Verden
Mor efter babyens død: “Hvis de havde lyttet, kunne Owen have levet i dag”
Når man som gravid mærker, at noget ikke er, som det skal være, så stoler man på, at sundhedspersonalet tager det alvorligt.
Det gjorde Emma Owen. Hun mærkede, at hendes krop sagde fra. Hun reagerede. Hun opsøgte hjælp – fire gange. Alligevel mistede hun sin nyfødte søn mindre end 24 timer efter fødslen.
Emma var 35 uger henne, da hun i slutningen af juni 2023 begyndte at få det dårligt. Hun fik hovedpine, hævede op og følte sig skidt tilpas – symptomer, som burde have fået alarmklokkerne til at ringe.
Men hver gang hun mødte op på Wishaw General Hospital, blev hun sendt hjem igen. En hovedpine? Tag noget smertestillende. Hævelser? Helt normalt. De så ikke nærmere på det. Ikke før det var alt for sent.
Først da smerterne blev så ubærlige, at Emma hverken kunne sidde eller ligge ned, tog hun og hendes partner Joe tilbage på hospitalet og insisterede på en ordentlig undersøgelse.
Der fandt lægerne ud af, at Emma havde haft en placenta abruption – en alvorlig tilstand, hvor moderkagen løsner sig fra livmoderen før fødslen. Hun blev hastet til kejsersnit, men den lille dreng, Owen, havde allerede været uden ilt for længe.
Efter kort tid på livsforlængende behandling måtte de træffe det værste valg: at slukke for apparaterne.
“Vi vidste, der var noget galt. Jeg sagde det igen og igen. Og de lyttede bare ikke. Hvis de havde reageret tidligere, kunne Owen måske have været i live i dag,” fortæller Emma.
Ikke den eneste – og det er det mest skræmmende
Emma og Joe står ikke alene. En netop afsluttet Fatal Accident Inquiry (FAI) har konkluderet, at i alt fire spædbørnsdødsfald – tre af dem på samme hospital – kunne være undgået.
Fællesnævneren? Symptomer, der blev ignoreret. Mødre, der blev sendt hjem. Beslutninger, der kostede liv.
Sagen om Owen føjer sig til en tragisk række af lignende forløb: Leo, Ellie og Mira-Belle – tre små liv, som også gik tabt, efter deres mødre forgæves havde forsøgt at få hjælp.
Den ene havde blødninger og svækkede fostervægelser. En anden blev bedt om at tage smertestillende og ringe tilbage, hvis det blev værre. Og det gjorde det. Men hjælpen kom aldrig i tide.
FAI’en har givet 11 anbefalinger til sundhedsvæsnet – blandt andet en såkaldt “trigger-liste”, der skal hjælpe med at spotte faresignaler som tidlige veer, smerter og pludselige ændringer. Men for Emma og de andre forældre er det for sent.
“Det værste er, at der var advarsler før os. De kunne have lært af de andre dødsfald. Men det gjorde de ikke. Og derfor sidder vi nu med en tom barnevogn og en sorg, vi aldrig kommer over,” siger Emma.
Hun håber, hendes historie kan være med til at ændre noget. Ikke fordi det fjerner smerten – men fordi ingen andre skal opleve det samme.
Det er en skræmmende historie. Emma er fra England, men det kunne lige så vel være sket her og jeg håber, at vores system er hurtigere til at fange sådan en situation.
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.
Læs også: