Samfund
Trump-effekt får danske kommuner til at droppe Microsoft: Nu jagter de digitale alternativer
Flere danske kommuner overvejer at droppe Microsoft og andre amerikanske cloud-udbydere som følge af præsident Trumps beslutninger, der underminerer databeskyttelsesaftalen mellem EU og USA.
Når internationale stormagter trækker i de politiske håndbremser, mærkes det helt ned på rådhusene i Danmark. Flere danske kommuner overvejer nu at sige farvel til Microsoft som cloud-udbyder – og det skyldes ikke tekniske problemer, men derimod amerikansk politik. Ja, du læste rigtigt: Trump spiller igen hovedrollen.
Fra Det Hvide Hus til danske serverrum
Efter at Donald Trump endnu engang tog drastiske skridt i amerikansk sikkerhedspolitik – herunder fjernelsen af nøglepersoner i det amerikanske tilsyn med persondata – er fundamentet under den såkaldte EU-USA dataaftale blevet rystet. Aftalen skal ellers sikre, at europæiske borgeres data behandles lovligt, når de lagres hos amerikanske tech-giganter som Microsoft.
Men når det sikkerhedsmæssige fundament smuldrer, bliver det svært for danske kommuner at fortsætte med ro i maven. Derfor overvejer flere nu at finde alternativer.
Læs også:
“Vi skal kunne frigøre os”
Allan Frank fra Datatilsynet siger det uden omsvøb: “Det har aldrig været vigtigere at have en reel plan B.” For hvis dataaftalen falder – og det ser ud til at være tilfældet – risikerer kommunerne at stå med både juridiske og etiske hovedpiner.
Licensudgifterne til Microsoft er ellers ikke småpenge: fra 313 millioner kroner i 2018 til hele 538 millioner i 2023. Og netop den afhængighed gør det ekstra presserende at finde alternativer, der både er sikre, pålidelige og økonomisk bæredygtige.
Skoda over Ferrari?
Bo Fristed, digitaliseringschef i Aarhus Kommune og formand for open source-samarbejdet OS2, er blandt dem, der presser på for forandring. Han sammenligner Microsofts løsninger med at “køre i Ferrari”, når en god og stabil Skoda Octavia måske var nok.
I Tyskland har delstaten Schleswig-Holstein allerede truffet et modigt valg: 70 % af deres offentlige computere kører nu med LibreOffice i stedet for Microsoft Office. Og det inspirerer.
En ny digital frihed
Målet? Digital suverænitet. Med andre ord: fuld kontrol over egne data, værktøjer og systemer – uden at skulle spørge Silicon Valley om lov.
“Vi skal frigøre os fra monopolerne,” lyder det fra Tysklands digitaliseringsminister Dirk Schrödter. Den samme tanke vinder nu indpas i Danmark, hvor flere kommuner ønsker at tage ejerskab over deres teknologiske fremtid.
Hvad sker der nu?
Debatten er i gang – og mere aktuel end nogensinde. For det handler ikke længere kun om software og licenser. Det handler om datasikkerhed, geopolitik og frihed til selv at vælge digitale veje.
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.
Læs også: