Aniston

Avocado

Den er lille og grøn... Og frygtelig sund

Den er lille og grøn og ja, så er den fyldt med gode egenskaber. Avocadoen er kommet helt fra mellemamerika, men nu vil vi ikke af med den igen. For ikke nok med, at den er sund, den smager også godt og så er den hovedingrediens i guarcemole - og hvem kan undvære det? 
ANNONCE
Avocado
Avocadoen stammer oprindeligt fra mellemamerika. Men dyrkes i dag alle steder med tropisk klima. Den vokser på træer, så egentlig er avocadoen en frugt. Botanisk er den dog et bær, men da den hverken er sød eller indeholder frugtsyre, bruger de fleste den som en grøntsag.

Og nu da vi har oprindelsen på plads, hvad kan den så, den kære avocado?

Avocadoens gode egenskaber
En lille avocado giver:

  • 190 kalorier
  • 20 gram fedt (12 gram enkeltumættet, 2 gram flerumættet og 4 gram mættet)
  • 50 % af den anbefalede dagsdosis B6-vitamin. 
  • 33 % af den anbefalede dagsdosis E-vitamin.
  • Pæne mængder af kalium og kostfibre.

    Avocadoen har et ret højt fedtindhold, nemlig hele 13 %! Men lad jer ikke skræmme, den lille grønne frugt indeholder nemlig en masse andre gode ting. Den er rig på umættede fedtsyrer, vitaminer og mineraler.

    Den indeholder A-vitamin, der har betydning for synet, B-vitamin, der modvirker træthed, C-vitamin, E-vitamin, der er fedtopløselig og bringer næring til cellerne, og Kalium. Den har desuden et højt indhold af mono-umættede fedtsyrer, (Også kaldet enkeltumættet fedt) som sænker kolesteroltallet.

    Avocado indeholder og stimulerer til produktion af mange antioxidant forbindelser, herunder glutathion som beskytter mod cancer, hjertesygdomme, astma og grå stær.

    Udvendig på kroppen kan man også få glæde af avocadoens gode egenskaber, den virker nemlig kølende og blødgørende på huden.

    Avocadoen i maden
    Avocadoen har en nøddeagtig smag og en fin, cremet konsistens, og så har den et vælg af anvendelsesmuligheder.

    Den fungerer godt sammen med citrus og andet frugt, og den er god til salte madvarer som skinke.
    Den fungerer godt i salater, og som pure kan den bruges i supper og som dip. Den er mange steder populær med skalddyr eller kylling, og alene, med lidt salt på, smager den også dejligt.

    Du skal altid sørge for, at din avocado er moden. En frisk avocado har en grøn skal og er helt hård. Hvis du har en moden avocado, så lad den ligge på køkkenbordet et par dage. En moden avocado er mørk i skallen og blød, når man trykker på den - men den må heller ikke være for blød, så er den nemlig overmoden. Avocadoens kød er lyst grønt. Er det brunt eller er der brune strenge i, er den ved at være for gammel.

ANNONCE
Avocado
Avocado med tun
Det her er en lille nem ting, man kan lave som frokost eller forret.

Du skal bruge:
2 modne avocadoer
1 dåse tun
4 spiseskeer creme fraiche
salt og peber
Citronsaft
Eventuelt feta, rødløg, rejer eller hvad din fantasi nu end kan komme op med.

Skær avocadoen over på midten, fjern stenen og skrab kødet ud i en skål. Mos avocadoen groft og bland tun og creme fraiche i. Smag til med salt, peber og citronsaft. Du kan efter fantasi og humør tilsætte for eksempel feta, rødløg eller rejer. Server med ristet brød.

Og så er der jo klassikeren, som gør avocadoen helt uundværlig, nemlig:

Guarcemole

  • Du skal bruge:
    3 modne avocadoer
    1 skalotteløg, finthakket
    3 hvidløgsfed
    Saften fra en halv citron
    Halvanden spiseske olivenolie
    2 spisekseer creme fraiche
    Salt og peber

    Pil og rist hvidløgsfeddene i lidt olie, til de er blevet gyldne. Skær avocadoerne ud og mos dem med en gaffel. Hak de ristede hvidløgsfed fint. Rør hvidløg, løg, citronsaft, olie og cremefraiche sammen med avocado og smag til med salt og peber.

    Tips:
  • Avocadoen bliver hurtigt mørk, når den tages ud af skrallen. For at undgå dette, kan du tilsætte citronsaft.
  • Skal avocadosalaten anrettes lidt ekstra smart, så gem skallen efter avocadoen er skrabet ud. Skrab den ren og kom avocadosalaten tilbage i skallen. Det ser flot ud, når det serveres i en halv avocadoskal.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce