Verden

Mor konfiskerer børnenes iPads og ender i fængsel i 7 timer for tyveri

Det her er ikke Black Mirror. Det er Surrey, England, 2025. Og det er virkeligt.

Mor konfiskerer børnenes iPads og ender i fængsel i 7 timer for tyveri
Foto: Pexels
Camilla Hansen
Af Camilla Hansen 13. april 2025

Det burde være starten på en satiretegning:
Mor forsøger at få børnene til at lave lektier i stedet for at sidde klistret til skærmen – og ender med håndjern om håndleddene, en kold celle og politiets mest alvorlige ansigter.

Skærmtidens nye lavpunkt: Kriminelt forældreansvar

50-årige Vanessa Brown, historielærer og mor til to, besluttede at gøre det, mange forældre nok har drømt om midt i iPad-maraton og TikTok-dødsstjerner: Hun konfiskerede sine døtres tablets, så de kunne fokusere på noget så eksotisk som skolearbejde.

Belønningen? En tur i detentionen og forbud mod at tale med sine egne børn. Fordi, selvfølgelig.

En kop kaffe og et kriminalblad

Vanessa tog iPads’ene med sig, da hun smuttede forbi sin 80-årige mor til en kop kaffe – og det var åbenbart nok til, at politiets sporingsenheder rykkede ud som var det en actionfilm med Liam Neeson.

Tracking viste enheden ved bedstemors hus, og pludselig var Vanessa arresteret for tyveri – af sine egne børns ejendele.

Altså, der er tale om den moderne version af at ringe til politiet, fordi nogen har spist den sidste flødeis. Bare med håndjern og afhøring.

Bureaukratiets break-up med virkeligheden

Ifølge politiet var det en mand i 40’erne (vi antager exen?) der anmeldte “tyveriet”. Og i stedet for at spørge: “Kunne det her være en forælder, der sætter grænser?”, vælger betjentene at rulle ud med fuld styrke og efterfølgende forbyde Vanessa at tale med sine egne døtre op til Mors Dag.

Klassisk britisk effektivitet – som man kender det fra både kolonitiden og køen i Tesco.

Alle børn har en iPad – men ingen har sunde skærmvaner?

Vi ved det jo godt: iPads er blevet børns vigtigste appendiks. Mange børn bruger dem både til skole og underholdning, og det kan være enormt praktisk – men også lidt af en glidebane, hvor “lige én video mere” bliver til “de ved ikke længere, hvordan en blyant virker”.

Så når en mor forsøger at tage styringen, ender det i en Kafka-agtig retssag mod forældreskabets sidste bastion: retten til at sige “Nej”.

Når systemet ikke kan skelne mellem forældre og forbrydere

Vanessa blev først frikendt, da politiet opdagede den chokerende sandhed – at børn faktisk kan eje iPads, men at deres forældre godt må tage dem fra dem igen. Who knew?

Man kunne fristes til at tro, at det kræver mere end en skærmkonfiskation for at lande i fængsel. Men i 2025 er der tilsyneladende kort vej fra skærm-grænser til efterlysningsbillede.

Måske skal vi ikke kriminalisere sund fornuft?

Vanessa er ikke kriminel. Hun er en mor, der prøver at få sine børn til at kigge op fra skærmen og bruge hjernen til andet end finger-swipe. Og hvis det samfund, vi har skabt, ser det som mistænkeligt, så er det måske ikke hende, der er problemet.

Det er os andre.