Aniston

Anti-voldtægtskondomet Rape-aXe

Er det lige en tand for grusomt eller er det en lovende opfindelse?

Anti-voldtægtskondomet Rape-aXe er et hult latexhylster foret med indadvendte, barberbladsskarpe kroge. Opfinderen garanterer, at en voldtægtsmand får sig en pinefuld oplevelse. Nogle bifalder opfindelsen, andre foragter den.

Anti-voldtægtskondomet Rape-aXe
Rape-aXe sælges kun i sydafrikanske butikker, da den er tiltænkt de sydafrikanske kvinder. De er ifølge statistikkerne de mest udsatte kvinder i Verden.

Siden produktet blev introduceret, har der været meget debat på Internettet om, at det måtte være en joke. Der er dog intet der dokumenterer, at det rent faktisk er en joke. Times Online, Los Angeles Times og BBC-News har alle omtalt produktet. De har desuden interviewet opfinderen, samt hendes tilhængere og hendes kritikere.

Nogle siger at opfinderen skal have en medalje, andre siger hun behøver psykisk hjælp. Læs med og giv os din mening.

Voldtægtsoffer: "Hvis bare jeg havde tænder dernede"
Opfinderen af Rape-aXe er Sonette Ehler, en sydafrikansk kvinde, der igennem sit arbejde som blodtekniker kom i kontakt med mange voldtægtsofre.

En dag talte Ehler med en ung kvinde, der var blevet voldtaget. Hun var dybt traumatiseret. Med et dødt blik og tårefyldte øjne sagde hun til den overvældede Ehler: "Hvis bare jeg havde tænder dernede."

Disse ord skabte den første, spæde tanke hos Ehler. Den fuldstændige idé kom til hende, da en ung mand blev bragt ind på hospitalet. Han havde fået sin penis i klemme i sin lynlås, og vred sig i usigelig smerte.

I 2005 blev en prototype af Rape-aXe præsenteret i Sydafrika, og fra 2007 blev produktet masseproduceret og solgt billigt på apoteker og i visse supermarkeder.  

Hvordan fungerer Rape-aXe egentlig?
Rape-aXe er et latexstykke formet som en cylinder, meget lig et kondom, der bruges ligesom en tampon. Den er hul indeni, og foret med mange små, indadvendte, krogede 'knivblade'. Kondomet kan, ifølge opfinderen, ikke vendes udad, og derfor ikke skade kvinden.

Du kan se billeder af indretningen HER
ANNONCE
Anti-voldtægtskondomet Rape-aXe
Bliver en kvinde voldtaget, vil de små, 'krogede knive' sætte sig fast i voldtægtsmandens penis, hvilket er ekstremt smertefuldt.

Når han trækker sig ud vil Rape-aXe følge med, og sidde ubehjælpeligt fast på ham, og dermed give kvinden en chance for at slippe væk.

Ifølge opfinderen sidder Rape-aXe så godt fast, at den kun kan fjernes kirugisk. Forsøger manden at fjerne den opnår han kun, at de bittesmå kroge graver sig dybere ind. Udover det, kan han ikke tisse så længe anti-voldtægtskondomet sidder fast.
Når overfaldmanden opsøger et hospital, vil lægerne straks vide hvad han har gjort. Det smertefulde kondom kan derfor bruges til at identificere og anklage voldtægtsmænd.

Rape-aXe vil ikke skade manden for livstid hvis den fjernes af professionelle. Men den efterlader mange, små og synlige ar. Dermed er han for evigt mærket "voldtægtsmand".

En middelalderlig rottefælde?
Vrede sydafrikanske kvinder har kaldt Rape-aXe for en "rottefælde", og kræver at myndighederne gør den ulovlig.

De mener, at Ehlers opfindelse er grusom og afskyelig, og udtrykker samtidig bekymring for, at nogle kvinder måske kan finde på at bruge den som en hævn overfor eksempelvis en utro kæreste.
Yderligere kritik går på, at der ikke er nogen synlige tegn på at kvinden bruger Rape-aXe. En eventuel voldtægtsmand kan ikke se det, og derfor vil det ikke virke præventivt på voldtægter.

En af lederne af anti-voldtægtsorganisationerne er Charlene Smith, en journalist, der selv har været offer for en voldtægt. Hun er bestemt ikke begejstret for produktet, og mener, at det er et middelalderligt instrument, der kun kan være skabt af en mandehader.
ANNONCE
Anti-voldtægtskondomet Rape-aXe
Opfinderen Ehler har besvaret Charlenes kritik, og siger, at: "Det er en middelalderlig opfindelse til en middelalderlig handling... Jeg hader ikke mænd. Jeg elsker mænd ... Jeg hader ikke engang voldtægtsmænd. Men jeg har et brændende had til forbrydelsen."

Diskussionen mellem Charlene Smith og Ehler har været langvarig. Ét af Charlene Smiths argumenter er, at mere end 65% af voldtægterne er gruppevoldtægter. Det kan sætte offeret i en enorm risiko for at blive slået ihjel af mændene, da det jo blot kun er én af dem der bliver holdt tilbage af Rape-aXe.

Anti-voldtægt i "Verdens Voldtægts-hovedstad"
Rape-aXe er ikke tiltænkt Vesten, men Sydafrika, hvor voldtægter er et stort problem. Derfor er Sydafrika også blevet kaldt "Verdens Voldtægts-hovedstad".

Omkring 52.000 sager anmeldes om året, men analytikeres skøn er, at tallet meget vel kan være 9-10 gange så stort:

"Det er alt for mange og der gøres ikke nok for at håndtere det. Det er ikke kun et mandeproblem, det er et samfundsproblem," siger Charlene Smith: "Vi har ikke brug for disse tåbelige opfindelser fra folk der håber på at få en masse penge ud af andre kvinders frygt."

Charlene Smith mener, at det er foruroligende at Rape-aXe er kommet på markedet, fordi dets fremkomst viser, at samfundet er ved at acceptere voldtægter som hverdagskost. Hendes organisation er fortalere for, at det er bedre at lære mænd ikke at voldtage i første omgang, frem for blot at fange dem efter udåden.

Ehlers svar på dette er, at Sydafrikas voldtægtsproblem er så stort, at kvinder ikke kan vente på, at mændenes holdninger forbedres: "Vi må gøre noget for at beskytte os selv. Selvom det ikke vil forhindre voldtægter, vil det dog hjælpe med at identificere angribere og sikre en domsafsigelse," siger hun.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce