Verden
Kvinders rettigheder er under pres: Hvorfor 2024 blev et tilbageslag for ligestillingen
På tærsklen til FN’s 50. Internationale Kvindedag den 8. marts, bliver det klart, at årtiers kamp for ligestilling er truet.
Det er 2025, og verden står over for en chokerende realitet: Kvinders og pigers grundlæggende rettigheder er under angreb.
Direkte tilbageslag
Ifølge UN Women’s seneste rapport, Women’s Rights in Review 30 Years After Beijing, oplevede næsten en fjerdedel af verdens regeringer i 2024 et direkte tilbageslag mod kvinders rettigheder.
På tærsklen til FN’s 50. Internationale Kvindedag den 8. marts, bliver det klart, at årtiers kamp for ligestilling er truet.
Det er ikke kun politiske beslutninger, men også økonomisk ustabilitet, klimakrisen og voksende konflikter, der skubber ligestillingen tilbage.
En hel generation på spil
Det er let at tage fremskridt for givet, men sandheden er brutal: En kvinde eller pige bliver dræbt af et familiemedlem eller en intim partner hvert 10. minut.
I mellemtiden bliver kvinder og piger stadig marginaliseret i den digitale verden, hvor kunstig intelligens og sociale medier ofte forstærker skadelige stereotyper.
Og hvis du troede, det kun var online, at kvinder kæmper en hård kamp, så tænk igen.
I løbet af det sidste årti er antallet af kvinder og piger, der direkte oplever konflikt, steget med 50 procent.
Fra Vision til Virkelighed – Eller Ej?
Da verden fejrer 30-års jubilæet for Beijing-erklæringen i 2025, bør det være en påmindelse om, hvor langt vi er kommet – og hvor langt vi stadig skal gå.
Siden 1995 har lande gennemført 1.531 juridiske reformer for at fremme ligestilling.
Mødredødeligheden er faldet med en tredjedel, og kvinders repræsentation i parlamenter er mere end fordoblet. Men disse sejre er kun begyndelsen.
Det nyindførte Beijing+30 Action Agenda skitserer, hvordan vi kan genstarte fremgangen.
Det betyder lige adgang til teknologi, investeringer i sundhed og uddannelse samt dedikeret støtte til kvinderettede organisationer.
Det kræver handling
UN Women opfordrer regeringer, virksomheder og civilsamfundet til at stå fast mod den stigende bølge af kvindehad.
I en tid, hvor fremskridtene vakler, er det ikke nok at råbe op – vi skal handle.
Som FN’s generalsekretær António Guterres sagde: “I stedet for at mainstreame lige rettigheder, ser vi mainstreaming af misogyni.”
Det er nu, vi skal tage kampen op. For hvis vi ikke gør det, hvem skal så? Hvis vi ikke gør det nu, hvornår skal vi så?