Aniston

Blond eller brunette

Hvad tiltrækker mænd?

De utallige fortællinger om, hvor dumme blondiner er, og hvor pernitne brunetter er, er der vist ikke mange der kan tages seriøst. Trods alt er både blondiner og brunetter fra den samme planet. Men hvilken hårfarve skal du have for at få en flok savlende handyr i hælene?
ANNONCE
Blond eller brunette
Når man søger på Google under de forskellige hårfarver kommer følgende resultater frem:

159.000 hits for "Blondine"
42.600 hits for "Brunette"
33.500 hits for "Rødhåret"
 
Jeg lader resultatet stå for sig selv.
 
Egen oplevelse
Jeg har gjort mine egne erfaringer på området "blond/brunette". For år tilbage fik jeg mørkt hår via en skyllefarve. Men farven ville ikke gå ud igen, uanset hvor meget jeg badede og vaskede mig.

I et desperat forsøg på at få min gamle hårfarve tilbage, skabte min frisør mig om til blondine. Ikke super-platin-blondine, men dog blondine.

Om det bare var fordi fyrene i byen valgte at gå i løbetid netop da jeg farvede mit hår, eller om der virkelig er sandhed i ordene "blondiner har det sjovere", vil jeg lade stå hen i det uvisse.
Det er overraskende, hvor meget man bliver bedømt på sit ydre.

Et par måneder efter var jeg igen brunette, og har været det lige siden. En af mine venner sagde, kort efter at jeg igen var blevet mørkhåret:

"Det klæder dig. Blond er ikke dig, du lignede lidt en luder før!"

Slam - lige i ansigtet.

I stedet for at danse tango på hans uvurderlige samling af CD'er, så forsøgte jeg at banke en smule fornuft ind bag hans pandeskal. Det var forgæves. Han holdt konsekvent på, at blondiner var laveste fællesnævner. Og jeg blev gaaal! Hvorfor tager nogle smennesker disse fordomme seriøst?

Brunetter
Kigger man på eksempelvis "Miss Univers" konkurrencen, så er der overflod af brunetter. Er det fordi brunetter dermed er smukkest?

Ikke nødvendigvis, det kan have en ret simpel forklaring:

På verdensplan er blondiner ikke særligt udbredt, i forhold til brunetter. Mellemøsten, Afrika, Sydamerika - der ser man sjældent blondiner, og der bor ellers en god del af verdensbefolkningen. Faktisk er det mest Skandinavien man forbinder med blondiner.

Emilia Van Hauen, sociolog, skriver på Indalo Institute:
"Brunetten er kendt for at være intelligent, skarp, seriøs og ligeværdig med mændene. En brunette har direkte power og hun er ikke bange for at skilte med det. Det lever vores nyeste kendte brunette fint op til, nemlig Kronprinsesse Mary."
 
Blondiner
Emilia beskriver også i stor grad blondinerne:

"Det interessante er, at håret af sig selv med alderen virker mere og mere blond, fordi det bliver gråt og dermed giver en blidere kontrast til ansigtet. Ligesom man oftere ser et blebarn med kridhvidt hår end en pubertetsramt skoleelev."

Her gav hun et bud på, hvorfor blondiner eventuelt bliver foretrukket frem for brunetter - simpelthen fordi de ser unge og uskyldige ud. Dog, endvidere skriver hun:

"Selvom platinblondinen i dag er knyttet til personlig magt og altså ikke bare magt over mændene, så er en blondine bare sjovere, billigere, mere ukompliceret, kælen og lattermild end hvilken som helst af hendes farve-søstre. (...) Om det skyldes mandens drøm om den perfekte kvinde, at så mange hunkøn vælger at lysne hovedstråene? Højst sandsynligt. Og der er virkelig mange af dem. Altså uægte blondiner. Undersøgelser viser, at rundt regnet én ud af 20 hvide er ægte blonde, men går man en tur ud på gaden er næsten hver tredje kvinde blond, så hurra for brintoverilten!"
ANNONCE
Blond eller brunette
Undersøgelse
I 2005 bestilte Sunsilk en undersøgelse, fordi de ville finde årsagerne bag hårfarve og tiltrækningskraft.

I undersøgelsen blev 1.500 mænd præsenteret for tre billeder af den samme model, blot havde hun rødt, blond og mørkt hår på de forskellige billeder. Mændene skulle så forklare deres førstehåndsindtryk af kvindens personlighed.

Brunetten: 81 % mente at hun var intelligent, og derudover uafhængig, stabil og kompetent.
 
Blondinen: 63 % mente at hun så venlig ud, 59 % at hun var udadvendt. Til gengæld sagde 40 % også, at hun var krævende og manglede selvstændighed.

Rødhåret: 79% mente at hun så intelligent ud, men derudover svarede 45 % at hun var neurotisk.

Psykologiprofessor Peter Ayton der står bag undersøgelsen sagde til Sky News:

"Mænd søger som regel et mere intensivt og ligestillet partnerforhold, hvor udseendet er vigtigt. Historisk set har blondt hår symboliseret ungdom, hvilket altid har virket attraktivt på mænd, men det har nu ændret sig."

Man kan jo så diskutere, om det blot var modellens positur på de forskellige billeder, der fik mændene til at svare som de gjorde - eller om det vitterligt er det indtryk de forskellige hårfarver giver. Derudover lod det ikke engang til, at mændene havde opfattet, at det var den samme kvinde på billederne...
 
Så fik vi vidst (måske) en smule på plads: brunetter virker (ifølge undersøgelsen) stærke og selvstændige. Blondiner virker venlige, men også afhængige.
 
Hvis vi går ud fra de såkaldte instinkter og gamle opfattelser, så skal mænd være stærke (=mørke) og kvinder elskelige (=lyse). Om det holder i den moderne verden kan man vist kun gisne om. 

Piger om fyres hårfarve
"Jeg er ret ligeglad med hårfarven. Hvorfor dømme efter det? Hvis man er utilfreds kan det bare farves. Dog, hårfarven skal passe til ansigtet og personligheden. jeg kan godt lide fyrene blonde, hvis de er skinny, men hvis de er lidt macho skal de have mørkere hår."

"Jeg synes, at ofte er mørkhårede fyre med brune øjne pæne, men dem jeg falder for er næsten altid lyshårede. Jeg ved ikke helt hvordan jeg skal forklare det, men jeg kan nok bedre identificere mig selv med dem, når de ligner mig selv."

Fyre om pigers hårfarve
"Jeg tænker som oftest aldrig rigtig over, hvilken hårfarve pigerne har, men jeg lægger nok alligevel mest mærke til blondiner. Lyse farver drager ligesom øjnene mere end mørke farver gør, men hvis jeg skal finde en kæreste, eller score en pige, så kigger jeg ikke på hårfarven. Der går jeg mere op i personlighed og udtryk."

"Jeg kan bedst lide ægte rødhårede piger, fordi der er noget anderledes over dem - det er nok det tætteste jeg kan komme på en forklaring. Mange blondiner virker overfladiske, og farver kun håret for at få opmærksomhed. Brunetter er mere kølige, man føler man skal slås lidt mere for at få dem."
 
Konklusionen må være op til jer selv. Trods alt findes der ligeså mange personlige smage, som der er fluer i en kostald (cirka). Derudover kræver det jo ikke mere end en skyllefarve, hvis man er utilfreds med hovedgarnet - blond, brunette eller rødhåret.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce