Aniston

Brystoperationer

I en alt for tidlig alder

Flere og flere unge kvinder under 18 år vælger at få en brystoperation. Men hvad får dem til det? Er det en holdningsændring, lavere selvværd eller måske samfundets skyld? Hvad er risikoen ved det? Og hvor meget koster det i det hele taget?

Fyrene kan lide det
ANNONCE
Brystoperationer
Svaret hænger nok sammen med, hvad man ser i ugeblade, på Internettet, i fjernsynet og på reklamer rundt omkring. Det er meget normalt, at modeller har silikonebryster, der til skue for savlende fyre stolt viser barmen frem.

Og netop det, at det modsatte køn savler over de store bryster, får pigerne til at føle sig oversete. "Hvad er der galt med min lille barm, der oven i købet er naturlig?" Spørger hun måske sig selv.

Og der er jo intet galt med den. Fyrene ser bare de store, imponerende bryster og tænker "Wauw", men mange af dem er ligeså glade - om end ikke mere glade - for kærestens lille, naturlige barm, hvor brysterne ikke virker alt for oppustede og derfor ikke tager fokus fra resten af pigen.

Kvindens selvværd

Kvinderne kan jo også blive imponeret af modellernes perfekte barm, der stritter lystent, og når de kan have sådan en, hvorfor kan jeg så ikke også?

Men det har vel i bund og grund noget at gøre med dårligt selvværd hos pigen, da hun føler, at hun ikke er god nok eller ikke ser godt nok ud, men hvor hun med en brystoperation kan få styrket sit selvværd. Der kan selvfølgelig også i nogle tilfælde være tale om at det ene bryst er meget mindre end det andet, og at man derfor gerne vil have rettet op på det. Eller måske har pigen en decideret misdannelse.

Det burde bare ikke retfærdiggøre en kosmetisk operation, når brystet ikke er fuldt udviklet.

Risiko

Hvis man vil have ordnet sin barm, er det dog meget lige til. Der udføres cirka 3000 kosmetiske brystoperationer om året i Danmark, og lægerne er generelt meget dygtige til det. For 10 eller 20 år siden var det ikke helt risikoløst. Dengang oplevede cirka 40 % af kvinderne, at det bindevæv, der dannes rundt om implantatet trak sig sammen og blev hårdt, hvilket resulterede i store smerter for kvinden.
ANNONCE
Brystoperationer
I dag bruger man dog en anden type implantat, og derved er denne risiko blevet minimal. Ligeledes er blødning og betændelse meget sjældent, men der kan dog ske beskadigelse på nerveforsyningen til brystvorteområdet.

Dette kan resultere i følelsesløshed, men det fortager sig oftest efter nogle få uger eller måneder. Det kan dog godt gå hen og blive permanent.

Derudover er der den økonomiske bet. Operationerne koster oftest omkring 20.000 kroner, og det er jo mange penge at skulle spare sammen.

Er det besværligheden og pengene værd?

Hvis kvinden får bedre selvværd, må man vel sige, at det har været pengene værd - med mindre almindelige samtaler med venner, familie eller psykologer kunne have gjort det samme.

Det må dog være det hele værd, hvis man har misdannelser, eller det ene bryst er så markant mindre end det andet, at man føler sig generet af det.

Men man skal også tænke på, at implantatet ikke holder for evigt.

En undersøgelse, lavet af Kræftens Bekæmpelse, viste, at ud af 300 raske kvinder med implantater, bar cirka 25 % af dem rundt med et revnet implantat efter 12 år. Og jo ældre implantaterne blev, jo flere af dem revnede. Nyere implantat-typer holder dog længere end de gamle modeller, men tendensen er klar. Jo ældre implantatet er, jo større er risikoen for, at det revner.

Det er ikke sikkert, at et revnet implantat vil medføre gener, og ofte har hverken kvinden eller lægen været klar over det. Det kommer dog meget an på, om implantatet er lavet af silikone eller saltvand. Hvis det er silikone, behøver det ikke at ændre brystets udseende, mens saltvandet i løbet af kort tid vil blive optaget i kroppen med det resultat, at brystet bliver fladt, og man igen skal opereres for 20.000 kroner.

Forslag i Folketinget

Det lader dog til, at det snart er slut for unge, danske kvinder under 18 år. For ifølge KvindeGuiden.dk vil Dansk Folkeparti ændre loven sådan, at man skal være 18 år for at få en lovlig, kosmetisk brystoperation. Og det ser ud til, at der er enighed i Folketinget, ligesom partiet bakkes op af de praktiserende lægers formand, Jørgen Lassen.

Men er det en rigtig beslutning at vedtage et forbud, eller skal man hellere

satse på generel oplysning i skolerne?


Fakta

  • Brystimplantater skal være CE-mærket for, at man kan anvende dem i Danmark.


  • Implantater af sojaolie og hydrogel er trukket tilbage fra markedet.


  • 88 % af kvinder med implantater vælger silikone.


  • 4 % vælger saltvand.


  • Amerikanske kvinder vælger ofte større implantater end danske og andre europæiske kvinder.
ANNONCE
Del

Seneste nyt