Aniston

Afhængig af at shoppe

Hvornår er man afhængig af shopping, og hvad gør man som ven eller familie til en, der er afhængig?

Ting, der opleves som sjove og er fyldt med glæder, kan hurtigt blive vendt til et mareridt, når man bliver afhængig. Sådan er det også med shopping, og man skulle ikke tro det, men i USA er tvangsshopping et lige så anerkendt problem som afhængigheden af stoffer og ludomani.

ANNONCE
Afhængig af at shoppe
Hvornår går man fra at interessere sig for mode og have svært ved at prioritere aftensmaden frem for et par nye Louis Vuitton sko, til at være decideret afhængig af at shoppe?

Grænsen er svær at se, og der er sikkert mange kvinder, der går rundt og tror, at deres forhold til shopping er helt normalt. Man er jo trods alt kvinde, og de fleste ved, at kvinder elsker alt det, der gør os smukkere og mere attraktive.

Måske er man afhængig og har et problem, når ens konto konstant står i minus, eller når ens fjernsyn og musikanlæg bliver hentet, fordi man ikke kan betale sine regninger. Eller måske er det langt tidligere.

Hjælp jeg er afhængig
Hvad gør man egentlig, hvis man af venner eller familie får at vide, at man er afhængig, eller at man selv mener, at det nu er gået for vidt.

Her i Danmark er der ingen støtteforening for folk, der er afhængig af shopping, men i Sverige er den første støtteforening for misbrugere af shopping blevet dannet af fire tvangsshoppere.

En af stifterne fortæller i Metroxpress, hvordan hun nåede at bruge over en million kroner fra arbejdet, på tøj til sig selv, inden hun mistede jobbet. Hun fortæller, hvordan afsløringen af hendes forbrug førte til selvmordsplaner, og hvordan hun desperat og forgæves søgte hjælp.

Det er sådan, at hverken de danske eller svenske myndigheder betragter kronisk shopping som et udbredt problem, men i USA sidestilles afhængighed af narkotika eller ludomani med afhængighed af shopping.

Mere end fem procent af befolkningen skulle være ramt af købetvang, det vil sige omkring 450.000 i Sverige og 270.000 i Danmark.

Kinsellas bøger om tvangsshopping
På den lidt mindre alvorlige side af shopaholicfænomenet er Sophie Kinsellas romaner om storshopperen, Rebecca Bloomwood.

Rebecca Blommwoods hobby er tøj, make-up, bøger, fornøjelser, taxature og meget mere, der indkøbes dag for dag. Hun er en storshopper, og samtidig vælter rykkerbreve og regninger ind ad hendes brevspække i en liflig strøm.

Romanerne om Sophie er blevet til en serie på fire bøger der har titlerne: "En shopaholics hemmelige drømmeverden", " Shopaholic i New York", "En shopaholic i medgang og modgang" og "Shopaholic og søster".

Her på Aniston.dk er Sophie Kinsellas romaner om den charmerende journalist og tvangsshopper Rebecca Bloomwood, nogle omtalte bøger.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce