5 tips til at holde motivationen oppe efter studiestart
Man kan jo ikke være lige motiveret altid!
Vi er efterhånden ved at være godt igang med endnu et studieår, og hvad der kan virke spændende i starten, kan hurtigt ende ud i en trummerum af hverdag og rutine. Hvor man i starten af studiet nok er meget motiveret for at komme igang og lære, kan en måneds tid på skolebænken gøre meget ved motivationen - også i en negativ retning. Kan du mærke, at du føler dig lidt demotiveret for tiden, er der heldigvis hjælp at hente. Vi giver dig her 5 tips til, hvordan du med lidt enkel planlægning og positiv tænkning kan få motivationen tilbage!
Planlæg din tid
Der er jo som regel ekstremt meget læsning på et studie - også nok til, at man sommetider undervurderer, hvor lang tid det egentlig tager at komme igennem og forstå. Jeg har i hvert fald ofte oplevet, at jeg febrilsk sidder aftenen inden, prøver at nå at læse det hele, imens jeg slår mig selv i hovedet og tænker hvorfor begyndte jeg ikke noget før! Og det er nemlig den eneste løsning - at begynde noget før altså. Sæt dig evt ned og få styr på din semesterplan. Hvor mange fag/kurser har du? Hvor mange arbejdstimer er faget estimeret til? Planlæg din tid til at læse i kalenderen, som var det arbejde og ikke noget, der bare skal ordnes aftenen før. Det betyder samtidig, at du får aftnerne fri til at lave alt muligt andet sjovt - og det kan altså sagtens hjælpe på motivationen!
Tag noter under din læsning
Det negative ved at være i god tid med læsning er, at man sommetider ikke kan huske, hvad man egentlig har læst. Der er nærmest ikke noget mere frustrerende og demotiverende end at have brugt lang tid på læsningen, men når man så kommer op til forelæsning, kunne forelæseren lige så godt snakke russisk, fordi man har glemt, hvad man har læst. Det ender ofte med, at man ikke rigtig følger med og tænker, at man lige så godt kunne være blevet hjemme. Derfor er jeg begyndt at tage noter undervejs, hvilket jeg ikke rigtig har gjort før, fordi det netop tager så meget længere tid - til gengæld får jeg meget mere ud af det i det lange løb, så alt i alt går det lige op, tænker jeg.
Indgå i sociale arrangementer
Jeg ved ikke, hvordan det foregår på alle studier, men jeg har indtryk af, at jo længere, man kommer frem i sit studie, jo mere handler det bare om at få det overstået - alene. Studie bliver studie og socialt liv bliver uden for studie - men hvorfor ikke kombinere de to igen? Man er der alligevel, så hvorfor ikke få noget hyggeligt ud af det? Brug pauserne på at snakke med folk - evt om noget andet end studie!
Hold en dag 100% studiefri
Det kan virkelig være svært at nå det hele, når der både er læsning og forelæsninger, men hvis det er muligt, synes jeg, det er super rart at have en hel dag, hvor jeg slet ikke behøver at tænke på studie. Jeg kan hurtigt få dårlig samvittighed, hvor jeg sætter mig til at læse i en bog bare for hyggelæsning, når jeg ved, at jeg har studierelateret læsning, der venter, men efter jeg besluttede, at en dag om ugen skulle være studiefri, er den dårlige samvittighed forsvundet. Næsten. For som studerende har man vist bare en kronisk dårlig samvittighed!
Tænk på, hvorfor du startede
Det lyder måske lidt halv-corny, men du startede jo på dit studie af en grund. Hvorfor? Tænk over det og lad det være din motivation. Skriv det evt ned, så du kan tage det frem igen, når motivationen halter. Vi kan ikke være lige motiverede hele tiden, og en periode med lidt halvhjertethed over studie er næsten uundgåeligt, og det er også helt i orden - bare man kommer op på hesten igen.