Aniston

1:1

Dansk blanding af angst, fordomme og kærlighed

6 ud af 6 stjerner
Teenageren, Mie, bor sammen med sin mor, Søs, der er socialarbejder, og sin storebror, Per. De bor i et "slumkvarter" og omgås alle en del med mennesker af anden etnisk baggrund. Det har de det rigtig godt med, indtil dagen, hvor ulykken sker, og fordommene og angsten griber dem...

ANNONCE
1:1
De lever trygt og godt, eller det gør de i hvert fald indtil den nat, en sikkerhedsvagt finder Per liggende, gennemtævet og bevidstløs. Han bliver hurtigt bragt til hospitalet, men det ser ikke lyst ud for Per.

Moderen bliver ringet op på vej hjem fra en bytur med sin veninde. Hun skynder sig til hospitalet, samtidig med at hun skal have fat i sin datter, og synet, der møder dem, er bestemt ikke kønt. Lægerne ved ikke, om Per vil overleve, og hvis han gør det, om han så vil blive hjerneskadet.

Mies kæreste, Shadi, som var ude med Mie den skæbnesvangre nat, støder samme nat ind i sin storebror, Tareq, og en af hans venner, idet Shandi kommer hjem, mens de er i gang med at stoppe vennens blodtud.

De vil ikke helt sige noget om, hvad der er sket, og kommer med en usammenhængende historie, der går på, at de sloges for sjov, og at Tareq kom til at ramme vennen.

Da Shadi dagen efter hører om overfaldet på Per, bliver han lidt mistænksom. Han holder det for sig selv, men det stiller ham i et svært dilemma: skal han dække over sin storebror, eller skal han tale med kæresten? Rygter spredes, og fordomme samt fremmedhad flammer op i lys lue, men hvad er sandt, og hvad er pure tankespind?
ANNONCE
1:1
Gode emner og anderledes vinkler
Filmen tager nogle interessante og aktuelle emner op, specielt omkring de dybtliggende fordomme, som vi ikke alle vil stå ved, at vi bærer i os; men når angsten rammer, dukker den skjulte frygt op.

Normalt ser man primært denne type film fra enten det traditionelle danske eller fra nydanskernes synspunkt, men for en gangs skyld får vi begge sider, og ikke nok med det, følger vi også Shadi og Tareq hos deres familie, hvilket giver én en anderledes oplevelse.

Men usikkerheden og fordommene er ikke et dansk fænomen. Det er en følelse, vi alle kender, og det er sjældent, at vi kan håndtere det på en ordentlig måde.

"1:1" er en ganske udemærket film. Den er lidt anderledes og bestemt en film, som man kan tåle at se, da den sætter vores frygt og fordomme lidt i perspektiv. Dog virker den lidt lang og ensformig til tider, for det er trods alt ikke en revolutionerende historie, men stadig meget aktuel.

  "1:1" har premiere fredag den 27. januar 2006.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce