Aniston

Across the Universe

Fabelagtig musical om kærlighed, baseret på The Beatles fantastiske sange

7 ud af 6 stjerner
'Is there anybody going to listen to my story, all about the girl who came to stay?' Sådan synger Jude sørgmodigt til os, mens han sidder på en strand, en gråvejrs dag, i Liverpool.
Across the Universe
Jude (Jim Sturgess, der også kan opleves i "21", som er anmeldt på Connery.dk) er en ung mand, der arbejder som havne-arbejder og bor sammen med sin mor i en lille lejlighed, i Liverpools arbejder kvarter.

Han er fast besluttet på at rejse til USA og finde sin far, som han aldrig har set. Han var nemlig en amerikansk soldat, som moderen mødte under krigen.

Jude finder faderen på Princeton universitetet, hvor han arbejder som pedel. Det er ikke et særligt lykkeligt gensyn, da hans far nu har en anden familie med kone og børn og derfor ikke rigtigt vil kendes ved Jude.
ANNONCE
Across the Universe
Jude hænger derfor bare lidt på campus et par dage, hvor han så i stedet møder Max (Joe Anderson). Han er en fandenivoldsk rigmandssøn, der ikke rigtig kan finde sig til rette i Princetons forfinede rammer.

Derfor tager han sammen med Jude til New York, hvor de lejer et værelse hos den sexede Sadie (Dana Fuchs), der bor i Greenwich Village. Et sted, der især i 60'erne, hvor filmen foregår, var kendt for sit sprudlende kunstnermiljø og bohemeliv.

Kort tid efter kommer Maxs søster, Lucy (Evan Rachel Wood), også til New York og bor hos Sadie. Lucy og Jude forelsker sig i hinanden, og det er her de tre unges rejse for alvor begynder.

Den indre såvel som den fysiske.
ANNONCE
Across the Universe
En rejse, der fører dem igennem kærlighed, jalousi, krig, revolution og et LSD trip, der byder på en sjov, lille cameo fra en kendt rockstjerne.

"Across the Universe" er inspireret og baseret på The Beatles sange. Det vil sige, at alle sangene i filmen er Beatles sange. Det er samme koncept som "Cirque de Soleil's" Beatles forestilling "LOVE", der kan opleves på The Mirage, i Las Vegas. Men her har filmens magi jo nogle helt andre redskaber at benytte sig af.

Det er ikke noget krav, at man kender sangene på forhånd, men det giver selvfølgelig en ekstra dimension til filmen og dens mange referencer til The Beatles. En musical er jo kun så god som sine sange, og The Beatles sange har vist sig at være tidsløse klassikere, der stadig holder den dag i dag.
ANNONCE
Across the Universe
Det spændende ved filmen er at se, hvordan instruktøren Julie Taymor, (der blandt andet har lavet filmen "Frida", med Selma Hayek i hovedrollen) har valgt at visualiserer sangene.

Stilmæssigt ændrer filmen sig nemlig hele vejen igennem. Vi bliver ført på en rejse gennem musikken og billederne. En rejse, der til tider virker som om, at den har mistet jordforbindelsen, men den finder den heldigvis igen til sidst.

Der er mere end 30 sange med i filmen, og den virker lidt langtrukken i perioder. Heldigvis er der hele tiden et eller andet der pludseligt fanger ens opmærksomhed og gør filmen underholdende på den måde.
ANNONCE
Across the Universe
Historien udspiller sig strukturmæssigt næsten som Beatles egen udvikling, rent musikalsk. Fra den simple, nærmest banale popsang til det psykedeliske, strukturløse kaos, til det rebelske rockoprør, tilbage til det simple budskab om: "All you need is love".

Alt i alt er "Across the Universe" måske nok den mest interessante musical siden "Moulin Rouge!", og den fortjener afgjort et publikum. Om ikke andet så som kultfilm på DVD.

Kærligheden spredes fra den 20. juni 2008 i biograferne landet over.

Teknisk information:
Engelsk titel: Across the Universe.
USA, 2007.
Instruktør: Julie Taymor.
Medvirkende: Jim Sturgess, Evan Rachel Wood, Joe Anderson, Dana Fuchs, Martin Luther og T.V. Carpio.
Genre: Musical/Drama/Kærlighed
Billed format: 2.35:1
Lyd: 5.1 Dolby Digital/DTS
Længde: 134 minutter
Dansk biograf premiere: 20. juni 2008.
Distributør: SF-Film.
ANNONCE
Across the Universe
Del

Seneste nyt

Annonce