Aniston

9 ud af 10 danskere får ikke nok grønt

Gulerødder, tomater og æbler fylder ikke nær så meget i danskernes kost, som de burde ifølge de officielle kostråd.

9 ud af 10 danskere får ikke nok grønt
Vi ved det godt! Vi skal spise meget frugt og grønt, dyrke motion, og på den måde passe godt på os selv og være sunde.

Men en ny undersøgelse viser, at 9 ud af 10 af os ikke får den anbefalede daglige mængde grøntsager.

De manglende evner i køkkenet får skylden. 
 

Den nye undersøgelse viser, at blot 9,1 procent af danskerne får de 600 gram frugt og grønt om dagen, som Sundhedsstyrelsen anbefaler.

Dermed ligger tallet for, hvor mange der får nok af de grønne madvarer på niveau med de seneste par år.       
 
”Vi ved udmærket godt, at vi skal spise masser af gulerødder og æbler. Vi gør det bare ikke. Det betyder, at langt de fleste danskere faktisk ikke får gavn af den positive effekt, som vi ved, at frugt og grønt har på helbredet,” siger Pernille Bech fra Gartneribrugets Afsætningsudvalg. 
 
Evnerne i køkkenet er ikke gode nok
På trods af at kogebøger sælger som aldrig før, og budskaber om sundhed, livskvalitet, motion og mad ofte fylder sendefladen på tv og tager masser af spalteplads i ugeblade og aviser, er der langt fra viden til handling.

Ifølge Gartneribrugets Afsætningsudvalg er det da heller ikke, fordi vi ikke ved, at vi skal spise 600 gram frugt og grønt. Vi mangler derimod basale egenskaber i et køkken.
 
”Rigtig mange har simpelthen ikke lært, hvad de skal gøre ved grøntsagerne, så de smager godt og er indbydende. Et selleri er for eksempel en klassiker i supper, men smager også fantastisk i en rå salat eller bagt i ovnen. Det kræver ikke kokkeevner på højt plan at pifte grøntsager op til noget spændende, men blot kendskab til de basale muligheder i et køkken,” siger Pernille Bech.    
 
Familien vil ikke spise grøntsager
Undersøgelsen viser også, at 30,3 procent af den gruppe, som ikke får de anbefalede 600 gram, er familier med et eller flere børn.   
 
”Det er dybt problematisk, at det netop er børnefamilier, som ikke lever op til anbefalingerne, fordi børnene tager vanerne med sig videre i voksenlivet. Vi kan se i undersøgelsen, at en af de største udfordringer for denne gruppe i forhold til at spise sundere er, at familien ikke vil spise grøntsager. Så der er noget, der tyder på, at de voksne har en opgave i forhold til at udfordre børnene på deres madvaner,” siger Pernille Bech og fortsætter:
 
”Et godt råd er at lade børnene spise de grøntsager, de godt kan lide, men samtidig introducere dem for andre grønne madvarer. Smagen udvikler sig gennem erfaring, så det er nødvendigt at udfordre børnenes smagsløg, hvis de skal lære at spise flere forskellige grøntsager. Samtidig skal vi som forældre gå forrest med et godt eksempel og selv spise løs af de sunde ting.”
ANNONCE
Del

Seneste nyt