Verden
Putin i klemme: Fred eller prestige?
Putin står nu over for et valg, hvor hvert skridt kan koste ham dyrt – enten på slagmarken eller i den politiske arena.
Den russiske præsident står i et politisk dilemma, hvor diplomati, militærstrategi og personligt image kolliderer.
Diplomatiske signaler – eller taktisk spil?
For blot få uger siden så det ud til, at Vladimir Putin havde vinden i ryggen. USA’s tidligere præsident, Donald Trump, antydede, at det måske var tid til at droppe sanktionerne mod Rusland – og foreslog samtidig, at Ukraine burde afgive territorium for at opnå fred.
Men billedet har hurtigt ændret sig. Forholdet mellem Trump og Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, er blevet mere konstruktivt, og Trump lægger nu i stigende grad ansvaret for de strandede fredsforhandlinger over på Putin.
Som reaktion har Putin inviteret til nye fredsforhandlinger i Istanbul – men Zelenskyj har svaret tilbage med klare betingelser: en 30-dages våbenhvile og Putins personlige tilstedeværelse ved mødet.
Læs også:
Et spil om image og realpolitik
Putin balancerer i øjeblikket mellem at fremstå åben for fred og samtidig holde fast i sit image som stærk leder. På overfladen viser han vilje til dialog – men ifølge Skak er det mest af alt et forsøg på at holde Trump positivt stemt, uden reelt at ville give efter.
Det er nemlig vigtigt for Putin, at Trumps signaler om normalisering ikke går tabt. Hvis det bliver for tydeligt, at det er Rusland, der spænder ben for freden, risikerer han at miste det diplomatiske momentum.
Slagmark og økonomisk pres
Selvom Rusland påstår at gøre fremskridt i Ukraine, understreger Skak, at fremskridtene er minimale og koster dyrt. Samtidig er økonomien under hårdt pres, og effekterne af Trumps tidligere handelskrig har forværret situationen – bl.a. gennem faldende oliepriser.
Putins strategi ser derfor ud til at være at trække tiden ud – tale om fred, men uden reelt at ændre kurs.
Istanbul uden Putin?
Zelenskyj har bedt Putin møde op personligt til forhandlingerne i Istanbul. Men ifølge Mette Skak er det meget lidt sandsynligt, at den russiske præsident dukker op. Hun forventer, at Putin vil finde en teknisk undskyldning og sende en delegation på lavere niveau i stedet.
USA’s udenrigsminister Marco Rubio har meldt sin ankomst til mødet, mens Donald Trump er på rundrejse i Mellemøsten – endnu et tegn på, at det diplomatiske spil langt fra er slut.
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.
Læs også: