Aniston

Antioxidanter

Hvad er antioxidanter?

Vi hører tit ordet - antioxidanter - og vi har også en idé om, at det er noget, vi får for lidt af, men hvad er antioxidanter egentlig, og hvorfor er de så vigtige for vores krop? Det er de spørgsmål, jeg vil forsøge at få svaret på i denne artikel.
ANNONCE
Antioxidanter
Antioxidant er, som ordet antyder, det modsatte af en oxidant. Oxidation betyder iltning og hentyder til den iltning, der foregår i vores krop hele tiden. De iltningsprocesser, der foregår i vores væv, skaber det, vi kalder frie radikaler.

Et frit radikal er et atom, der for eksempel mangler en elektron, og derfor meget let indgår i en kemisk reaktion. Antioxidanter neutraliserer frie radikaler ved at afgive en elektron, der optages af radikalet, der derved gøres neutralt. 

For at beskrive det med mindre kemiske betegnelser, hjælper antioxidanter altså med at beskytte vores celler mod de frie radikaler, og på den måde holde vores krop sund.

De frie radikaler skabes altså via naturlige processer i kroppen, men alkohol, tobak, forurening og stråling er med til at øge mængden af frie radikaler væsentligt. Den naturlige mængde af radikaler i kroppen hjælper dog immunforsvaret med at nedbryde celler, derfor er det vigtigt at huske på, at et system helt uden frie radikaler heller ikke er ønskværdigt.

Tænkt dig om, inden du køber kassevis af kosttilskud
Mange mennesker i Danmark tager kosttilskud med højt indhold af antioxidanter i den tro, at det kan modvirke skaderne ved rygning eller indtag af alkohol, men desværre kan et højt indtag af antioxidanter i form af piller ikke gøre op for de skadelige virkninger af røg og alkohol, ligesom risikoen for sygdomme som kræft og øjensygdomme heller ikke kan nedsættes med kosttilskud.
ANNONCE
Antioxidanter
Faktisk har for store doser af antioxidanter direkte skadelige bivirkninger, såsom nedsat immunforsvar, blødninger og dårligere cellefornyelse. Derfor skal man tænke sig om, før man løber ned i nærmeste Matas for at proppe kosttilskud i kurven.

Vitamin E, vitamin C og beta-karoten (vitamin A) er naturlige antioxidanter, og dem kan du heldigvis let få gennem blandt andet fuldkornsprodukter, planteolier, grøntsager, frugt og nødder. 

Altså er der en rigtig god grund til at få masser af grønt og groft hver dag. Og så er en grøn og grov kost jo også at anbefale helt generelt. Muligvis er den letteste vej at tage en pille, men opvejet imod hvilke bivirkninger, der er forbundet med sådanne kosttilskud, er den naturlige vej altså langt at foretrække.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce