Aniston

Candida-svampen går amok

Det er ikke sjovt at være ramt af Candida-svampen

Er du én af de mennesker der har et sukkerforbrug, der kan få en sukkerknald til at se ud som et støvfnug? Og spiser du flere daglige panodiler end vitaminpiller? Får du ofte humørsvingninger, når den sidste rest af sukker fra din mund er forduftet? Og er du træt af fordøjelsesbesvær og menstruationsproblemer? Så er du måske ramt af Candida- svampen.
ANNONCE
Candida-svampen går amok
Candida-svampen er skyld i mange symptomer, hvor ovennævnte symptomer er blandt de hyppige. Det rammer oftest kvinder mellem 20-50 år, og oftest har patienterne en forhistorie med tidlig brug af p-piller, mange infektioner der er behandlet med antibiotika samt et overdrevent sukkerindtag.

Hvordan opstår den?
Den opstår ikke ud af det blå, men findes derimod i alle mennesker, uden at det giver specielle problemer. Den kan blandt andet leve i tarmen, huden og kønsorganerne. Det kommer an på, hvordan man lever og i hvilket miljø man lever i, om svampen trives og udvikler sig. De folk der bliver ramt har alle problemer med blodsukkeret, og desuden kan langvarig sygdom og mange gentagne behandlinger med antibiotika være noget, der sætter den normale balance ud af kurs.

Hvad er symptomerne?
Der er en lang række symptomer, som rammer både fysisk og psykisk. Hvis vi starter ved kroppens helt centrale punkt - maven, kan der være fordøjelsesproblemer, dårlig udnyttelse af maden samt mavekatar.

Hvis vi går videre til hormonsystemet, der også bliver hårdt ramt, kan der være symptomer som skedekatar, problemer med at blive gravid, reduceret sexlyst og menstruationsforstyrrelser. Urinvejene rammes også, som kan resultere i hvidt/grynet udflåd ledsaget af kløe, blærebetændelser og hyppig vandladningstrang.

Immunforsvaret bliver generelt svækket, som kan føre til allergier. Svampen kan også vise sig i mund og halsregionen, hvor dårlig ånde, hvide belægninger, ru hals og tørhed er en konsekvens. Rent mentalt/psykisk er der symptomer som massiv træthed, hovedpiner, koncentrationsbesvær, dårlig hukommelse, og tendens til depression. Hvis du kan nikke genkendende til mange af symptomerne, kan det være tegn på, at du har Candida i udbrud.

Hvad er Candida-svampen for en størrelse?
Gærsvampen Candida er en mikroskopisk parasitlignende mikroorganisme, som lever naturligt i vores fordøjelsessystem. Hvis miljøet tillader det kan den vokse uhæmmet og det er først når den formerer sig for hurtigt, at det er skadeligt for ens helbred. På den måde opstår der en ubalance i tarmens naturlige økosystem, som gør at de skadelige bakterier overstiger de sundhedsfremmende bakterier.

Behandling?
Ved at gå til læge kan du få stillet diagnosen, få medicin mod svampen samt få den kostvejledning, som er vejen frem til bekæmpelse af den. Desuden er der en lang række alternative behandlinger, som man kan forsøge sig med. Blandt andet kosttilskud, homøopati, akupunktur og aromaterapi. Nedenfor kommer der gode kostråd, samt fødevarer du bør undgå, hvis du er ramt. Men du kan finde mange bøger om emnet, der giver en mere udførlig beskrivelse af, hvilke fødevarer der er gode eller ej.

Ud med: Oste, råkost, champignon, spirer, nødder, øl, vin, gær, brød, sukker, honning, tørret frugt, juice, pære, melon, fersken og kaffe.

Ind med: Citrusfrugter, yoghurtbakterier, frugt, hvidløg, bælgfrugter, havreklid, fuldkornsprodukter og olivenolie.

Praktiske råd
Først og fremmest er det vigtigt med et godt indeklima uden mug og fugt. Dernæst bør du især undgå stress, da stresshormonet Cortisol er det rene guf for svampen. Desuden er der mange, der kan få svampen under kontrol ved at droppe p-pillerne. For mange piger vil det synes tillokkende at vaske sig med ekstra sæbe, hvis de er ramt af et svampeangreb forneden, men det gør det bare værre - så brug en mild sæbe, eller allerbedst - drop den. Ligeledes bør tamponer droppes, og sex bør også gemmes, til svampeangrebet er behandlet. Det er også en god idé at gå i løstsiddende tøj.

Hvis ikke du allerede blev skræmt ved gennemlæsningen af symptomerne, kan disse praktiske råd måske give dig et indblik i, hvor belastende det er, hvis Candida svampen har invaderet din krop. Men ved at følge nogle praktiske råd kombineret med en sund kost med mindst muligt sukker og stress, har du i hvert fald gjort et godt stykke forarbejde for, at du ikke rammes af den.
ANNONCE
Del

Seneste nyt