Aniston

5 tips til at blive mere struktureret på jobbet

Vi kender det nok alle sammen…man starter med at fokusere på én ting, og før man ser sig om, har man gang i flere forskellige opgaver. Strukturering er noget af det vigtigste for at få en velfungerende dag, men det kan være svært.

En af de ting jeg arbejder meget med i forhold til strukturering af min arbejdsdag, er at dele dagen op i forskellige rubrikker. Jeg laver to-do lister for at jeg visuelt har styr på dagens opgaver. Det hjælper mig meget at skrive det hele ned på en samlet liste, fordi jeg ofte har mange forskellige slags opgaver i løbet af dagen. Listen giver mig overblik.

Men det handler ikke kun om at skrive gøremål ned, det handler især om at løse opgaverne på det rigtige tidspunkt.

Det er fristende at tage de nemmeste opgaver på listen først, for at kunne krydse flere linjer af hurtigst muligt. Men hvis man gør dette, så bliver de vigtige opgaver skubbet længere og længere væk fra mållinjen, og ender som lav prioritet. Det er nemt at snyde sig selv til at tro, at man får løst en masse og færdiggjort meget, når man krydser de nemme punkter af listen. Herunder har jeg skrevet 5 tips til at blive mere struktureret på jobbet, håber de kan hjælpe dig! 

5 tips til at blive mere struktureret på jobbet

1. Løs de svære opgaver først

Sørg for at det er de vigtigste opgaver der løses først. Dette tip har hjulpet mig rigtig meget, og det giver efterfølgende utrolig god energi at have løst de sværeste opgaver som de første. Med færre forstyrrelser fra morgenstunden giver det god ro og fokus til at arbejde målrettet og koncentreret.  

2. Skift arbejdsmiljø

Nogle gange kan det være utroligt godt at skifte arbejdsmiljø. Det kan give et boost til produktiviteten, selvom det måske er sidst på dagen. Skift plads fra skrivebordet derhjemme/på kontoret til en cafe eller et bibliotek. Det er utroligt at noget så simpelt kan gøre så stor en forskel. Nogle omgivelser kan påvirke din produktivitet negativt, så det handler om at mærke efter og reagere, når det er tid til at skifte arbejdsmiljø. Det kan både være i forhold til tid på dagen, eller måske type af arbejdsopgave.

3. Fokuser

Prøv ikke at tjekke din indbakke under arbejdet. Sluk for radio/tv og sæt din telefon på flyfunktion. Disse små forstyrrelser fra omverdenen gør ikke noget positivt for dit arbejde. De er kun med til at forstyrre dit forsøg på at strukturere og fokusere. Mange undersøgelser viser at multi-tasking forværrer din produktivitet. Hjernen er mest effektiv når den kun skal fokusere på én opgave. Så hjælp dig selv ved at fjerne de små forstyrrende elementer omkring dig.

4. Tag pauser

Det er vigtigt at tage pauser, så man kan tænke på noget helt andet. Jeg bruger en tur i fitness eller en gåtur udenfor som en pause fra arbejdet. Sørg for at røre dig og være aktiv så du kan få blodet rundt i kroppen og frisk luft til hjernen. Lige meget hvad, så må du ikke holde pause ved skrivebordet eller i samme rum som du arbejder. Sørg for at ændre din placering og bevæg dig.

5. ”Nej tak”

Har du gang i lidt for mange projekter? Er din arbejdsdag fuldt booket og når du kun lige den næste deadline? Det er utroligt nemt bare at sige ”ja” til nye opgaver og projekter. Det er nemmere end at sige ”nej” – i hvert fald på den korte bane. Det er spændende med nye opgaver, ingen bliver skuffet og nye projekter giver nye muligheder. Men der er kun 24 timer i døgnet, og det kan vi ikke lave om på. Derfor er det vigtigt også at kunne sige ”nej tak”… Den amerikanske iværksætter, Derek Sivers, har følgende regel: ”No ”yes”. Either ”HELL YEAH!” or ”no”.”

Hvis han ikke er super begejstret for et projekt, siger han simpelthen ”nej”. På den måde frigøre han tid til, at fokuserer på de projekter, som han virkelig er passioneret omkring (”hell yeah”). Læs mere her, og se hans lille video: https://sivers.org/hellyeah

Jeg håber at de 5 tips kan hjælpe dig til en mere struktureret dag på jobbet. Hvis du har flere tips, så kommenter gerne herunder. 

5 tips til at blive mere struktureret på jobbet
Del