Aniston

Brylupper før og nu

Skandale vs. forfængelighed.

Hjernen hopper fra og forfængeligheden taler. Mange par låner op til 100.000 kr. for at få det fuldendte bryllup.
Brylupper før og nu
Endnu i 50érne var det en skandale, hvis et barn kom til verden udenfor ægteskab. Før den tid blev der også set ned på kvinden, som blev gravid udenfor ægteskab. Man kaldte hende løs på tråden og barnet var en horeunge. 

Et ægteskab var nærmest et arrangement, når nu 'det' var sket. Kvinden gik hjemme og sørgede for familien. Det var en kvindes kald. Manden tjente pengene og styrede pengetanken. Kvindens arbejde var i hjemmet. Hvad 'fatter' mente og vidste var nok det rigtige. Citat HC Andersen: Hvad fatter gør, det er altid det rigtige. 

Par blev den gang gift i det pæneste hverdagstøj eller en simpel hvid kjole, der var købt til formålet. Man ødslede ikke så mange penge væk. Der var ikke så mange penge, og man fandt det heller ikke nødvendigt. Det var da en vigtig begivenhed at sige ja til hinanden enten, fordi kvinden var blevet gravid eller fordi, man elskede hinanden, men det behøvede ikke at være et kostbart og overdådigt bryllup. 

For flere hundrede år tilbage var det kun forbeholdt de rigeste at få syet kjoler specielt til bryllup. De fattige blev gift i de bedste hverdagsklæder. Dronning Victoria af England blev i 1840 viet i hvid bomuldskjole. Der havde før været eksempler på den hvide brudekjole, men det var først efter Dronning Victorias bryllup, at den fik sit rigtige gennembrud. Brudekjolerne på landet var sorte. Syet af hjemmevævet vadmel. Efter 1870 blev de dog syet i lettere uld stoffer. Først i 1900 tallet begyndte, man at bruge hvide kjoler på landet. Hvid symboliserer: renhed, ære, ærbarhed og uskyld.
ANNONCE
Brylupper før og nu
Kvindefrigørelsen og ungdomsoprøret var starten på det papirløse ægteskab. Kvinden gjorde oprør, hun havde ikke nok i at være hustru og være hjemmegående. Nu ville kvinden ud på arbejdsmarked, være selvstændig og fri. Kollektiver blev oprettet

og det var tilladt at være sammen med flere partnere af gangen Børn kom til verden udenfor ægteskab. Der var ingen fordomme over for dette mere. På det tidspunkt faldt antallet af vielser. 

I 1980érne fik bryllupper igen deres renæssance. Mon ikke det skyldtes Lady Dianas store og overdådige bryllup? Og frem til i dag er antallet steget. Når par gifter sig i dag låner de gerne op til 100.000 kr. til bryllup. Et gennemsnitsbryllup koster 100.000 kr. Mange par vælger at bruge endnu flere penge. Brylluppet skal være det mest fantastiske og helst overgå venners bryllup. Der bliver spenderet penge lige fra middag på slot, bryllup i Firenze, limousine, stylist og den dyreste kjole. Det bedste er kun godt nok, uanset pris. Et bryllup er prestige, statussymbol og konkurrence. Behøves alt det i en ægte kærlighed, må man spørge sig selv? 

Finanskrisen sætter måske en stopper for ligefrem at låne penge til sit bryllup. Bankerne siger stop for lån til disse ting i øjeblikket. Angsten for at blive fyret er også med til at sætte en stopper for et bryllup til 100.000 kr. Måske bliver det en ny trend for bryllupper at holde et genbrugsbryllup på stranden, skoven eller i eget hjem. Man køber sit tøj brugt og laver et sammenskudsgilde (maden fra folk er gaven). Så er det man må spørge sig selv er det ikke ligegyldigt, hvad man har på? Hvor fin maden er? Hvad man kører i til kirken? Og hvor man holder sit bryllup? Så længe kærligheden blomstrer og brænder
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce