Asiatisk kogekunst
Så er det ud til gryderne tøser
Rejepandekager
Ingredienser:
Smør en lille teflonpande med olie, varm den op ved lav varme, tilsæt to spsk. dej og drej panden, så bunden dækkes med et meget tyndt lag dej: hæld overskydende dej tilbage i skålen. Steg pandekagen i 2 minutter eller til den er gyldenbrun i kanten. Vend og steg den anden side på samme måde. Gentag med resten af dejen.
Rejefyld
Pil rejerne, fjern tarmen og flæk dem i halve, hvis de er for store. Varm olien op i en teflonpande; læg rejerne på og steg ved mellemvarme i 3 minutter, eller til de er klart lyserøde. Kom rejer, bambusskud, bønnespirer, jordnødder, salat og koriander på et fad.
Læg på hver pandekage lidt hakket salat, nogle få korianderblade, rejer, bambusskud, bønnespirer og jordnødder, fold siderne ind og rul pandekagen sammen om blandingen.
Ekstra tips
Du kan også prøve at bruge lidt revet ost inde i pandekagen, og i stedet for rejer kan du bruge kogt eller stegt torsk, eller kogt laks.
Ingredienser:
- 5 æg
- 3,75 dl vand
- 2 spsk. olie
- 60 gram maizena
- 60 gram hvedemel
- 500 gram rå kongerejer
- 2 spsk. olie
- 300 gram bambusskud, tyndskåret
- 90 gram rensede bønnespirer
- 80 gram usaltede, groft hakkede jord-nødder
- 1/2 Salathoved
- 30 gram friske korianderblade
Smør en lille teflonpande med olie, varm den op ved lav varme, tilsæt to spsk. dej og drej panden, så bunden dækkes med et meget tyndt lag dej: hæld overskydende dej tilbage i skålen. Steg pandekagen i 2 minutter eller til den er gyldenbrun i kanten. Vend og steg den anden side på samme måde. Gentag med resten af dejen.
Rejefyld
Pil rejerne, fjern tarmen og flæk dem i halve, hvis de er for store. Varm olien op i en teflonpande; læg rejerne på og steg ved mellemvarme i 3 minutter, eller til de er klart lyserøde. Kom rejer, bambusskud, bønnespirer, jordnødder, salat og koriander på et fad.
Læg på hver pandekage lidt hakket salat, nogle få korianderblade, rejer, bambusskud, bønnespirer og jordnødder, fold siderne ind og rul pandekagen sammen om blandingen.
Ekstra tips
Du kan også prøve at bruge lidt revet ost inde i pandekagen, og i stedet for rejer kan du bruge kogt eller stegt torsk, eller kogt laks.
Eksotisk wokgryde
Ingredienser:
Mandariner, saft, sojasaucen, citronsaft og sherry tilsættes. Spæd op med lidt vand, og jævn retten med en anelse maizenamel. Retten krydres stærkt med de nævnte krydderier.
Stegte ris
Olien varmes i en gryde, og 1 1/2 kop ris tilsættes og røres rundt, til risene har fået en gylden farve. Resten af risene tilsættes, og vandet hældes på, så risene er dækket. Drys salt i og kog uden låg, til vandet er kogt ind.
Server med salat efter årstiden udbud!
Ekstratips
Du kan også komme fintsnittet peberfrugter i eller bønnespirer, og du kan tilsætte hakkede løg, for at give lidt mere smag.
Ristaffel
Ingredienser:
Ingredienser:
- 500 gram magert oksekød
- 4 store porer
- 4 gulerødder
- 1 kop peanuts
- 1 stor dåse mandariner
- 4 spsk. sojasauce
- 4 spsk. citronsaft
- 4 spsk. tør sherry
- Maizanamel - til jævning
- Frisk ingefær, hakket groft - efter smag
- Stærk chili - efter behag
- Salt og peber
- 4 kopper ris, helst vilde ris
- Olie
- Salt
- Vand
Mandariner, saft, sojasaucen, citronsaft og sherry tilsættes. Spæd op med lidt vand, og jævn retten med en anelse maizenamel. Retten krydres stærkt med de nævnte krydderier.
Stegte ris
Olien varmes i en gryde, og 1 1/2 kop ris tilsættes og røres rundt, til risene har fået en gylden farve. Resten af risene tilsættes, og vandet hældes på, så risene er dækket. Drys salt i og kog uden låg, til vandet er kogt ind.
Server med salat efter årstiden udbud!
Ekstratips
Du kan også komme fintsnittet peberfrugter i eller bønnespirer, og du kan tilsætte hakkede løg, for at give lidt mere smag.
Ristaffel
Ingredienser:
700 gram oksekød
De hakkede løg, den hakkede peber og bambusskudene, som skæres i tynde strimler, kommes i og svitses i 3 minutter, hvorefter soja og suppen tilsættes.
