Aniston

Bitterhed og Galde: 3

Min kontrollørblues

Har du hørt den sang med Gramsespektrum der hedder "Vi jagter dig"? Det har jeg.  Men for dem der ikke har hørt den, er hér første vers:
Bitterhed og Galde: 3
"Ja, goddag må jeg ha' lov at se kort og billet, det er de danske statsbaner der pryder min kasket. Det er mit job at sørge for, at du husker at stemple, Gud være dig nådig hvis du siger du har glemt det. Det er slemt det du har gjort, din nar! Du får 500 kroner i bøde lige i lysken, Bvadr!

Pensionist rabat, ha, ha-ha, det' der ikke noget der hedder her hos mig, gammelfar. De sagde jeg var for voldelig, så jeg blev fyret fra Grisen, nu er det Storkøbenhavs s-tog der betaler prisen.

Du har ingen billet?, Hey, men din kæreste hun er meget sød, du slipper for bøde, hvis du lader mig støde hende i skødet herfra og til Hillerød. Gør nu som han siger, vis ham hellere lidt respekt, for han har tendens til fedme, skaldethed og selvtægt!" 

Retfærdighedens nådesløse vogtere

Ja, det er for sjov, men man siger jo der altid er et lille gran af sandhed i enhver joke. Præcis som der er i denne.

Jeg har før brokket mig over den kollektive trafiks menneskelige ansigt. Dengang var det buschaufførerne. Nu er det togkontrollørernes tur. Udsendingene i blå uniform, der i høj grad også kan have en tendens til, at synes at nyde at straffe deres medmennesker. Forestil dig denne fiktive situation, som ikke er specielt urealistisk:

Du er af én eller anden grund kommet for sent til toget. Du spæner af sted alt hvad remmer og tøj kan holde. Du når lige præcis at stikke dit klippekort i automaten, får et klip og springer som en anden OL-deltager ind i toget, lige tids nok til ikke at blive klippet midt over af de automatiske døre.

Just som du tror du er i sikkerhed og alt er godt igen, står han dér: manden i den blå uniform med bøde-bæltet om maven og det jyske overskæg. Om han må se kort eller billet? Ja. Det må han gerne, for du har jo klippet.

Han tager det obligatoriske kig på dit kort, men af en eller anden grund bliver han ved med at kigge i stedet for at give dig klippekortet tilbage. Han kigger på dig med et skævt smil. "Nej.. den går ikke." Han sætter sig ned foran dig og tage sit bøde-hæfte frem. Din mave har med ét forvandlet sig til en hård knude af nedtur."Det er den forkerte zone du har klippet i. Den gælder ikke hér, makker. Jeg skal bede dig om navn, adresse og personnummer, så får du et girokort tilsendt én af dagene."

Når du først er nået hertil, er der intet at gøre. Ingen gode undskyldninger duer. Jovist, du kan sagtens prøve at forklare ham, at det må have været automaten, der har været indstillet forkert, da du jo lige er stået på. Men chancen for at du taler for døve øren er astronomisk. Din bønfaldende udtalelse om at du er studerende, lever af din SU og virkelig ikke har råd til at betale så stor en bøde, får kun et skævt smil og en hovedrysten til svar.
ANNONCE
Bitterhed og Galde: 3
Men skal de slås på?
Jeg har hørt et sted at billetkontrollører sammen med parkeringsvagter og buschauffører er de mennesker i det danske samfund, der oftest er blevet forulempet og udsat for verbalt og fysisk misbrug af det danske folk.

Det kan jeg et eller andet sted godt forstå, for hold da helt op, hvor kan de da også bare være de mest stædige, ubønhørligt pligtopfyldende og regelfølgende mennesker i hele verden.

Men på den anden side er det jo alligevel ikke okay. Simpelthen fordi det bare ikke er i orden at smadre løs på folk der forsøger at udføre et arbejde, ligesom alle andre.

Det er dog et svært spørgsmål, for de kan jo godt være uimodståeligt øretæveindbydende og hvis man så har en kort lunte, virker de vel som den perfekte skydeskive.

Jeg har efterhånden pådraget mig noget nær en fobi overfor disse blå væsner. Hver gang jeg ser dem komme gående i små grupper gennem toget snører min mave sig per automatik sammen.

Huskede jeg nu at klippe? Har jeg glemt at forny mit månedskort? Hvad nu hvis kortautomaten var indstillet forkert, det ville ikke være første gang...
Og så bliver min tankestrøm afbrudt.

"Må jeg have lov til at se kort eller billet?"
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce