Verden

Vance-besøg koster Danmark dyrt – og udløser diplomatisk røre

Et dyrt besøg – både i kroner og i diplomatiske gnidninger.

commons.wikimedia.org
Malene Kristiansen
Af Malene Kristiansen 15. maj 2025

Over 5 millioner kroner, skarp kritik af dansk forsvar og ny spænding mellem allierede: USA’s vicepræsident J.D. Vance har sat Grønland i centrum.

En regning på over fem millioner

Da USA’s vicepræsident J.D. Vance lagde vejen forbi Grønland, var det ikke uden omkostninger. Ifølge officielle kilder har besøget kostet Danmark mere end 5 millioner kroner. Pengene er blandt andet gået til sikkerhedsforanstaltninger, logistik og koordination, der fulgte med det højt profilerede besøg.

Skarp kritik af Danmark

Men prisen var ikke kun økonomisk. Under besøget på Pituffik Space Base (tidligere Thulebasen) gik Vance i rette med Danmark og kaldte basens nuværende tilstand for “mindre sikker end for 30-40 år siden”. Ifølge ham har Danmark ikke prioriteret investeringer i Grønlands sikkerhed, og han stillede spørgsmålstegn ved landets rolle som sikkerhedsgarant i Arktis.

Vance udtalte også, at USA respekterer Grønlands ret til selvbestemmelse, men antydede, at grønlænderne måske ville være bedre beskyttet under amerikansk ledelse end dansk.

Dansk utilfredshed med tonen

Danmarks udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen reagerede hurtigt og kaldte udtalelserne for uretfærdige og upassende. Han understregede, at Danmark altid er åben for samarbejde og kritik – men ikke i den form, som Vance valgte.

Spændinger i horisonten?

ance’s besøg har genåbnet diskussionen om Grønlands strategiske betydning, både militært og politisk. Med øget international interesse for Arktis – fra USA, Kina og Rusland – bliver spørgsmålet om Grønlands fremtidige tilknytning og sikkerhed stadig mere aktuelt.

Selvom Danmark og USA er nære allierede, tyder tonen fra besøget på, at interesserne ikke nødvendigvis er helt ens – særligt når det gælder Grønlands rolle.

Hvad nu?

Det er endnu uvist, hvordan relationerne mellem Danmark, Grønland og USA udvikler sig efter Vance’s besøg. Men én ting står klart: Grønland er ikke længere bare geopolitisk baghave – det er en international brik i stormagtspolitikens spil

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.