Aniston

Barbie - en dukke af sin tid

Barbie og hendes verden har ændret sig markant, siden vi som små piger legede med hende. I dag er hun både stil-ikon, sangerinde og skuespiller

Barbie og hendes verden er i dag slet ikke, som vi husker den. Men hvordan er det gået Barbie, siden vi piger forlod hende som unge teenagerpiger?
Barbie - en dukke af sin tid
Jeg kan huske, at jeg havde en klassisk barbiedukke med langt, lyst hår; store, blå øjne og lyserød balkjole. Når jeg legede med hende, eksisterede verden omkring mig ikke. Jeg var i min egen fantasiverden, og alt udspillede sig som i et eventyr. I dag ser det anderledes ud. Barbieverdenen er eksploderet siden dukken blev lanceret, og i dag er den et af verdens mest sælgende stykke legetøj.

Barbiedukken har indtaget alverdens erhverv, alt fra de almindelige jobs som servitrice til de mere glamourøse jobs, så som supermodel, skuespillerinde og sangerinde. Og dukken har endda opnået at få et magasin og en parfume opkaldt efter sig.

Begyndelsen

Det hele startede med at Ruth Handler, stifter af Mattel Toys, betragtede sin datter Barbara lege med papirsdukker. Efterfølgende kom Ruth Handler på ideen om at lave en tredimensionel dukke, som alle små piger kunne lege og drømme om fremtiden med. Dukken blev produceret i hendes eget firma, og den blev lanceret i 1959, hvor den de efterfølgende år opnåede stor succes i hjemlandet, Amerika. Der gik dog ikke mange år før barbiedukken også fik sit indtog i de europæiske legetøjsbutikker.

Barbie var trendsætter fra første gang, hun blev lanceret; og hun var model for adskillige designere op gennem 1960'erne. Hun var en sofistikeret kvinde og bar derfor nogle af de samme kollektioner som tidens stili-kon, Jackie Kennedy. Men det var ikke kun Barbies tøj, der skiftede med tiden - hele hendes krop fik også en makeover. Hendes ben blev længere og lavet, så de kunne bøjes, ansigtet yngre at se på, og håret kunne nu friseres og fås i adskillige farver.

I takt med at Barbies krop op gennem 1970'erne blev mere mobil, kunne hun nu både ride, danse og lave gymnastik. Dette betød også, at Barbies tøjkollektion nu kom til at omfatte ridetøj, gymnastiktøj, dansekjoler med mere.

Barbie forblev dog ikke en beskæftigelse for unge piger. I 1980'erne blev hun også en passion for kvinder i 20'erne og 30'erne, hvor hun for disse kvinder var et symbol på uskyldigheden i dem selv. Hun var tidløs og symbol på evig ungdom. For at imødekomme denne nye fanskares interesse for at samle på barbiedukker, producerede Mattels en ny kollektion af barbiedukker, som var lavet af porcelæn.
ANNONCE
Barbie - en dukke af sin tid
"Something for anyone"

Op gennem 1990'erne fik Barbie for første gang det ene ben ind i modeverdenen, da designere som Christian Dior, Vera Wang og Bob Mackie skabte mode til hende. Senere hen kom Versace, Calvin Klein og DKNY også til. Og da Barbie som altid har fingeren på pulsen i Amerika, har hun derfor ikke nøjedes med kun at være modedronning. Nu er hun også at finde på legetøjshylderne som popstjerne og filmskuespiller.

Hollywood og den amerikanske imperialisme er for alvor slået i gennem i Barbies ellers så uskyldige verden. I dag er barbieverdenen næsten afbilledet af den virkelige verden, når vi har med popstjerner og skuespillere af gøre.

Der er lavet dukker af filmstjerner som Scully og Mulder fra X-files, Elle Woods fra Legally Blond og Halle Berry som Catwoman. I forbindelse med, at den sidste James Bond Film udkom, lavede legetøjsfirmaet Mattel Inc. en Barbie og Ken iført ægte Bond stil. Ken bar en sort habit og attachétaske, og Barbie bar ben stram sort aftenkjole.

Der findes også barbier som forstiller sangerinderne Cher og Marilyn Monroe; og Barbies bedre halvdel, Ken, er også at finde som mandeskuespillerne fra Ringenes Herre. Derudover er der en hel serie af barbiedukker med coca-cola outfit. Her kan du få en servitrice-Barbie, en cheerleader-Barbie endda både i blond og brunette udgave.

Tidens kvinde?
ANNONCE
Barbie - en dukke af sin tid
Barbiedukken har fået de flest unge piger til at drømme sig ind i de voksnes verden.

I dag er Barbie hovedpersonen i et produceret univers bestående af materielle goder, venner, familie og ikke mindst kæresten, Ken. Hun fremstilles som en superwoman, en kvinde der kan alt og kan være alle steder på en gang. Selvom Barbie og hendes verden altid har været et fantasi-univers, så er hendes verden kommet til at ligne den menneskelige verden mere og mere.

Små piger identificere sig ikke så meget mere med prinsessen fra et eventyr, når de leger med barbiedukker. I dag er det sangerinder som Jennifer Lopez og Mariah Carey som de har set i fjernsynet og læst om i kulørte blade, som er ofre for deres beundring.

Barbie har fra begyndelsen forstået at følge med tiden. Hun har ikke blot båret tøj fra tidens-trendsættere, men har også selv fornyet sig i påklædning og udseende. Så det er nok intet under, at hun er den mest sælgende dukke i verden.

Hun skaber håb, drømme og fantasi udfoldelsesmuligheder hos mange piger og kvinder.

Samtidig er hun i sine mange udgaver både veninde, mor og søster, hvilket gør, at hun kan indtage alle de roller, som de unge piger nu vil have, hun skal være. Men sidst og ikke mindst er hendes verden glamourøs, romantisk og uden bekymringer, en verden mange af os stræber efter.
ANNONCE
Del

Seneste nyt