Det hele skal småkoge, til kødet er mørt. Bønnespirer tilsættes. Retten smages til med karry, salt, peber.
Serveres sammen med alt tilbehøret, som kommes i små separate skåle.
Til denne ret kan du sådan set selv bestemme, hvilket tilbehør du vil have. Ovenstående er bare et forslag, og det er ganske tilladt at skippe dem, hvis du ikke kan lide dem eller hellere vil have noget andet.
Sur/sød-sovs med ananas og pepper
Ingredienser:
- 250 gram champignon
- 2 hakkede løg
- 1 hakket peberfrugt
- 1 dl. Olie
- 2 spsk. karry
- 1 fed hvidløg
- 2 spsk. soja
- 1/2 dåse bambusskud
- 1 liter suppe
- 1/2 dåse bønnespirer
- salt og peber
- Bananer
- Peanuts
- Ristet groft kokos
- Rosiner
- Peberfrugt
- Mango chutney
- Majs
- Rejer i tomatsovs
- Agurker
- Tomater
- Syltede mandariner
- Kogte vilde ris
De hakkede løg, den hakkede peber og bambusskudene, som skæres i tynde strimler, kommes i og svitses i 3 minutter, hvorefter soja og suppen tilsættes.
Det hele skal småkoge, til kødet er mørt. Bønnespirer tilsættes. Retten smages til med karry, salt, peber.
Serveres sammen med alt tilbehøret, som kommes i små separate skåle.
Til denne ret kan du sådan set selv bestemme, hvilket tilbehør du vil have. Ovenstående er bare et forslag, og det er ganske tilladt at skippe dem, hvis du ikke kan lide dem eller hellere vil have noget andet.
Sur/sød-sovs med ananas og pepper
Ingredienser:
- 3 store røde eller gule peberfrugter
- 4 små løg
- 6 skiver ananas
- 2 chilifrugter, husk at fjerne frøene
- 5 spsk. jordnøddeolie
- 2 tsk. Revet ingefær
- 2 fed knust hvidløg
- 2 spsk. kinesisk lys soja
- 2 spsk. kinesisk mørk soja
- 2 spsk. ris vin eller sherry
- 1 spsk. kinesisk blomme sauce
- 2-3 spsk. hvis riseddike
- 3 spsk. sukker
- 300 ml. varm kyllingebouillon
- Salt og peber
- 1-2 spsk. sesam olie
Skær peberne ud i små stykker, og skær hvert løg ud i otte stykker, og skil lagene fra hinanden. Skær ananas ud i små stykker, og snit chili ud i nogle meget små stykker. Opvarm jordnøddeolien i en pande, tilsæt løgene, og steg, indtil de er bløde.
Rør pepper, chili, ananas, ingefær og hvidløg i, steg ca. 30 sekunder, og rør soja, sauce, vin, blomme sauce, eddike og sukker i. Tilsæt bouillonen og bring det i kog, og lad retten simmer i 5 minutter. Bland mel sammen med 1 spsk. vand.
Skub grønsagerne til side og rør jævningen i. Rør rundt, indtil saucen begynder at blive tyk, og smag herefter til med salt og peber, og bring den så i kog. Bland grønsager sammen med saucen, og lad retten simre i 2-3 minutter. Rør sesamolie i og servér.
Denne sauce kan serveres sammen med kalkunkød, oksekød eller faktisk lige det kød, du ønsker. Men server det sammen med en god salat og vilde ris!
Asien har mange tusinde madretter at byde på, og dette var kun et minimalt udbud af dem. Men vi kan ud fra disse lækre opskrifter konkludere, at Asiens mad er utrolig spændende og utrolig lækkert! Nu har du i hvert fald nogle gode opskrifter til næste gang, du får gæster, og du ønsker at være lidt utraditionel.
God fornøjelse!
Rør pepper, chili, ananas, ingefær og hvidløg i, steg ca. 30 sekunder, og rør soja, sauce, vin, blomme sauce, eddike og sukker i. Tilsæt bouillonen og bring det i kog, og lad retten simmer i 5 minutter. Bland mel sammen med 1 spsk. vand.
Skub grønsagerne til side og rør jævningen i. Rør rundt, indtil saucen begynder at blive tyk, og smag herefter til med salt og peber, og bring den så i kog. Bland grønsager sammen med saucen, og lad retten simre i 2-3 minutter. Rør sesamolie i og servér.
Denne sauce kan serveres sammen med kalkunkød, oksekød eller faktisk lige det kød, du ønsker. Men server det sammen med en god salat og vilde ris!
Asien har mange tusinde madretter at byde på, og dette var kun et minimalt udbud af dem. Men vi kan ud fra disse lækre opskrifter konkludere, at Asiens mad er utrolig spændende og utrolig lækkert! Nu har du i hvert fald nogle gode opskrifter til næste gang, du får gæster, og du ønsker at være lidt utraditionel.
God fornøjelse!