Hjemmet
Stop! Disse 9 madvarer bør du ikke genopvarme i mikroovnen
Mikrobølgeovne varmer ujævnt – med hot spots og kolde områder. Det betyder, at bakterier i de kolde dele kan overleve, mens de varme områder måske bliver for varme, og madens tekstur og smag ændres negativt.
Foto: Pexels
Selvom den kan trylle kolde rester varme på få sekunder, er der faktisk mad, du bør holde langt væk fra mikrobølgeovnen. Nogle retter kan miste smag og konsistens – andre kan i værste fald blive sundhedsskadelige. Her får du overblikket over de mest almindelige madfælder – og hvordan du undgår dem.
Hårdkogte æg
Foto: Pexels
Glem alt om at smide æg i skallen i mikroen – dampen kan bygge intensivt op og få ægget til bogstaveligt talt at eksplodere. Skær det i mindre stykker og varm på komfuret, hvis du skal genopvarme dem.
Læs også:
Ris
Foto: Pexels
Ikke bare kedelige – men potentielt farlige. Ris kan indeholde bakteriesporer (som Bacillus cereus), der kan udvikle giftstoffer, når risen har stået ved stuetemperatur, og mikroovnen dræber dem ikke altid. Køl ned hurtigt og varm kun én gang, på komfur eller ovn.
Kylling
Foto: Pexels
Mikroovne varmer ujævnt – så du risikerer kolde pletter, hvor skadelige bakterier som salmonella kan gemme sig. Brug ovn eller pande for at sikre en jævn og helt gennemvarm temperatur.
Fisk
Foto: Pexels
Genopvarmet i mikroen bliver fisk tit tør og gummiagtig – og kan nemt udvikle histaminer, som kan give ubehag. Bedre at bruge ovn eller dampkoger.
Kartofler
Foto: Pexels
Efter kogning kan kartofler indeholde Clostridium-bakterier – mikroovnen når ikke altid op til varme nok til at neutralisere dem, og deres tekstur går tabt. Lav i stedet en lækker kold kartoffelsalat!
Grøntsager med nitrater (fx spinat, rødbeder)
Foto: Pexels
Disse kan omdanne nitrater til nitritter og nitrosaminer, som mistænkes for sundhedsskader – især ved gentagen opvarmning. Nyd dem kolde eller varm let på panden.
Pizza
Foto: Pexels
Ja, mikroovnen varmer, men gør pizzabunden sej og osten seende – ikke ligefrem appetitligt . Brug ovn eller pande for en sprød, lækker genoplivning.
Flødebaserede saucer og supper
Foto: Pexels
Når flødesovs kommer i mikroovnen, skiller den ofte og udvikler kornet konsistens. Opvarm langsomt på komfuret under omrøring i stedet.
Chili og stærk mad
Foto: Pexels
Den brændende capsaicin kan fordampe i mikroen og skabe en aerosol, som irriterer både luftveje og øjne – en potentiel lille farlig gas, når låget åbnes.
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.
Læs også: