Kvindekroppen
P-piller og menstruationsudsættelse: Myter, fakta og lægernes svar
Menstruation – en månedlig reminder om, at du er en kvinde med en livmoder.
For nogle er det en irriterende gene, for andre en katastrofe, der helst skal undgås, hvis det kan passes ind. Men er det egentlig skadeligt at springe sin menstruation over ved at tage p-piller uden pause?
Ifølge forskere og læger er der intet, der tyder på, at det er farligt – men der er stadig en del usikkerhed.
Du kan roligt udsætte din menstruation
Professor Ole-Erik Iversen fra Universitetet i Bergen forklarer, at medicinsk erfaring peger på, at det er helt fint at springe menstruationen over.
“Evidensbaseret medicin udgør kun 50 % af det, vi ved – resten bygger på mange års klinisk erfaring. Og her ser vi ikke noget, der tyder på, at det er skadeligt,” siger han.
P-piller indeholder i dag en lavere dosis hormoner end tidligere, hvilket gør dem sikrere at bruge over længere tid.
Tidligere indeholdt p-piller op til 150 mikrogram østrogen, men i dag ligger de fleste typer på kun 20 mikrogram.
Det betyder, at en kvinde, der udsætter sin menstruation med p-piller, faktisk får en lavere årlig dosis hormoner end kvinder, der tog p-piller i 60’erne og 70’erne.
Læs også:
Hvad sker der, når du springer menstruationen over?
Lad os lige aflive en myte: Den blødning, du får i din p-pillepause, er ikke en rigtig menstruation.
Menstruationsblod opstår naturligt, fordi livmoderslimhinden vokser og derefter afstødes, hvis der ikke er sket en graviditet.
Når du tager p-piller, får du ingen ægløsning, og den blødning, du oplever i pausen, skyldes udelukkende hormonerne i pillerne.
“Der er intet naturligt ved p-piller, så hvorfor prøve at gøre det unaturlige naturligt?” spørger Iversen retorisk. Han mener, at man lige så godt kunne have designet p-pillen uden pillepause overhovedet.
Men hvad med bivirkninger?
Selvom forskningen peger på, at det er sikkert at udsætte menstruationen, er det altid en god idé at være opmærksom på bivirkninger.
- Blodpropper: Risikoen for blodpropper stiger en smule ved brug af p-piller, men ifølge Iversen er den stadig lavere end risikoen for blodpropper ved en graviditet.
- Hormonelle ubalancer: Hormoner har mange effekter på kroppen, og ikke alle er kendte. Nogle kvinder oplever øget væskeophobning eller humørsvingninger.
- P-piller beskytter mod visse former for kræft: Studier viser, at p-piller kan reducere risikoen for kræft i æggestokkene og livmoderslimhinden.
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.
Læs også: