Aniston

[Anmeldelse]: Snebær

En roman om at rejse sig og kæmpe for det, man tror på.

5 ud af 6 stjerner
[Anmeldelse]: Snebær
Mette Søs roman ”Snebær” foregår i København i efteråret 1944. På daværende tidspunkt vidste ingen, hvad krigen og besættelsen ville ende med. Hvornår det ville ende og hvordan.

I dag, knap 70 år efter Danmarks befrielse, kan man læse Mette Søs roman med en vis ro i sjælen. Vi ved godt, hvad det endte med. Men det ved romanens hovedpersoner, tre kvindelige sabotører, ikke.
 
”Kæmp for alt, hvad du har kært”
Da de tre unge sabotører med dæknavnene Moskva, Pim og Spot får besked på at indstille sabotageaktionerne og afvente videre ordrer, tager de sagen i egen hånd, og den lille tremandsgruppe, det går under navnet ”Snebær”, udstikker istedet egne ordrer.

De begynder selv at planlægge aktioner mod  besættelsesmagten og danskere, der arbejder sammen med nazisterne.

De tre kvinder, der har besluttet sig til at bekæmpe overmagten, kan ikke længere læne sig tilbage og lade tiden gå.
 
Gennem bogen får man kun sporadisk indsigt i de virkelige identiteter bag de dæknavne. Kvinderne kender heller ikke hinandens navne og forhistorier. Men det ændrer ikke ved, at det er spændende og nervepirrende læsning, hvor man krydser fingre for og håber på, at kvinderne lykkes i deres mere eller mindre velplanlagte aktioner imod den tyske besættelsesmagt.

Det er umuligt at sidde stille i sofaen, når kvinderne stjæler våben fra en SS-officer, flygter fra den benzintank, de har sat ild til, eller da de under en likvidering af en stikker pludselig bliver overrumplet.
 
”Dø, om så det gælder”
Fortællingen når aldrig til Danmarks befrielsen, og Moskva, Pim og Spots skæbne står hen i det uvisse.

Romanen er gennemsyret af en kold stemning, hvor man er vidne til, hvad krig kan gøre ved mennesker. Kvindernes retfærdighedssans ændres igennem bogen, og det er både en tragisk og rørende udvikling.
 
”Snebær” er en glimrende roman, hvor man let lever sig ind i stemningen i København under besættelsen, og samtidig får man et upoleret og realistisk indblik i hverdagen som sabotør. Romanen er en historie om at rejse sig og kæmpe for det, man tror på, også selvom man kan ende med at miste sig selv i kampen.

En helt igennem anbefalelsesværdig roman!


"Snebær" er skrevet af Mette Sø og udgivet af forlaget Republik.
ANNONCE
Del

Seneste nyt