Verden

Kvinder tvinges til sex i bytte for mad

I nogle af Zambias mest udsatte fiskerlandsbyer bliver kvinder og piger udsat for en brutal form for udnyttelse: De får ikke lov til at købe fisk – medmindre de betaler med deres krop.

Kvinder tvinges til sex i bytte for mad
Foto: Pexels
Camilla Hansen
Af Camilla Hansen 30. marts 2025

“De spørger ikke om penge. De kræver sex,” siger Martha* til The Independent, en 38-årig fiskehandler, der har oplevet det på egen krop.

Og hendes historie er ikke enestående.

I takt med, at klimakrisen og ekstreme tørker rammer regionen, er fisk blevet en af de eneste tilbageværende ressourcer. Men det har også skabt en rå magtdynamik, hvor mændene – fiskerne – sidder på både føden og magten. Og nogle udnytter det.

Hjælpen der forsvandt

I 2023 havde organisationen ActionAid i gangsat et program med støtte fra USAID, som skulle bekæmpe den udbredte udnyttelse og give kvinder mulighed for at handle fisk uden at blive presset til sex.

Programmet – RISE (Resilient Inclusive Sustainable Environment) – havde netop fået en to-årig forlængelse, da USA’s tidligere præsident Donald Trump satte en stopper for støtten.
Resultat: Projektet blev lukket øjeblikkeligt. Hjælpen forsvandt. Kvinderne stod alene.

Ifølge Faides TembaTemba, landechef for ActionAid i Zambia, har nedlukningen af programmet gjort enorm skade. “Vi mistede ikke bare midlerne, vi mistede også tillid. Det sætter os år tilbage i kampen mod seksuel udnyttelse,” siger hun.

Når kvinder tvinges til tavshed

Det handler ikke kun om fysisk og psykisk overgreb. I samfund, hvor skam og stigma er altoverskyggende, er det ofte kvinderne, der betaler prisen – selv når de er ofre. Mange tør ikke sige noget. For gør de det, risikerer de at blive udstødt, forladt eller endda stemplet som prostituerede.

“Husbondene ved godt, hvad der sker i fiskerlejrene,” siger TembaTemba. “De nyder godt af pengene, kvinderne bringer hjem – men bruger alligevel udnyttelsen imod dem bagefter.”

Kvinder i disse landsbyer ejer sjældent land, og bliver de skilt, mister de både hjem, indkomst og mulighed for at brødføde deres børn.

“Alle ved det sker – men ingen taler om det”

“Det her sker overalt,” siger Martha. “Vi ved det alle sammen. Men ingen tør tale om det.”

Inden lukningen arbejdede Martha og andre kvinder frivilligt i overvågningsgrupper. De skabte trygge fællesskaber og støttede hinanden. De begyndte at engagere mænd og drenge i samtaler om positiv maskulinitet og ændring af skadelige normer.

De havde håb.

Men uden finansiering og opbakning er håbet igen blevet skrøbeligt.

Mere end et tabt projekt – en tabt sikkerhed

I 2024 alene blev der rapporteret over 42.000 tilfælde af kønsbaseret vold i Zambia. ActionAid vurderer, at det kun er toppen af isbjerget. Og når man fjerner programmer som RISE, fjerner man også det lille værn, kvinderne havde.

“Det her handler ikke om politisk strategi. Det handler om menneskeliv,” siger Niranjali Amerasinghe, direktør for ActionAid USA. “De her kvinder er blevet efterladt – og det må vi ikke acceptere.”

*Navne ændret af hensyn til de interviewedes sikkerhed.