Musik

Kvindelige musikere rockede fotolinsen – nu bliver de kulturarv

Ligestilling i musikbranchen er ikke bare en drøm – det er en nødvendighed. Det er budskabet i fotoserien “50/50”, der nu er blevet en officiel del af Danmarks kulturarv.

Kvindelige musikere rockede fotolinsen – nu bliver de kulturarv
Foto: Kristian Grøndahl

Det er ikke hver dag, at en fotoudstilling får status som kulturarv, men “50/50” er heller ikke nogen almindelig udstilling.

Med stærke portrætter af 51 danske, kvindelige musikere – fra legender som Hanne Boel og Lis Sørensen til nye stjerner som Brimheim og Lydmor – tager serien et nødvendigt opgør med den skæve kønsbalance i musikbranchen.

Bag projektet står fotograferne Christina ‘chris1million’ Jensen og Merle Mejlby, der i 2019 besluttede sig for at udfordre den trætte undskyldning om, at “der jo ikke findes nok kvindelige musikere”.

Med et kamera i hånden og en makeupartist ved deres side skabte de et visuelt modargument, der nu er en permanent del af RAGNAROCKs samling i Roskilde.

En rockende påmindelse om ligestilling

Projektet begyndte som en reaktion på den iøjnefaldende underrepræsentation af kvinder i musikbranchen.

Og det viser, hvor vigtigt det er at kæmpe for ligestilling, ikke kun i musikken, men i alle brancher. Christina Jensen siger det lige ud:

“Vi kunne sagtens lave det samme projekt i mange andre brancher i Danmark, hvor der endnu ikke er lige muligheder for alle.”

Det er en brutal sandhed, men samtidig også en påmindelse om, at der stadig er arbejde at gøre.

Sabrina Carpenters fans kalder Livies for hyklere

Læs også: Sabrina Carpenters fans kalder Livies for hyklere

Musikkens stærke kvinder

Udstillingen har allerede turneret rundt i landet, blandt andet i Vega i København, Musikhuset i Aarhus og selvfølgelig RAGNAROCK i Roskilde.

Overalt har billederne vakt både opsigt og debat – præcis som det var intentionen.

Det er svært ikke at blive rørt over tanken om, at disse kvindelige artister nu er en officiel del af dansk kulturarv. For når man ser på listen over deltagende musikere, er det tydeligt, at talentet og diversiteten er massiv:

Alberte Winding, Annika Aakjær, Caroline Henderson, Søs Fenger, Stine Bramsen, Iris Gold, Maja og De Sarte Sjæle, og mange flere.

Det er kvinder, der hver især har sat deres præg på dansk musik og vist, at køn aldrig bør være en barriere for talent.

Kulturarv med en mission

Direktør for ROMU, Morten Thomsen Højsgaard, understreger vigtigheden af projektet:

“Som kulturinstitution er det vores pligt at holde øje med nutidige fortællinger, der er så vigtige for kulturlivet, at de bør samles op og sikres for fremtidige generationer.”

Og det er præcis, hvad “50/50” gør. Den sikrer, at fremtidige generationer ikke kun vil se tilbage på en musikbranche domineret af mænd, men også anerkende de kvinder, der brød igennem muren og stod lige der på scenen – barfodede, hælklædte, med guitar eller mikrofon i hånden.

Det eneste tidspunkt Pat Bentar var voldelig: Kæmpede mod musikbranchens ‘boys club’

Læs også: Det eneste tidspunkt Pat Bentar var voldelig: Kæmpede mod musikbranchens ‘boys club’

Lizzo slår fast: “Jeg har ændret mig men ikke for jer”

Læs også: Lizzo slår fast: “Jeg har ændret mig men ikke for jer”