Kendte

USA sender migranter til Djibouti efter juridisk modstand mod deportationer

USA har forsøgt at deportere otte migranter til Sydsudan, men en dommer har kendt udsendelsen ulovlig.

commons.wikimedia.org

En gruppe migranter, som USA havde planlagt at deportere til Sydsudan, befinder sig nu i Djibouti på Afrikas Horn. Flytningen sker som følge af juridiske komplikationer og en dommerkendelse, der har sat spørgsmålstegn ved lovligheden af deportationen.

Fra deportationsplan til tilbageholdelse

De otte migranter stammer fra forskellige lande, herunder Cuba, Laos og Mexico, og skulle oprindeligt være sendt tilbage til deres oprindelseslande. Da hjemlandene ikke accepterede hjemsendelsen, besluttede de amerikanske myndigheder i stedet at sende dem til Sydsudan – et land med ustabilitet og sikkerhedsmæssige udfordringer.

Efter en hurtig varsling mandag aften blev migranterne tirsdag fløjet mod Afrika. Ved ankomsten blev de tilbageholdt i Djibouti under ordre fra det amerikanske indenrigsministerium. USA har en stor militær tilstedeværelse i landet, som muligvis har spillet en rolle i placeringen.

Retskendelse blokerer udsendelse

En dommer i USA har siden erklæret, at deportationen til Sydsudan var i strid med gældende retspraksis. I en tidligere kendelse var det blevet fastslået, at migranter skal have mulighed for at udtrykke eventuelle bekymringer om deres sikkerhed i forbindelse med udsendelse til tredjelande. Ifølge dommeren blev denne rettighed ikke overholdt, hvilket gør den seneste udsendelse ulovlig.

Deportationer og politisk uenighed

De amerikanske myndigheder har de seneste måneder intensiveret indsatsen for at udvise migranter med kriminelle domme, med henvisning til landets nationale sikkerhed. Flere af disse udvisninger er dog blevet stoppet af domstole, som har vurderet, at myndighederne i nogle tilfælde handler i strid med loven.

Politisk reaktion

Placeringen af migranterne i Djibouti har udløst kritik i de politiske rækker. Præsident Donald Trump har udtrykt utilfredshed med dommerens afgørelse, som han ser som et eksempel på, at retsvæsenet griber for meget ind i udlændingepolitikken.

Status og fremtid

Det er endnu uklart, hvor længe migranterne skal opholde sig i Djibouti, eller hvad deres fremtidige placering bliver. Sagen føjer sig til en række lignende sager, hvor USA’s udvisningspraksis er blevet bremset eller ændret som følge af juridiske indgreb. Diskussionen om balancen mellem sikkerhed, retssikkerhed og menneskerettigheder fortsætter dermed med uformindsket styrke.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.