Hjemmet

Jeg fikk sprøere og deiligere ovnsbakte poteter ved å tilsette én uventet ingrediens

Når du har lyst på sprø poteter, men ovnen tar en evighet – her er et hack som faktisk fungerer. Og du har mest sannsynlig ingrediensen i kjøleskapet allerede.

Jeg fikk sprøere og deiligere ovnsbakte poteter ved å tilsette én uventet ingrediens
Foto: Pexels
Camilla Hansen
Af Camilla Hansen 12. april 2025

Røstikartofler. Den evige klassiker. Men hvor ofte rammer man helt rigtigt? Du ved, sådan gyldne, sprøde udenpå og fluffy indeni – uden at de bliver for tørre, for bløde eller bare… meh?

Jeg testede et lidt alternativt trick, som jeg havde læst om, og selvom det lød mærkeligt, så endte det med at være lidt af et gamechanger. Hemmeligheden? Mayonnaise.

Jep – mayo. På dine kartofler.

Mayo fungerer i virkeligheden som olie – men med lidt ekstra emulgering og smag, som hjælper med at give kartoflerne den helt rigtige overflade. Tænk: sprødhed uden overdreven fedtfornemmelse. Og bare rolig – de smager ikke af sandwich.

🔪 Ingredienser:

  • 4 store kartofler (gerne Maris Piper eller andre stivelsesrige typer)
  • 1,5 spsk mayonnaise
  • Salt (flagesalt anbefales til sidst)

👩‍🍳 Sådan gør du:

  1. Skræl og skær kartoflerne i grove stykker – ca. 2,5 cm brede.
  2. Kog dem i 15 minutter, så de bliver dejligt møre indeni (men ikke smattede!).
  3. Hæld vandet fra, og lad dem dampe af.
    Tip: Ryst gryden lidt, så de får ru overflader – det hjælper på sprødheden.
  4. Vend de lune kartofler i mayonnaisen, så de er godt dækket.
  5. Læg dem på en rist eller perforeret bakke, så luften kan cirkulere hele vejen rundt.
  6. Giv dem ca. 30 minutter ved 200 grader – gerne med en midtvejs-vending.
  7. Slut af med en generøs omgang flagesalt – og spis dem, mens de synger!

🥔 Hvorfor virker det?

Mayonnaise består af olie, æggeblomme og syre – en magisk trio når det kommer til mad, der skal være både sprødt og smagfuldt. Ægget hjælper med farven, og fedtstoffet fordeler sig smukt uden at drukne kartoflerne.

Jeg er team mayo roasties nu

Jeg havde ikke forventet det – men mine kartofler blev de bedste jeg har lavet uden ovn og andefedt. De var crispy med karisma og så lette at lave, at jeg overvejer at gøre det til min nye standard.

Og hvis nogen spørger: “Er det ikke lidt mærkeligt med mayonnaise?”
Så smil, læn dig tilbage og spørg: “Har du smagt dem?”

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.