Aniston

Aniston reads #1: ’Extremely Loud & Incredibly Close’ af Jonathan Safran Foer

"We would have been safe"

”Isn’t it so weird how the number of dead people is increasing even though the earth stays the same size, so that one day there isn’t going to be room to bury anyone anymore?” 

Første gang jeg stiftede bekendtskab med Extremely Loud & Incredibly Close af Jonathan Safran Foer var ved et tilfælde. Jeg spottede bogen med det sjove navn, dengang på dansk Ekstremt højt & utrolig tæt på, en dag på biblioteket, og navnet fangede mig. Jeg plejede ellers kun at læse bøger, som jeg havde fået anbefalet, men jeg greb alligevel chancen og tog bogen med hjem.

Og heldigvis for det.

Jeg slugte bogen råt på tre dage, og jeg var fanget fra start til slut. Straks efter endt læsning kastede jeg den i favnen på min lillesøster, som heldigvis var lige så hooked. Siden da har jeg erhvervet mig den på engelsk, hvor den kun er endnu bedre, og læst den igen. Og igen. Og igen..

”She wants to know if I love her, that’s all anyone wants from anyone else, not love itself but the knowledge that love is there, like new batteries in the flashlight in the emergency kit in the hall closet” 

Bogen handler om den ikke helt almindelige Oskar Shell. En 9-årig dreng, som på forfærdelig vis mistede sin far under terrorangrebet på World Trade Center 11. september 2001, hvilket han konsekvent gennem bogen refererer til som the worst day. 

Oskars far var Oskars helt, og efter hans død er han selvfølgelig knust og har svært ved at komme over ham. Oskar er en usædvanlig dreng. Han er ekstremt begavet, men måske nærmere fagligt end socialt, og det bemærker han især, efter han har mistet sin far, som også var hans bedste ven. Omkring et års tid efter farens død finder han dog ved et tilfælde en nøgle i en kuvert, hvorpå der står Black. Oskar er sikker på, at dette er et tegn, og han sætter sig for at finde låsen til nøglen.

”Even if it was relatively insignificant, it was something, and I needed to do something, like sharks, who die if they don’t swim, which I know about” 

ANNONCE
Aniston reads #1: ’Extremely Loud & Incredibly Close’ af Jonathan Safran Foer

Sideløbende med Oskars historie følger vi en række andre historier, som til sidst fletter sig sammen på smukkeste vis. Sproget er fængende og finurligt, og man føler sig underholdt fra start til slut. Derudover er der løbende gennem bogen brugt grafiske virkemidler, som flyder sammen med teksten og historien. Jeg ved, der har været delte meninger om dette, men jeg er personligt vild med det. Det er anderledes, og jeg synes, det giver en ekstra dimension til historien. På samme måde bruges ordene Extremely og Incredibly løbende gennem historien i forskellige sammenhænge, hvilket måske synes som en lille detalje, men som alligevel medbringer en lækker rød tråd.

”Then, out of nowhere, a flock of birds flew by the window, extremely fast and incredibly close” 

Bogen er utrolig velskrevet, rørende og samtidig humoristisk. Foer formår at være tro mod en 9-årig drengs barnlige væsen, og selvom Oskar på mange måder ved en helt masse ting, hvilket han også glædeligt remser op igennem bogen, så ér han bare en lille dreng, der går igennem sit livs største sorg, da han mister sin far.

Sin bedste ven.

Jeg ved godt, at jeg nok burde passe på med at give så høje forventninger, at du umuligt kan blive andet end skuffet, men lige her er det altså svært. Det ér virkelig en fantastisk bog!

“He would have told me the story of the Sixth Borough, from the voice in the can at the end to the beginning, from “I love you” to “Once upon a time…”
We would have been safe” 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE