Verden
Obama slår igen: Harvard vs. Trump, og kampen om Amerikas intellekt
Hvis du troede, at Harvard bare var et sted, hvor elitebørn drikker iskaffe og diskuterer Nietzsche i kabelstrik – så har du ikke fulgt med i det nyeste kapitel i det amerikanske politiske realityshow.
I denne uge blev verdens mest berømte universitet kastet midt ind i en politisk orkan – og surprise surprise – Trump stod med vindmaskinen, mens Obama sendte en perfekt doseret svirper af sted fra sidelinjen.
2,3 milliarder dollars på pause – fordi Harvard sagde “nej tak”
Det hele begyndte, da Trump-administrationen sendte en kærlighedsbrev forklædt som kravliste til Harvard. Brevet indeholdt blandt andet en opfordring til at lukke samtlige DEI-programmer (diversity, equity, inclusion), ændre på ansættelses- og optagelsespolitik og – bare for at være ekstra petty – indføre maskeforbud. Den officielle begrundelse? Kamp mod antisemitisme.
Harvard læste brevet og svarede (på akademisk, men meget klart sprog): “Vi er ikke jeres marionetdukker.” Kort efter meddelte Trump-administrationens uddannelsesministerium, at 2,3 milliarder dollars i føderal støtte blev frosset. En sanktionsstrategi, der får selv de mest velklædte økonomiprofessorer til at bande i latinsk prosa.
Læs også:
Obama: Den tidligere præsident, nuværende mic-dropper
Og så trådte Barack Obama ind på scenen. I et tweet, der kunne fungere som masterclass i civiliseret sarkasme, skrev han:
“Harvard har sat et eksempel for andre videregående uddannelsesinstitutioner – ved at afvise et ulovligt og klodset forsøg på at kvæle den akademiske frihed.”
Læs: Trump prøvede at tage magten over en hel uddannelsessektor – og Harvard kaldte bluffet.
Fra elfenbenstårn til politisk skudlinje
Trumps folk svarede hurtigt igen og kaldte Harvards reaktion et “symptom på den elitære offermentalitet, der gennemsyrer nationens topuniversiteter.” Med andre ord: Hvis I ikke gør, som vi siger, må I være nogle forkælede børn med for mange bøger og for få MAGA-kasketter.
Men Harvard står fast: “Ja, vi vil bekæmpe antisemitisme. Nej, vi vil ikke lade en administration diktere vores pensum og ansættelsespolitik under dække af kamp mod diskrimination.”
DEI, ytringsfrihed og “den akademiske kampplads”
I bund og grund handler det her ikke kun om Harvard. Det handler om, hvor langt en regering må gå for at forme, censurere eller kontrollere idéer. Og for et samfund, der bryster sig af ytringsfrihed og akademisk frihed, er det lidt af en lakmusprøve.
Trump vil gerne gøre “diversity” til et fyord, mens Obama – som stadig formår at være cool nok til at trende uden TikTok-dans – gør opmærksom på, at hvis vi fjerner fri debat fra universiteterne, så er vi godt på vej mod intellektuel monokultur med patriarkalsk topping.
Hvad nu?
Harvard står fast. Obama nikker anerkendende. Trump fryser pengestrømmen og svinger med politiske muskler, der stadig prøver at ligne dem fra 2016. Og resten af os? Vi kigger på det her showdown og ved godt, at det ikke bare handler om én skole – det handler om, hvem der får lov til at forme morgendagens idéer.
Som Obama ville sige: “Change doesn’t come easy. But it definitely doesn’t come from en vred milliardær med kontrolkompleks og en DEI-fobi.”
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.
Læs også: