogle kriser, som de selv finder nødvendige at redegøre for. Eller bøger af folk, der har stået nær en person, der har lavet nogle kriser, som de synes nødvendige at redegøre for. Denne bog er ikke af disse tilfælde.

Chagall - Kærlighed og eksil
Jackie har formået at sætte ord, liv og billeder på personen bag malerier som den sorte handske, nøgenmodellen over vitebsk og mange andre kunstværker.

Bogen skildrer en historie. Det kunne næsten være et eventyr. 97 års levetid, opture og nedture. Men stadig vidnende om værdier vi i dag sætter højt; passion, kærlighed, indhold. Tre værdier, jeg tit mangler, når jeg en sjælden gang tyer til biografier, og det giver mig en slags rus.

Her sidder jeg i lille Danmark, i min helt nye sofa fra Bilka med en pruttende baby i liften og er vidne til et liv, der har været levet mange år før, der overhovedet var tænkt på mine forældres forældre. For hver side ser og føler jeg en kærlighed til kunsten, en passion for noget man virkelig brænder for og en god historie bag.

Jeg føler mig næsten som den 97-årige mand, der på vej ud af en elevator fra sit atelier til sin bolig falder om og får et hjerteanfald, eller som en, der står ham nær, der mister ham. Og det er et kunstværk i sig selv.

Hver evige eneste lille fortælling binder Marc Chagalls liv til hans kunst, og at kunne skildre dette i en biografi som en helt fremmed person er bemærkelsesværdigt.

Kort om Marc Chagall
Født d. 7 juli 1887 i Hviderusland og død d. 28. marts 1985 i Saint-paul-de-vence i Frankrig. Han var en  jødisk født, fransk maler. I Nice ligger der et museum for Marc Chagall i krydset Avenue Docteur Ménard og Boulevard de Cimiez.

Bogen er trykt af Gyldendal, indeholder 600 illustrerede sider og har en vejl. udsalgspris på 499,95 kr.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce