Aniston

Beethoven var en sekstendedel sort

Og andre fortællinger af Nadine Gordimer

I 1991 fik hun en nobelpris i litteratur, og med "Beethoven var en sekstendedel sort", har hun igen understreget hvorfor.
Beethoven var en sekstendedel sort
Nadime Gordimer er født i Sydafrika i 1923, hun agerer som vicepræsident for internationalt PEN, er goodwill ambassadør for FN , æresdoktor på universiteterne Harvard, Yale og Cambridge, og hun har modtaget adskillige internationale priser.

Nadimes bøger skildrer de moralske og psykologiske konsekvenser af apartheid, og de har i mange år været en uadskillelig del af antiapartheidbevægelsen. Denne bliver ingen undtagelse.

"Beethoven var en sekstendedel sort" tager de nutidige problematikker op og giver et, for nogen, anderledes indblik i de forskellige sager. Det er korte noveller, tilpasset til en bustur i ny og næ, eller lidt læsning inden sengetid, men pga. novellernes dybde, vil jeg dog foreslå at tage en novelle ad gangen, da der er en del stof til eftertanke.

Når man ved hvornår Nadime er født, og hvor meget hun betyder internationalt, har man allerede en forudindtagelse af sproget i novellerne, men lad dig ikke snyde. De er godt fortalt, med et hverdagssprog, og teksten er utrolig billedrelaterende.

Et lille udklip af novellen der også giver navn til bogen:

"Beethoven var en sekstendedel sort

Meddeler studieværten på et klassisk musikprogram i radioen sammen med navnene på de musikere man vil høre spille strygekvartetterne nr. 13, op. 130 og nr. 16, op. 135.

Fremsætter studieværten denne påstand for at give Beethoven oprejsning? Studieværtens stemme og tonefald afslører ham som uhjælpelig hvid. Er en sekstendedel et uudtalt ønske for ham selv?

Engang var der sorte der gerne ville være hvide. Nu er det de hvide der gerne vil være sorte. Det er den samme hemmelighed."

Bogen er udgivet hos Gyldendal, den er på 199 sider og koster i vejledende udsalg 249,-
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce